leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6540 RON

1 USD = 4.1197 RON

1 GBP = 5.1867 RON

1 XAU = 164.1137 RON

1 AED = 1.1216 RON

1 AUD = 2.9530 RON

1 BGN = 2.3796 RON

1 BRL = 1.0587 RON

1 CAD = 3.0770 RON

1 CHF = 4.1341 RON

1 CNY = 0.5971 RON

1 CZK = 0.1804 RON

1 DKK = 0.6234 RON

1 EGP = 0.2294 RON

1 HUF = 1.4376 RON

1 INR = 0.0573 RON

1 JPY = 3.6288 RON

1 KRW = 0.3632 RON

1 MDL = 0.2369 RON

1 MXN = 0.2017 RON

1 NOK = 0.4780 RON

1 NZD = 2.7976 RON

1 PLN = 1.0825 RON

1 RSD = 0.0393 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4527 RON

1 TRY = 0.7601 RON

1 UAH = 0.1481 RON

1 XDR = 5.6847 RON

1 ZAR = 0.2861 RON

Editia 6869 - 14 dec 03:51

CJ cere Bisericii Evanghelice un inventar al monumentelor aflate într-un stadiu avansat de degradare

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 09 martie 2016

Reprezentanţii autorităţii judeţene se gândesc la iniţierea unor parteneriate publice-private cu biserica şi cu primăriile, în vederea atragerii unor finanţări pentru reabilitarea acestor monumente unice

CJ cere Bisericii Evanghelice un inventar al monumentelor aflate într-un stadiu avansat de degradare

După ce în a doua parte a lunii trecute, turnul bisericii fortificate de la Rotbav s-a prăbuşit, iar din cel de la Roadeş a căzut o parte, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Adrian Gabor, arhitectul şef al judeţului, Adrian Ibănescu, reprezentanţi ai Bisericii Evanghelice, preşedintele Filialei Braşov-Harghita-Covasna a Ordinului Arhitecţilor din România, Bertleff Johannes Andreas, şi consilierul directorului interimar al Direcţiei de Cultură a Judeţului Braşov, Gheorghe Mitran, s-au întâlnit zilele trecute pentru a vedea ce este de făcut pentru salvarea monumentelor istorice.
Vicepreşedintele CJ Adrian Gabor a precizat că în timpul discuţiei s-a stabilit ca, până în vară, Biserica Evanghelică să facă un inventar al monumentelor istorice vulnerabile, care ar necesita intervenţii în regim de urgenţă. „După ce toate clădirile vor fi evaluate, va trebui să vedem cum am putea să realizăm nişte parteneriate între biserică, Consiliul Judeţean şi primării, astfel încât să se poată finanţa lucrările de reabilitare. Nu vrem să se mai prăbuşească şi alte monumente, aşa cum s-a întâmplat cu cele două turnuri”, a declarat Gabor.

Varianta Bisericii: căutăm sponsor
Totodată, el a mai spus că în timpul discuţiilor a fost atins şi subiectul Bastionului Ţesătorilor, la care ar trebui realizate intervenţii în regim de urgenţă la acoperiş. „Cât timp acest monument este în litigiu, noi nu putem finanţa nici o lucrare. Cei de la Biserica Evanghelică au spus că vor căuta un sponsor care să sprijine financiar lucrările de reabilitare a acoperişului. Noi le-am propus să ne dea clădirea în administrare, pentru 20-30 de ani, cu o chirie modică, astfel încât să putem efectua apoi reabilitările necesare. Răspunsul Bisericii Evanghelice a fost că trebuie să se consulte cu comunitatea pe acest subiect. De asemenea, ne-au cerut şi mai multe documente referitoare la Bastionul Ţesătorilor”, a mai spus Gabor.

Prea siguri, prea târziu
Reamintim că luna trecută, într-o singură săptămână, din turnul bisericii fortificate de la Roadeş a căzut o porţiune, iar cel al bisericii de la Rotbav s-a prăbuşit de tot. Reprezentanţii Bisericii Evanghelice au spus atunci că la Rotbav (foto) nu au existat semne despre pericolul iminent, prăbuşirea turnului fiind surprinzătoare. De altfel, potrivit reprezentanţilor lăcaşului de cult, la turnul de la Rotbav s-au efectuat lucrări de consolidare după cutremurul din anul 1977. „Turnul avea o mică înclinaţie, dar prăbuşirea nu era iminentă. Lucrările de după 1977 s-au efectuat conform proiectului”, a explicat atunci arhitectul care colaborează cu Biserica Evanghelică, Emil Crişan.
La turnul Bisericii Fortificate de la Roadeş existau fisuri care urmau să fie remediate în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. În cazul acestei construcţii, problemele au fost legate, în principal, de structură, doar feţele zidurilor fiind solide, interiorul fiind compus dintr-un conglomerat de slabă calitate.
Pentru a finanţa lucrările necesare salvării turnului de la Roadeş, Biserica Evanghelică a transmis la Ministerul Culturii o adresă prin care a solicitat sprijin financiar.

Urgenţele de la Bastionul Ţesătorilor
În ceea ce priveşte Bastionul Ţesătorilor, directorul Muzeului de Istorie Braşov, Nicolae Pepene, susţine că la acest monument ar fi nevoie de reparaţii la acoperiş, de realizarea unui sistem de captare a apelor pluviale din curte, dar şi de refacerea unor elemente ale structurii le lemn din interior, respectiv a balustradelor. Totodată, a explicat reprezentantul muzeului, trebuie schimbată şi instalaţia electrică. „Sunt lucrări ce trebuie efectuate în regim de urgenţă. Deocamdată, starea generală a bastionului este bună, zidurile nu au probleme, însă, în timp, dacă nu se rezolvă problemele existente, situaţia se poate schimba, iar sumele ce ar trebui investite ulterior pentru reparaţii ar fi mult mai mari. În curtea interioară nu s-a efectuat nici o lucrare de colectare a apelor pluviale”, a avertizat directorul Muzeului Judeţean de Istorie.
 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional