leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.7231 RON

1 USD = 4.2103 RON

1 GBP = 5.2496 RON

1 XAU = 192.9580 RON

1 AED = 1.1462 RON

1 AUD = 2.9641 RON

1 BGN = 2.4149 RON

1 BRL = 1.1236 RON

1 CAD = 3.2263 RON

1 CHF = 4.2861 RON

1 CNY = 0.6119 RON

1 CZK = 0.1849 RON

1 DKK = 0.6326 RON

1 EGP = 0.2536 RON

1 HUF = 1.4531 RON

1 INR = 0.0610 RON

1 JPY = 3.9027 RON

1 KRW = 0.3576 RON

1 MDL = 0.2392 RON

1 MXN = 0.2214 RON

1 NOK = 0.4911 RON

1 NZD = 2.8531 RON

1 PLN = 1.1114 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0668 RON

1 SEK = 0.4478 RON

1 TRY = 0.7427 RON

1 UAH = 0.1641 RON

1 XDR = 5.8173 RON

1 ZAR = 0.3025 RON

Editia 7011 - 23 iul 03:58

Copii transformaţi în somnambuli de o învăţătoare din Braşov!

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 15 februarie 2017

„Scrie, câine! Ia şi scrie, că te strâng de gât!” Cu astfel de invective predă „doamna” de la o clasă a II-a a Şcolii nr. 4 din Braşov. Violenţă verbală rar întâlnită, care a îmbolnăvit la propriu copiii

Copii transformaţi în somnambuli de o învăţătoare din Braşov!

O clasă de copii de la o şcoală braşoveană ar putea fi numită fără probleme „clasa terorii”. Învăţătoarea are un comportament total nepotrivit chiar pentru cazul în care s-ar afla în faţa unor adulţi. Când un comportament de o violenţă verbală mai rar întâlnită apare în preajma copiilor, este, însă, cu atât mai grav. Inspectoratul Şcolar Judeţean va face o anchetă şi va lua măsurile care se impun pentru ca elevii să poată participa la cursuri într-un mediu normal.

Şocul părinţilor
O fetiţă care învaţă în clasa a II-a la Şcoala Gimnazială nr. 4 din Braşov a plecat cu părinţii într-un weekend în altă localitate. Micuţa a avut un acces de somnambulism şi a plecat noaptea din hotelul unde era cazată cu familia. Ajunşi cu fata la psiholog, părinţii au fost întrebaţi dacă aceasta trăieşte într-un mediu plin de stres. Cum fetiţa avea o familie iubitoare, părinţii s-au gândit că doar la şcoală ar putea fi probleme.

Înregistrări care te îngrozesc
Un băieţel, coleg de clasă cu fata, mult mai comunicativ cu părinţii, le-a povestit despre comportamentul învăţătoarei Eugenia Dobrescu.
Astfel, cele două familii au vorbit şi cu alţi părinţi şi aceştia au decis să o înregistreze pe învăţătoare.
Ce au auzit când au ascultat înregistrările i-a făcut să se îngrozească! Iată şi câteva fragmente din înregistrările audio făcute de părinţi:
„De ce pleci la 11? De ce pleci, mă, la 11? Taci, măăă! Măăă! Băi, eşti numai cu glasul! Vezi că îţi trag una de nu te vezi! De ce pleci, mă, mâine la 11 de la şcoală? Ia să văd, care e ăla care nu ştie? Numai tu, tu şi cu gura înainte!!! Vezi că ai o problemă! O să devii un copil depresiv dacă eşti aşa, numai tu, numai tu, egoist!”;
„Ia şi scrie, că te strâng de gât! Ia şi scrie, că te mănânc! Nu face aşa că te duc în grădina zoologică, acolo te duc! Ia şi scrie! Până nu scrii tot pe caiet, nu scrii nimic la tablă! Te mănânc! Te mănânc, nu alta. Ia şi scrie sim-plu! Nu ţi-e ruşine, tâmpitule ce eşti!”;
„Ia vino, mă, încoa’, la mine! Umflatule! Vezi că te-ai şi îngrăşat, tragi un fund după tine!... Unde ţi-e lucrarea?”;
„Au fost două absenţe ... Iar îmi spui că fac scădere? Uită-te, dracului, aici! Unde dracului te uiţi?”;
„Taci, măi, din gură! Nu mai sări, măi, cu gura! Pe tine să nu te aud, măi, cum sari tu cu gura aia, măi nesimţitule! Pentru mine eşti gunoi în clasa asta!”.
Părinţii spun că învăţătoarea se comportă normal, după care, ca din senin, izbucneşte la adresa copiilor şi apoi îi umileşte în faţa întregii clase. Aşa s-a întâmplat când i-a pus pe elevi să dea câteva exemple de propoziţii care conţin cuvântul „pui”.
„- Mama a băgat un pui la cuptor. - Da! Altă propoziţie! E violentă propoziţia asta, aşa cum eşti tu! Te-ai şi gândit la cuptor, să-l bagi repede, să-l mănânci! Tare violentă! Vedeţi, mă? Deci, eu vă cunosc, nici nu mi-ar fi trecut prin cap! Vouă v-ar fi trecut, mă? - Nuuu!”.
Alteori, învăţătoarea îi ameninţă şi jigneşte pe copii.
„Nu face aşa, că te duc în grădina zoologică, acolo te duc! Nu! Până nu scrii totul din caiet, nu scrii nimic pe tablă! Te mănânc, nu alta! Ia şi scrie sim-plu! Nu ţi-e ruşine, împuţitule ce eşti? Scrie, câine! Scrie, papagalule!”, sau „Unde sunt probele, Teodora? Unde sunt probele la exerciţiile ăstea? N-ai făcut! Eşti puturoasă! Şi proba, aveai doar să schimbi locul termenilor, lucru pe care nu-l faci. Eşti neserioasă şi tu. O fată foarte bună, dar puturoasă, Teodora! Nu-mi place!”, spune învăţătoarea.

Copiii i-au preluat comportamentul agresiv
La ascultarea înregistrărilor, un părinte le-a spus celorlalţi că, de când merge la şcoală, băiatul său are un comportament agresiv faţă de sora sa mai mică. Tatăl a rămas extrem de surprins să vadă că băiatul copia extrem de fidel comportamentul învăţătoarei sale în relaţia cu sora mai mică.

Învăţătoarea şi directoarea, de negăsit
Din păcate, echipa noastră a ajuns la şcoală (la Liceul Hans Mattis Teutsch, unde funcţionează o parte din clasele Şcolii 4) după ce plecaseră atât învăţătoarea, cât şi directoarea. Am ajuns însă la Inspectoratul Şcolar Judeţean, unde inspectorul şef Ariana Bucur s-a arătat la fel de indignată cum au fost şi părinţii în momentul în care au ascultat înregistrările.

Ariana Bucur, şefa IŞJ: O să iau măsuri urgent
„Comportamentul este total inadecvat, eu vă mulţumesc că mi-aţi adus la cunoştinţă. O să iau măsuri urgent şi colegii care răspund de gestionarea învăţământului primar vor ajunge la această colegă să vadă care sunt problemele pe care le întâmpină, cum poate fi consiliată, cum poate fi ajutată în aşa fel încât copiii să nu aibă de suferit”, a declarat Ariana Bucur.
Inspectorul şef spune că directorii de şcoli sunt cei care pot lua măsurile care se impun în orice unitate şcolară în care apar astfel de cazuri. Potrivit Arianei Bucur, doar directorii de şcoli pot fi sancţionaţi de inspectorat.

Un CV impecabil
Eugenia Dobrescu este o învăţătoare cu mare experienţă, care are şi studii superioare, astfel că pare cu atât mai greu de explicat comportamentul său.

 

+3 -3

Comentarii

fgh

2017-02-17 10:41:28


e foarte jenant ca parintii iarasi, ca si in cazul cu monstrul Monica Chiorean din scoala de muzica - Cluj, sar in ajutor agresoarei si nu doresc sa isi apere copiii... Acesti parinti inconstienti si manipulabili trebuie anchetati de protectia copillui impreuna cu DUAMNA lor monstruoasa - daca sunt capabili sa fie parinti!

Robin

2017-02-15 22:24:57


Grav. Am ajuns sa incriminam, sa facem afirmatii de genul: ,,să vadă care sunt problemele pe care le întâmpină, cum poate fi consiliată, cum poate fi ajutată în aşa fel încât copiii să nu aibă de suferit” fara a cunoaste ,,sefa ISJ" situatia, dar isi permite sa puna diagnostic. Asta-i nebuna cu capul trebuie dusa la psiholog.Nu sunt avocatul d-nei invatatoare, probabil inregistrarile sunt reale ( sau tehnologia din ziua de astazi face posibila aranjarea incat aceasta sa deserveasca acuzatului) insa imi pun intrebarea: cum parintii au putut inregistra in timpul orelor? iar daca acest lucru a fost facut de elevi din clasa aIIa, inseamna ca noi parintii ii formam pe copii pentru serviciile secrete... Culmea, tatal a observat comportamentul neadecvat la varsta de 8-9 ani iar psihologul a sugerat ca mediul stresant este creat de invatatoare, intrucat ei ( parintii) isi rezerva timpul pentru educarea copilului, iar problemele au aparut dintr-o data. D-nule Tirca, modul de abordare a subiectului grav daca este conform cu realitatea, impune luarea masurilor impotriva celor vinovati. Din continut nu ati acordat prezumtia de nevinovatie d-nei invatatoare si ati luat drept reale relatarile unor parinti fara sa ascultati opinia altora si cu atat mai mult a celei in cauza, prin aceasta aducand un deserviciu si imaginii scolii cu „clasa terorii”. Daca aceste acuze nu se vor adeverii ve-ti avea demnitatea sa va cereti scuze public fata de scoala si aceasta d-na invatatoare?

Avelin

2017-02-15 18:50:45


Sunt parintele uneia dintre fetitele care sunt in aceasta clasa. Sunt absolut convins ca inregistrarea audio nu este pe deplin adevarata, fiind multe cuvinte puse in gura( adica modificate) am vorbit cu fiicamea , si avand o relatie foarte deschisa a inceput sa planga ca ea nu vrea ca d-na ei sa plece ca nimic nu e adevarat. si tind sa o cred. totul este cel mai probabil o razbunare a unuia dintre copii care era etichetat de ceilalti ca fiind problema. e opinia mea. e dreptul tuturor sa imi impartaseasca opinia sau sa fie impotriva

cum adica are si studii superioare?

2017-02-15 17:31:02


eu cred ca sunteti prosti. Cum adica "are si studii superioare" ??? Ce e mare lucru o facultate? Orice prost poate sa faca... nu imi vine sa cred in ce mediu jegos traiesc unii, daca a avea studii superioare li se pare ceva nemaipomenit...

Barbu

2017-02-15 13:55:39


Intreb si eu: profesorii si invatatorii nu trebuie sa fie testati periodic din punct de vedere psihologic ?!

Sorin Tirca

2017-02-15 13:22:03


Pentru CityZen: Parintii au reactionat imediat ce si-au dat seama care era sursa problemelor copiilor (chiar parintii baiatului comunicativ au luat primele masuri). Insa, asa cum spune DanaBv, e aproape imposibil sa ia cineva masurile care s-ar cuveni cu adevarat pentru ca legislatia e deficitara. Cat despre parintii cu fetita care a plecat in somn din hotel, nu aveau de unde sa stie care este cauza si aceea a fost prima manifestare cu adevarat ingrijoratoare a copilului. Din pacate, nu pot spune mai multe aici pentru ca parintii m-au rugat sa nu dezvalui mai multe. Va multumesc, oricum, pentru ca v-ati facut timp sa cititi materialul si sa scrieti si un comentariu. O zi buna va doresc!

CityZen

2017-02-15 11:24:08


Cu profesoara e clar: a gresit cladirea unde profeseaza (se pare ca vocatia ei e de gardian la parnaie). Cu parintii e dilema: ce fel de parinte esti de iti trebuie o perioada asa de mare (cateva luni caci banuiesc ca se face referire de la inceperea anului scolar si pana azi, iar altora ani caci profesoara nu este la prima clasa care preda, nu-i asa?) sa iti dai seama ca in clasa copilului tau e ceva in neregula? Daca si acasa parintii se comporta ca la locul de munca, adica indolent, fara sa isi asume nimic, fara sa aiba simt de raspundere pe principiul lasa ca merge si asa (asa au facut parintii, asa si noi asa merge mai departe) ce acuze sa ii mai aduci profesoarei?. Daca atat de putin iti cunosti copilul ca pana nu iti pleaca noapte ca somnambul din hotel nu te sesisezi si atunci doar la psiholog ce mai e de zis? Daca celalalt copil "mai comunicativ" trage un semnal de alarma parintilor si aia dorm in front de s-au trezit doar cand altul a devenit somnambul ce sa mai zicem atunci? Si uite asa scoala, din institutie de formare a devenit un depozitar unde isi lasa parintii copii pentru cateva ore de "libertate" si in sarcina careia ii se pun toate in carca pe viitor de catre parinti. Vi se pare cunoscuta replica: "Asa te invata la scoala?"

DanaBv

2017-02-15 07:01:01


Daca cele relatate sunt adevarate - eu una sunt deplin convinsa ca sunt intru totul adevarate, dl Sorin Tirca este un jurnalist cu adevarat profesionist - atunci cetatenei Dobrescu ar trebui sa i se interzica sa mai lucreze in calitate de cadru didactic. Din pacate legislatia este foarte deficitara in acest sens. O stiu din experienta, fiica mea si colegii ei de clasa au avut probleme similare cu o profesoara. Din fericire, erau copii mai mari, de clasa a saptea, care au cerut imediat ajutorul parintilor. Am aflat atunci ca doamna respectiva se muta din scoala in scoala, ca avea probleme medicale de natura psihologica prea mici ca sa fie pensionata de boala, prea mari ca sa predea in conditii normale. Tot ce-am putut face, parintii si directoarea, a fost s-o determinam sa se mute - din nou - la alta scoala. Ceea ce evident, nu era o solutie. Va scriu toate astea in speranta ca parintii, Inspectoratul Scolar, alte institutii sau ONG-uri vor analiza impreuna situatiile de genul acesta si vor elabora un set de propuneri de modificare a legislatiei care sa permita o mai buna protejare a elevilor fata de astfel de abuzuri care, desi rare, slava Domnului, exista totusi si sunt extrem de nocive pentru dezvoltarea copiilor.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Nici măcar un picior scrântit

  Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a negat marţi că ar exista probleme în cadrul partidului pe care îl conduce.  Întrebat dacă există o fractură în PSD, Dragnea a răspuns:[...]

  2017-02-15 citeste mai mult
 • Dezminte şi Grindeanu

  Premierul Sorin Grindeanu a negat zvonurile potrivit cărora s-ar fi certat cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea. De asemenea, el a respins şi informaţiile că ar vrea să preia funcţia de şef al[...]

  2017-02-15 citeste mai mult
 • Altă întrebare?

  Fostul premier Victor Ponta a precizat, într-o postare pe Facebook, că nu i-a propus nimeni să fie ministru al Justiţiei şi că nu îşi doreşte acest lucru. „Am spus că nu mă[...]

  2017-02-15 citeste mai mult
 • Fără dată

  Preşedintele Klaus Iohannis a declarat ieri că în zilele următoare va anunţa data la care se va organiza referendumul pe care l-a iniţiat pe tema luptei anticorupţie. „Acest referendum[...]

  2017-02-15 citeste mai mult
 • 50 de braşoveni pentru episodul 15 al protestelor împotriva Guvernului

  50 de braşoveni pentru episodul 15 al protestelor împotriva Guvernului

  În situaţia în care se adunau tot mai greu, participanţii la mişcările de protest care au loc seară de seară la Braşov au decis să schimbe ora de întâlnire, de la 18.00[...]

  2017-02-15 citeste mai mult