Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7214 - 25 mai 06:51

Compania Rosal, care blochează licitaţia pentru curăţenia Braşovului, îşi bate joc de salubrizare în Prahova

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 13 iunie 2019

Atât primarul din Ploieşti, cât şi cel din Blejoi vor să rezilieze contractul cu acest operator de salubritate ţinând cont că nu respectă prevederile contractuale şi nu ridică gunoiul cu zilele. Firma, fondată de celebrul afacerist Silviu Prigoană, a contestat de două ori în instanţă procedura lansată de Primăria Braşov încă de la începutul lui 2018

Compania Rosal, care blochează licitaţia pentru curăţenia Braşovului, îşi bate joc de salubrizare în Prahova

Lansată de la începutul anului, licitaţia pentru stabilirea unui nou operator care să se ocupe de colectarea salubrizarea şi deszăpezirera domeniului public din municipiul Braşov în următorii 4 ani este încă departe de a se finaliza, din cauza unor contestaţii perpetue.

Aproape un an de blocaje
Chiar dacă la începutul lui august 2018 a fost termenul final de depunere a ofertelor,  de atunci, procedura nu a mai avansat. Astfel, compania Rosal, fondată de către celebrul afacerist Silviu Prigoană, care şi-a depus oferta pentru aceste servicii în asociere cu compania braşoveană Eurostrada, a contestat în două rânduri procedura. Astfel, prima dată aceasta a atacat licitaţia în instanţă la Curtea de Apel Braşov, după care a depus o nouă contestaţie cu privire la desemnarea câştigătorului la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), iar, ulterior, a contestat în instanţă, tot la Curtea de Apel decizia organismului, care nu a fost nici de această în favoarea sa.

La Ploieşti nu face treabă, dar ar vrea la Braşov?
Deşi ţine pe loc procedura de la Braşov, la Ploieşti, dar şi în alte localităţi din Prahova, unde are în derulare contracte pentru serviciile de salubritate, îşi derulează activitatea cam în bătaie de joc. Astfel, marţi, primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, a solicitat convocarea unei şedinţe a ADI Deşeuri Prahova pentru a cere încă o dată rezilierea acestui contract păgubos pentru cetăţenii Ploieştiului.  Probleme ridicate în cadrul acestei şedinţe, la care au participat şi alţi primari din judeţul vecin, dar şi cetăţeni, au vizat faptul că gunoiul nu este ridicat cu zilele, din cauza grevelor angajaţilor care au devenit o obişnuinţă, astfel încât atât primăria, cât şi populaţia au ajuns să plătească pentru servicii care nu sunt efectuate. „Problemele sunt extraordinar de mari în zonele de condominiu, dar nu numai. Nimeni nu îşi mai aduce aminte când a făcut Rosalul ultima dată o igienizare a spaţiilor de colectare. Când ne e lumea mai dragă ne trezim că nu se mai ridică deşeurile din municipiu. Când rampa de la Boldeşti este închisă, pentru noi, ploieştenii devine o mare problemă. Sunt vreo 10 situaţii când rampa a fost închisă şi este total neplăcut ca acest operator pe care ADI l-a acceptat, Vitalia, să închidă şi să deschidă rampa după bunul plac. Cred că ADI ar trebui să facă ceva în acest sens pentru că problemele dintre Vitalia şi Rosal nu trebuie să fie suportate de cetăţeni. S-a tot pus problema că noi, dacă am ieşi din ADI ar trebui să plătim toate proiectele făcute pentru Primăria Ploieşti, ceea ce nu este normal câtă vreme serviciul nu a fost efectuat corespunzător!”, a precizat Adrian Dobre în timpul întâlnirii, conform Prahova Economica.

„Pe cetăţean nu-l interesează că Rosalul a avut grevă”
Totodată, primarul Dobre a mai precizat că atunci când rampa e închisă, Rosal depozitează gunoiul pe care îl ridică din Ploieşti la sediul său din Berească, iar oamenii din zonă s-au săturat să simtă mirosul şi sunt îngrijoraţi de ceea ce o să se întâmple după câteva zile de caniculă.
Şi primarul din Blejoi, Adrian Dumitru, a spus că va solicita rezilierea contractului cu Rosalul din cauza nerespectării programului de ridicare a gunoiului menajer, arată sursa citată: „Am făcut solicitarea şi mâine o voi trimite la ADI. Şi noi avem nenumărate sesizări în ultimul an că nu şi-au respectat programul de ridicare. Pe cetăţeanul din Blejoi sau din altă localitate nu îl interesează că a avut Rosalul grevă. Nu mai vrem promisiuni de la Rosal, ci fapte”.

Imaginile sunt grăitoare, însă operatorul caută scuze
Prezenţi la discuţiile de marţi, reprezentanţii firmei de salubritate au motivat că blocajele apărute de-a lungul timpului au fost cauzate de operatorul rampei de deşeuri, care în mai multe perioade au restricţionat accesul maşinilor de la Rosal. În susţinerea lor, ei au mai argumentat şi că în unele localităţi fac mai multe treceri decât era prevăzut în contract, spunând că sunt situaţii în care colectează gunoiul şi de trei ori pe săptămână, deşi contractul îi obliga să vină o singură dată, ceea ce le-ar aduce şi costuri suplimentare, neacoperite de tariful rezultat în urma licitaţiei. În schimb, imaginile publicate de presa din Prahova şi cele postate pe reţelele de socializare sunt grăitoare şi se vede foarte clar că ridicarea gunoaielor se face din an în Paşte.
În ceea ce priveşte contractul de la Braşov, în joc sunt până la 45 de milioane de euro (peste 200 de milioane de lei) ţinând cont că firma sau asocierea câştigătoare se va ocupa atât de curăţenia pe domeniul public, cât şi de deszăpezire pe o perioadă de 4 ani.

 

+1 -5

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional