Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 01:43

Consiliul Judeţean Braşov a pregătit un ghid de finanţare pentru serviciile sociale

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 20 ianuarie 2017

Conducerea administraţiei judeţene susţine că în acest mod sprijinul acordat va ajunge direct la beneficiari

Consiliul Judeţean Braşov a pregătit un ghid de finanţare pentru serviciile sociale

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Adrian-Ioan Veştea, şi vicepreşedintele Adrian Gabor, alături de prefectul Ciprian Băncilă, au prezidat ieri o dezbatere având ca temă dezvoltarea serviciilor sociale la nivelul judeţului Braşov. Au dat curs invitaţiei aproximativ 50 de reprezentanţi ai principalilor actori locali şi judeţeni cu competenţe şi preocupări în asistenţa socială, instituţii publice şi organizaţii non-guvernamentale. Pe lângă ONG-urile braşovene acreditate sau licenţiate în domeniu, au fost reprezentaţi cei doi furnizori publici de servicii sociale acreditaţi la nivelul judeţului şi municipiului, respectiv Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov şi Direcţia de Servicii Sociale (DSS) din  Primăria Braşov, precum şi instituţiile braşovene specializate în scrierea de proiecte cu finanţare europeană – Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov şi Departamentul Dezvoltare Urbană al ADR Centru.
Participanţii au discutat cadrul legal care asigură accesibilitatea la serviciile sociale, crearea de structuri parteneriale, idei de proiecte şi accesare de fonduri nerambursabile pentru servicii sociale, ghiduri, metodologii şi exemple de succes în asigurarea serviciilor sociale.



Dezbatere publică privind asistenţa socială
În timpul discuţiilor, preşedintele CJ, Adrian Veștea, i-a asigurat pe participanţi că administraţia judeţeană va acorda în continuare o atenţie deosebită asistenţei sociale: „Implicarea Consiliului Judeţean, prin Direcţia de Sănătate şi Asistenţă Medicală, pe componenta socială este foarte importantă. Interesul nostru este ca sprijinul pe care-l acordăm să ajungă direct la beneficiari, prin intermediul programelor pe care le avem la dispoziţie”.
La rândul său, vicepreşedintele CJ a menţionat că în condiţiile schimbării legislaţiei sunt multe probleme în acest domeniu şi de aceea este nevoie de implicarea tuturor instituţiilor, astfel încât serviciile de asistenţă socială să ajungă la beneficiari în cele mai bune condiţii. „Împreună cu DGASPC am elaborat un ghid de contractare a serviciilor sociale, în vederea optimizării şi creşterii calităţii acestora, precum şi o strategie aflată în dezbatere publică pe site-ul CJ şi pentru îmbunătăţirea căreia aşteptăm propunerile dumneavoastră. Vom face tot ce putem pentru a veni în sprijinul beneficiarilor noştri”, a declarat Adrian Gabor.

Vor putea fi accesaţi bani europeni pentru asistenţă socială
Diana Niţă, de la Asociaţia „Rază de Speranţă”, a insistat în timpul discuţiilor pe tema colaborării ONG -urilor cu furnizorii de servicii sociale de stat şi elaborarea unei strategii comune la nivel local. „Am înţeles din experienţa altor judeţe că dacă există colaborare, atunci şi serviciile sociale private funcţionează. Vrem şi noi aceleaşi drepturi pe care le au furnizorii de stat, vrem sprijinul şi colaborarea autorităţilor publice pentru finanţarea unor proiecte, vrem sprijinul dumneavoastră pentru accesarea unor proiecte cu fonduri nerambursabile. Fiind instituţie de stat sunteţi garantul nostru atunci când aplicăm pentru orice proiect”, a transmis Diana Niţă conducerii CJ. Vicepreşedintele Adrian Gabor a răspuns că aşteaptă propuneri concrete din partea ONG-urilor, având în vedere că în scurt timp urmează să se deschidă axe de finanţare pe partea de asistenţă socială.

Îngrijirea bolnavilor cronici, o categorie total neacoperită
La rândul său, directorul DSS Braşov, Mariana Topoliceanu, a spus că la nivelul municipiului Braşov cele mai mari probleme sunt în serviciile sociale pentru persoanele cu dizabilităţi, în ceea ce priveşte nevoile de îngrijire la domiciliu şi în îngrijirea bolnavilor cronici, o categorie total neacoperită, atât de sectorul public, cât şi de cel privat. „Din bugetul local al municipiului Braşov se pot acorda finanţări ONG-urilor care sunt licenţiate ca furnizoare de servicii sociale şi care respectă standardul minim de cost. Din păcate, de câţiva ani doar Fundaţia HOSPICE este beneficiară. Până anul trecut a mai fost Asociaţia SCUT şi de doi ani avem la finanţare Fundaţia «Bucuria Darului», care are cantina de ajutor social. Deşi fonduri de la bugetul local ni s-au pus la dispoziţie, anul trecut mai mult de jumătate din bani au rămas neutilizaţi, ceea ce ridică un semn de întrebare”, a menţionat şefa DSS Braşov.  

Căsuţe de tip familial la Brădet şI Victoria
Daniela Luca, director adjunct DGASPC Braşov, a atras atenţia că „strategia în domeniul protecţiei copilului, cea pentru persoane adulte cu dizabilităţi şi cea pe egalitatea de şanse prevăd în primul rând dezinstituţionalizarea beneficiarilor noştri, ceea ce înseamnă integrarea lor în comunitate. Pentru acest lucru, noi avem nevoie de colaborare atât cu ONG-urile, cât şi cu autorităţile locale. Noi nu putem dezvolta servicii la nivel local pentru a integra în comunitate copiii sau persoanele adulte cu dizabilităţi, dacă nu avem un parteneriat viabil cu primăria sau cu un ONG, deoarece trebuie să înfiinţăm acele case de tip familial, dar automat în jurul lor trebuie să existe centre de zi pentru copii sau locuinţe protejate pentru persoane adulte. Trebuie să găsim o formă prin care să ne asociem, altfel nu putem desfiinţa actualele centre şi nici nu putem integra persoanele în comunitate. Toate fondurile nerambursabile care vor veni sunt prevăzute a fi accesate în parteneriat cu ONG-urile sau cu autorităţile locale. Avem nevoie de acele centre de zi, care ar reduce intrările în sistemul public de protecţie”. În acest context, vicepreşedintele Gabor a menţionat că s-a elaborat studiul de fezabilitate şi s-a dat drumul proiectului tehnic pentru a fi construite câte patru căsuţe de tip familial la Brădet şi Victoria, care ulterior ar putea fi preluate de ONG-uri sau de autorităţile locale.
Discuţiile cu toţi factorii implicaţi în domeniul asigurării serviciilor sociale la nivelul judeţului Braşov vor continua, oficialii CJ anunţând că vor organiza trimestrial asemenea întâlniri.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie