Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 00:03

Coliban l-a prezentat pe cel cu care vrea să „redeseneze” Braşovul. Johannes Bertleff va gestiona inclusiv eliberarea autorizațiilor de construire. Primele măsuri anunţate

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 27 noiembrie 2020

Coliban l-a prezentat pe cel cu care vrea să „redeseneze” Braşovul. Johannes Bertleff va gestiona inclusiv eliberarea autorizațiilor de construire. Primele măsuri anunţate
Primarul Brașovului, Allen Coliban, l-a prezentat joi, într-o conferință de presă, pe consilierul pe probleme de urbanism și arhitectură, Johannes Bertleff, fost vicepreședinte la nivel național al Ordinului Arhitecților din România și fost președinte al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Brașov - Covasna - Harghita. El își va începe activitatea printr-o analiză a stării actuale, dar și în planificarea urbanistică a orașului, luând în calcul, printre altele, faptul că se va construi spitalul regional, dar și aeroportul. De asemenea, consilierul primarului pe probleme de urbanism și arhitectură are și sarcina de a gestiona activitatea curentă a Primăriei Brașov în domeniul urbanismului și autorizărilor de construire, sprijinind astfel activitatea viceprimarului Flavia Boghiu, care are atribuții delegate în acest domeniu. 
În timpul conferinței de presă, primarul Brașovului, Allen Coliban, a declarat și de ce l-a ales pe Johannes Bertleff consilier: „Activitatea lui, dar și luările de poziție privind unele proiecte m-au convins că este o alegere potrivită”.
 
„Brașovul și Ghimbavul trebuie să se pună de acord în ceea ce privește dezvoltarea zonei aeroportului”
Noul consilier a declarat în timpul conferinței de presă că este nevoie de o strategie coerentă pentru dezvoltarea orașului. „Dincolo de Planul Urbanistic General, un document scris și asumat politic, va trebui ca acesta să fie aplicat și reglementat. Avem foarte multe domenii mari pe care trebuie să le luăm în considerare. Va trebui să avem o imagine clară a prezentului și să vedem cum putem ameliora unele situații, atât în zona centrală, unde sunt probleme cu traficul rutier, dar și în restul orașului. Va trebui să gândim conectarea cu centrele exterioare de interes, cum este aeroportul sau autostrada. În ceea ce privește aeroportul, va trebui să gândim o strategie împreună cu Primăria Ghimbav, pentru a evita o dezvoltare haotică a zonei. De asemenea, trebuie să avem în vedere și zona în care se va construi spitalul regional. Va trebui să vedem ce desființăm, ce păstrăm. De asemenea, va trebui ca proiectul centrului medical să fie realizat astfel încât să fie posibilă extinderea”, a declarat arhitectul.
 
„Trebuie să existe și o contrapondere cu spații verzi”
O altă prioritate anunțată de arhitect este spațiul verde. „Va trebui să le menținem și să avem grijă de cele existente, dar și să luăm în calcul amenajarea unora noi. Orașul se densifică. Vedem că apar noile zone rezidențiale, iar lucrurile merg spre densificare. În acest context, trebuie să existe și o contrapondere cu spații verzi. Nu putem doar să aglomerăm oamenii și să ne așteptăm ca ei să se simtă bine. În acest domeniu, în afara Primăriei, nimeni nu o să facă un pas. Privații nu au nici un interes în acest sens, pentru că nu spațiile verzi nu sunt profitabile. Aici, orașul trebuie să aibă o strategie, pentru ca lucrurile să nu scape de sub control”, a explicat  Bertleff.
În opinia arhitectului, dezvoltarea accelerată a orașului din ultimii ani nu a fost anticipată de autorități: „Nu am respectat spațiile verzi și peisajul. Planul Urbanistic General vechi a preluat prevederile anterioare, fără a anticipa acest boom”.
Un aspect important amintit de arhitect este și peisajul. „Acest peisaj trebuie să îl protejăm și să îl potențăm în continuare. Nu înseamnă că nu putem construi, dar va trebui să vedem cum o putem face, astfel încât peisajul din jurul zonei centrale să rămână nealterată și bine gestionată”, a apreciat consilierul primarului.
Pentru sport și timp liber, el a spus că este nevoie, în continuare, de investiții. El s-a referit inclusiv la sala polivalentă, amintind că acest proiect este în lucru: „Acest proiect presupune dezvoltarea zonei. Nu plasezi acolo un obiect și te aștepți apoi să se rezolve problema. O astfel de investiție presupune restructurare a zonei”.
 
„Cartierele au fost neglijate”
Centrele de cartiere ar trebui să fie o altă prioritate a municipalității. „Cartierele au fost neglijate. Au fost unități distincte. În cartiere nu există centre locale de cartier. Cei din cartiere merg spre centru sau spre spațiile verzi de la periferie. Nu putem vorbi doar de un centru. Trebuie să avem grijă și de cartiere, care trebuie să rămână în viață. Este nevoie și acolo de o dezvoltare urbană”, a argumentat consilierul primarului.
 
Primarul Brașovului a anunțat depolitizarea Comisiei de urbanism
Pentru ca viziunea de dezvoltare a orașului să fie una coerentă și consistentă, Johannes Bertleff a precizat că va fi nevoie și de o optimizare a aparatului administrativ. „Trebuie văzut de câți specialiști e nevoie pentru a putea face aceste lucruri în primărie. Compartimentul de urbanism și arhitectură trebuie optimizat”, a continuat el.
De altfel, în ceea ce privește aspectele administrative, primarul Brașovului a declarat că „am  început depolitizarea Comisiei tehnice de urbanism. Nu respecta prevederile legale. Această comisie trebuie să fie una care să ofere consultanță Arhitectului-șef al orașului. Vrem să facem această comisie una a specialiștilor”.
 
Analize în ceea ce privește traficul rutier din zona centrală
În viziunea arhitectului, un obiectiv pe termen scurt al municipalității trebuie să fie optimizarea traficului din zona centrală. „În ultima vreme cred ca am luat decizii punctuale, fără a avea o viziune de ansamblu. Au fost luate în calcul diferite variante pentru parcări. Acum plutesc mai multe idei. S-a vorbit inclusiv de săparea Dealului Sf. Martin (pe care este cetățuia – n.r.). Problema trebuie studiată și va fi nevoie de o decizie. În imediata vecinătate a centrului e nevoie de o parcare”, a mai spus Bertleff .
Arhitectul a fost întrebat despre parcarea subterană din fața Prefecturii, aceasta fiind una dintre temele de analiză a proiectului de reamenajare a zonei, pentru care el a semnat acum mai bine de un an un contract cu Primăria Brașov. „Am studiat dacă se poate face o parcare. Este un studiu punctual, dar e nevoie de o echipă, iar opțiunile trebuie dezbătute. Spațiul din faţa Prefecturii nu se pretează unui parcaj subteran, pentru ca are formă neregulată și ar putea avea impact asupra clădirilor istorice din zonă. Am identificat o parte de pe Bulevardul Eroilor care se pretează unui parcaj subteran modular. Dar trebuie un studiu complex pentru acest proiect”, a răspuns Bertleff. Pe de altă parte, el a menționat că a renunțat la contractul cu Primăria Brașov în momentul în care a devenit consilier.
Despre un alt proiect, cel al drumului dintre Livada Poștei și Maternitate, consilierul a spus că, din punctul lui de vedere, acesta nu ar trebui realizat.
 
Concurs de arhitectură pentru reamenajarea Pieței Sfatului
În ceea ce privește un alt proiect despre care se discută în ultimii ani în oraș, cel de reamenajare a Pieței Sfatului, consilierul primarului a afirmat că o astfel de investiție ar trebui realizată în baza unui proiect desemnat în urma unui concurs de arhitectură. „Dacă un astfel de concurs este bine organizat, se acordă un timp suficient, există un juriu foarte bun, un astfel de concurs va genera soluții foarte bune. Despre un astfel de concurs se vorbește din mandatul anterior. Piața merită o reamenajare completă. Se pot reutiliza unele lucruri, dar astea vor fi stabilite prin tema de proiectare. Această temă trebuie pregătită de arhitecți care colaborează cu Primăria sau își desfășoară activitatea în această instituție”, afirmat arhitectul.  
 
Pentru reclamele de pe strada Republicii, regulile sunt simple
Consilierul pe probleme de arhitectură și urbanism a fost întrebat dacă va fi nevoie și de unele măsuri în ceea ce privește reclamele de pe strada Republicii. Acesta a răspuns că „în acest moment există un regulament. Trebuie văzut ce merge prost. Există o Direcție Județeană de Cultură, care aprobă fiecare reclamă . În principiul regulile sunt simple: litere independente sau vopsite pe fațadă. Fac excepție spațiile pentru reclame prevăzute din arhitectură, dar astea sunt stabilite de specialiști. Sistemul există, dar trebuie să vedem dacă merge sau nu”.
 
A colaborat și până acum cu Primăria
Arhitectul Johannes Bertleff a avut și până acum o colaborare cu Primăria Brașov, respectiv pentru elaborarea proiectului tehnic ce vizează transformarea zonei dintre Star și Modarom (precum și a unor porțiuni din strada Postăvarului și Politehnicii) în pietonal, iar în anul 2011 a condus echipa de arhitecți care a elaborat proiectul de reamenajare a curții Bisericii Negre.  
Johannes Bertleff are o experiență de 19 ani în arhitectură și urbanism, în perioada 2010 – 2014 fiind președinte al Ordinului Arhitecților la nivel național, iar apoi al filialei Brașov – Covasna.  

 
 

 

Comentarii

'Cititor'

2020-12-01 07:30:26


'...sa vina sa vada cum se construieste in zona Sunnyville ....pe str Carpatilor ...'

'Adrian'

2020-11-30 11:42:44


'Ar trebui facut ceva si cu pasajele din Centru Civic'

'Putinel'

2020-11-29 20:37:13


'Cum dracu sa colaborezi cu un repetent ? Un repetent mincinos!\nIn brasov nu ai zile bune, parvenit mincinos ce esti!'

'gogu'

2020-11-29 18:16:04


'ce dr..qu sa mai redesenezi dintr-un ghetou infect ? asa ramane, cotetul romaniei!'

'Banel'

2020-11-28 15:28:55


'Numai sa mai ramana paduri ca in Harcov au disparut. '

'Ionela'

2020-11-28 06:42:56


'Da este bine sa se faca modernizari in centrul istoric dar daca nu facem si pentru cartiere ceva nu rezolvam nimic.'

'Christian'

2020-11-27 13:57:30


'Eu propun schimbarea destinatiei asa zisului hotel Capitol si ARO vechi (epave la ora actuala), in parcari supraetajate.'

'Asae'

2020-11-27 11:24:52


'Despre eliminarea/micșorarea taxelor exorbitante pentru avizele necesare renovarii unei fațade de imobil, nu spune nimic ! Sunt de câteva ori mai mari, decåt costul lucrării in sine.'

'Lorand'

2020-11-27 11:12:33


'Interesanta propunere! Deabia astept sa vad cu ce idei vine. Sper ca vom avea un oras mai civilizat de acum inainte. De acord cu @ Stefan Barbu, @ Ella,@ Etelka. @Dan, ai perfecta dreptate, ceea ce este trist. As fi preferat sa nu ai dreptate. '

'liviu paulus'

2020-11-27 09:26:53


'PROPUN MUTAREA FINTINII DIN LIVADA POSTEI IN PIATA SFATULUI'

'Ovidiu Cimpeanu'

2020-11-27 08:50:25


'SA VINA IN TOP CITY SA VADA AGLOMERARI DE BLOCURI.SI SE RIDICA IN CONTINUARE'

'etelka'

2020-11-27 07:10:29


'Vrem un oras curat si civilizat asa ca toti cei certati cu bunul simt trebuie sa fie amendati,fie ca arunca gunoaie pe domeniul public,fie ca arunca toate mizeriile si deseurile in paduri,malul apelor,pajisti,parcuri.Cei care nu-si intretin terenurile agricole (calea Fagarasului,str.Grivitei catre Stupini,etc)sa fie cumva obligati sa faca ceva.Balariile de 2 metri sunt oribile si asta se intampla de ani si ani.Nu in ultimul rand trebuie luate masuri de modernizare si igienizare a pietei Stupini,un focar de mizerie si mirosuri pestilentiale mai ales vara.E o mizerie de nedescris iar o parcare nu exista la asa o piata mare,ceea ce e de neacceptat.'

'ella'

2020-11-27 07:00:03


'Pentru un aspect placut al orasului trebuie musai desfintate si interzise panourile publicitare care sunt spanzurate a lehamite pe cate 7-8 etaje ale blocurilor.Sunt de-a dreptul oribile,dar in acelasi timp trebuie refacute fatadele blocurilor vechi unde unele apartamente sunt izolate,altele nu si arata ca naiba.O mare importanta trebuie data centrului istoric,de la Casa Armatei si pana in Schei-Tocile,zona pentru care vin miile de turisti sa viziteze Brasovul.Poate ar trebui sa avem si noi o statuie care sa fie cava absolut deosebit (vezi Cluj,Iasi,Alba)si parcuri mari in toate cartierele Brasovului.Masuri urgente impotriva celor care nu-si intretin casele din zona istorica.'

'Brașovean'

2020-11-27 06:29:31


'Și pe când un pasaj subteran de trecere la intersecția Gară - Bd.Gării - Bd.Victoriei ? Că e înghesuială mare .'

'Dan'

2020-11-27 06:28:18


'Ce ciuda au pesedistii si liberalii! Sigur aveau pregatit pentru postul asta o secretara, un sofer sau un interlop cu patru clase, dar cu dimploma cumparata la o universitate infecta. '

'STEFAN Barbu'

2020-11-26 18:41:05


'Bravo! Asta asteptam de mult. Ne trebuie o dezvoltare inteligenta. Si neaparat parcuri. Cat mai mari cu putinta. Iar PUZ-ul trebuie sa fie unul modern, nu mai vrem sa se construiasca asa de multe blocuri inghesuite si urate in Brasov. Chiar nu ma intereseaza parerile dezvoltatorilor, daca nu le convine, pot sa plece la fel cum au venit.'

'Nu conteaza'

2020-11-26 16:56:38


'Ce depolitizare? Nu e scripcaru președintele comisiei de urbanism??? Parca tocmai l-ați ales. '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie