Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 19:01

AFACERE PROSPERĂ DE FAMILIE

„Cioclul” care ştie toate tradiţiile înmormântării din zona Braşovului

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 04 octombrie 2013

Petre are şi un nume de familie „predestinat”: Bellu, care te duce cu gândul la cimitirul celebrităţilor din Bucureşti.

„Cioclul” care ştie toate tradiţiile înmormântării din zona Braşovului
 
De 23 de ani, familia Bellu, Petre şi Adriana, conduce la Braşov o afacere prosperă în domeniul pompelor funebre. Petre, capul familiei, se pricepe să ofere toată gama de servicii pe care le poate oferi o astfel de firmă. 
În anul 1990 a pus pe picioare afacerea, pornind de la o experienţă personală. Pe când avea doar 20 de ani, a fost nevoit să se ocupe de înmormântarea mai multor rude apropiate. Din nefericire, în doar 4 luni a pierdut 4 mătuşi. Pentru că era foarte tânăr şi i-a fost foarte greu atunci, s-a gândit că ar fi foarte util dacă ar exista cineva care s-ar putea ocupa de astfel de lucruri atunci când oamenii trec prin momente grele. Mătuşile lui Petre erau din Sinaia şi Câmpina, unde obiceiurile sunt puţin diferite de Braşov. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să se documenteze asupra datinilor din zona Braşovului. Practic, a trebuit să o ia de la capăt, pentru că obiceiurile din Ardeal difereau foarte mult de cele din Regat. Nu după mult timp, s-a confruntat din nou cu un eveniment nefericit, pentru că a pierdut un prieten apropiat. Nu i-a fost uşor să se ocupe astfel de primul său client. 
 
Pivot, ca la handbal
S-a implicat total în această afacere şi mereu a încercat să ducă tot greul în spate. Când scoate din casă sicriul, Petre este pivot. ,,Sicriul se mută când pe un umăr, când pe celălalt. Greutatea o duce cel care stă în faţă, cunoscut sub numele de pivot, ca la handbal. Nu stai cu coloana dreaptă, astfel că acest post mi-a afectat sănătatea şi am fost operat de hernie de disc. Atunci am înţeles că trebuie să o las mai uşor. La italieni există o maşinuţă care scoate sicriul din casă. Fiecare roată are 3 roţi mai mici şi, când maşinuţa păşeşte pe scări, picioarele se lungesc la lungimea scării. Eu m-am gândit că dacă, totuşi, o scapi, nu ai cum să o mai prinzi, iar noi nu ne permitem aşa ceva. Încercăm să oferim servicii de calitate”, spune Petre. 
 
Ucenicie la locul de muncă
În prezent, Petre şi Adriana au doi copii: pe David şi pe Veronica. Când David avea 15 ani, s-a gândit deja la viitorul afacerii şi a început să-l iniţieze. „Mirosul este cea mai mare problemă, peste care, dacă treci, reuşeşti să faci meseria asta. Băiatul meu a reuşit să treacă peste”, spune Petre. Apoi l-a învăţat secretele meseriei. L-a învăţat cum să machieze cu farduri speciale fără ulei, ci pe bază de pulberi, pentru că nu mai intră în piele, cum să scoată inelele de pe degete şi cum să facă toaleta. Băiatul nu s-a temut. În familie a avut doar un unchi care nu vrea să audă de această afacere. Fiind în familie, afacerea prosperă. „Afacerea prosperă tocmai pentru că este afacere de familie, nu ai angajaţi de urmărit să vezi dacă nu te fură sau mai ştiu eu ce. Ştii măcar că este treaba pe care ţi-o faci în familie”, mai spune Petre. 
 
Moştenitori
Pe viitor, copiii ar putea să preia afacerea. „În principiu, băiatul poate  prelua oricând afacerea, dar, din păcate, a plecat la muncă în străinătate, în Anglia. Fata este elevă la Liceul Economic. Sper să fie un bun manager pentru viitorul firmei. Cred că ei doi, dacă şi-ar pune în minte, ar face o firmă de top, pentru că sunt convins că va fi un foarte bun manager fiica mea, iar băiatul meu un foarte bun practician”, spune Petre. În Europa nu sunt multe femei care practică şi nu doar conduc această afacere. ,,Nu am văzut multe femei care să conducă genul acesta de afacere în Europa. Am văzut în Franţa o femeie şi în Braşov pe Helenke”, adaugă Petre. 
 
Pe categorii: social, economic, standard şi extra 
„O afacere de pompe funebre nu duce lipsă de clienţi”, spune o vorbă din popor. Totuşi, Petre o contrazice. ,,Am trecut prin perioade de criză, asta pentru că mulţi fac rabat de la calitate şi scad preţurile. Noi nu ne permitem să oferim servicii proaste clienţilor noştri”, spune Petre. Preţurile sunt, de altfel, pentru toată lumea. Obiectele necesare sunt împărţite pe categorii, astfel: social, economic, standard şi extra. Patronul firmei „Bellu şi fiii” spune că o incinerare costă aproximativ 3.000 de lei, în timp ce o înmormântare clasică nu ajunge la aceste sume, deci este mai avantajoasă din punct de vedere material. 
 
Ce este cel mai dificil în meseria aceasta? 
„Sună mereu telefonul, pentru că oamenii nu ştiu că fără certificatul medico-legal noi nu putem face nimic. În ultima perioadă, oamenii au început să ştie şi nu ne mai sună la fel de des noaptea”, spune Petre Bellu, care speră ca afacerea să fie continuată cel puţin de unul din copiii săi.

 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie