Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 15:25

Claudiu Coman a renunţat la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 26 aprilie 2016

Consilierii judeţeni vor lua act de demisie în şedinţa de plen de mâine

Claudiu Coman a renunţat la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean

Claudiu Coman (foto) a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că a renunţat la mandatul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov şi, implicit, la atribuţiile preşedintelui, în favoarea funcţiei de decan al Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii Transilvania (post câştigat prin concurs - n.red.). „Fiind vorba despre două funcţii de conducere, a trebuit să renunţ la una dintre ele, pentru a nu mă afla într-o stare de incompatibilitate. În aceste condiţii, am depus demisia în 20 aprilie, urmând ca în 27 aprilie, consilierii judeţeni să ia act de decizia mea”, a anunţat Coman. El a precizat că, efectiv, mandatul va înceta mâine, însă pentru perioada 20-27 aprilie nu are dreptul să semneze anumite documente.
De altfel, fără legătură cu anunţul privind demisia, Claudiu Coman a prezentat ieri şi un scurt bilanţ de activitate al Consiliului Judeţean. „Din momentul în care, împreună cu Mihail Veştea am preluat conducerea administraţiei judeţene (în decembrie 2014, iar între timp Mihail Veştea a predat mandatul, în decembrie 2015, fiind înlocuit cu Adrian Gabor - n.red.), am reuşit să implementăm un set de proceduri de lucru pentru această instituţie, pentru că circuitul documentelor nu era într-o stare normală. De altfel, în România mai erau şase consilii judeţene, printre care şi cel de la Braşov, care nu avea rezolvată această problemă”, a declarat Coman. Printre aspectele ce au fost puse la punct, el a amintit faptul că a fost reglementate documentele cu regim de secret de serviciu şi secret de stat, iar în acest scop a fost înfiinţată o „structură de securitate”. De asemenea, au fost demarcate şi zonele în care pot avea acces doar anumite categorii de persoane.

Achiziţii mai transparente
„După nouă luni am reuşit să implementăm o procedură de achiziţii, astfel încât să nu mai existe nici un fel de interpretări în ceea ce priveşte deciziile”, a mai spus Coman. De altfel, tot pentru a se asigura transparenţa, el a amintit şi faptul că au fost implementate ghidurile de finanţare pentru programele culturale, sportive sau religioase. Totodată, la nivelul Consiliului Judeţean, el a anunţat că a fost creat şi un corp de control financiar preventiv: „La început, lucrurile au fost tergiversate, dar acum vedem că totul este transparent şi funcţional”.
Tot în ceea ce priveşte procedurile, vicepreşedintele CJ a amintit că, de două luni, fiecare proiect de hotărâre de Consiliu Judeţean e însoţit de o expunere de motive, în care se menţionează baza legală, necesitatea şi oportunitatea unei decizii.

Pregătiri pentru regionalizare
Claudiu Coman a declarat că multe dintre procedurile la care a lucrat împreună cu Mihail Veştea au avut în vedere şi faptul că în viitor se va produce regionalizarea, iar Consiliul Judeţean va fi desfiinţat ca entitate politică. „Prioritatea Guvernului care va veni în 2016 este să înceapă procesul de regionalizare. Ideea este ca în anul 2020 să putem vorbi de un guvern regional, urmând ca actualul Consiliu Judeţean Braşov să coordoneze activitatea instituţiilor pe care le are în subordine şi pe cea a unităţilor teritorial administrative. Schimbarea majoră va fi că administraţia judeţeană nu va mai avea un buget propriu, nu va mai putea derula proiecte de investiţii, acestea urmând să fie atributul guvernului regional”, a mai afirmat vicepreşedintele CJ. El a mai spus că salariaţii Consiliului Judeţean nu vor rămâne fără locuri de muncă: „singurii care îşi vor pierde job-urile sunt politicienii”.

Braşovul va avea o strategie sanitară în sănătate
Prima prioritate a Consiliului Judeţean în ceea ce priveşte sistemul sanitar a fost eliminarea interimatului de la nivelul spitalelor braşovene. „Toate cele şase unităţi sanitare aflate în subordinea noastră au acum manageri desemnaţi în urma unor concursuri, cu care s-au semnat contracte de management. De asemenea, în această perioadă se fac demersuri pentru ca, şi la nivelul secţiilor, şefii să fie stabiliţi tot în baza unor concursuri”, a menţionat Coman. De asemenea, el a amintit că s-au alocat bani şi pentru investiţii, iar sumele vor fi majorate în cursul anului, în funcţie de proiectele pe care le vor depune unităţile sanitare. „La spitale au fost efectuate şi controale, iar în scurt timp se va finaliza şi strategia de dezvoltare a sistemului sanitar. De asemenea, am trimis Ministerului Sănătăţii, spre aprobare, documentaţia privind includerea în categoria spitalelor clinice trei unităţi”, a mai spus Coman.

Aeroportul, prioritatea „zero” pentru noua conducere a Consiliului Judeţean
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a afirmat că şi în mandatul lui s-a încercat continuarea proiectului aeroportului, fiind realizate chiar şi unele progrese semnificative. „A fost rezolvată problema canalizării, a pazei şi am început procedura de intrare în legalitate în ceea ce priveşte terenul, urmând a fi emisă o nouă lege, în care să coincidă situaţia de drept cu cea de fapt, din teren”, a mai spus Coman. De asemenea, el a precizat că urmează actualizarea Studiului de Fezabilitate şi obţinerea tuturor avizelor şi acordurilor necesare continuării lucrărilor. „Cred că cei care vor prelua mandatul vor avea această problemă rezolvată. Etapa următoare va fi asocierea cu Primăria Braşov, împreună cu care să se finalizeze lucrările, apoi va mai trebui să fie luată o decizie în ceea ce priveşte operarea aeroportului”, a adăugat oficialul.
În cazul în care Primăria Braşov nu va mai fi dispusă să se implice în acest proiect, Coman susţine că administraţia judeţeană ar putea organiza o licitaţie internaţională, privind continuarea investiţiei şi operarea viitorului aeroport. „Cred că pentru viitoarea conducere a Consiliului Judeţean, finalizarea aeroportului ar trebui să fie prioritatea zero”, susţine Coman.

Au fost şi discuţii privind alocarea banilor
Pe de altă parte, Claudiu Coman a menţionat că nici mandatul lui nu a fost lipsit de dispute politice privind alocarea banilor către primăriile din judeţ: „Sumele au fost alocate în baza unui algoritm clar stabilit. Cu toate acestea, şi din partea colegilor din PNL, dar mai ales din partea celor din PSD, au apărut critici şi nemulţumiri în ceea ce priveşte alocarea fondurilor pentru echilibrare bugetară”.

+0 -0

Comentarii

Lazar

2016-04-26 05:32:28


D-le Coman,daca ati facut asa de multe lucruri bune de ce nu ramaneti pe aceasta functie pentru a realiza prioritatea zero-aeroportul ? Nu este de apreciat fuga de munca si responsabilitate d-le profesor. Petrica

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie