Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 07:36

Copiii din judeţul Braşov vor putea învăţa despre dezvoltarea durabilă după model german

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 20 octombrie 2016

La Râşnov a fost inaugurat Centrul de Educaţie Schubz, care a adus în România metodele educaţionale interactive şi experienţiale dezvoltate şi testate în Germania

Copiii din judeţul Braşov vor putea învăţa despre dezvoltarea durabilă după model german

Marţi a avut loc la Râşnov ceremonia de deschidere a Centrului de Educaţie Schubz România în prezenta autorităţilor locale, organizaţii ale societăţii civile, administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului, companii locale, reprezentanţi ai şcolilor şi universităţilor partenere. De asemenea au fost prezenţi reprezentanţi ai conducerii Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU) şi Schubz Germania.
Schubz România este o iniţiativă a Centrului Schubz Luneburg din Germania şi a Asociaţiei Mioritics din România, finanţat de DBU. Echipa centrului din România este alcătuită din experţi în domeniul educaţiei ecologice, ştiinţelor naturii şi al managementului de proiect, motivaţi să lucreze cu copiii şi tinerii pentru a sprijini o schimbare de atitudine şi comportament în societate. Prin acest proiect, în România au fost aduse metodele educaţionale interactive şi experienţiale dezvoltate şi testate în Germania şi în alte ţări în care contactul cu natura este o parte esenţială a educaţiei pentru toate vârstele (explorare şi cunoaştere prin sinestezia simţurilor, laboratoare experimentale pentru înţelegerea proceselor naturale şi a celor economice, observaţii dirijate pe teren în cadrul potecilor educaţionale, lecţii deschise desfăşurate în natură, folosirea grădinilor ca material didactic şi spaţiu de învăţare).
De asemenea Centrul oferă şi un spaţiu de învăţare prin stagii de practică pentru studenţi şi seminarii de formare în domeniul educaţiei pentru mediu.

Altfel de ore de biologie
Proiectul a fost demarat în luna martie a anului trecut, până la deschiderea oficială ce s-a desfăşurat ieri, au fost elaborate programele, care, apoi, au fost „experimentate”. Începând de marţi, a afirmat reprezentantul Asociaţiei Mioritics, Mihai Dragomir, „cred că a început un «moment zero» şi, atât elevii din Râşnov, cât şi cei din judeţ pot experimenta o nouă abordare a educaţiei. Proiectul se adresează elevilor din clasele I-VIII şi are două abordări: fie specialiştii noştri sunt chemaţi să ţină «ore de biologie», fie ni se solicită kituri de curs, care să-i ajute pe profesori să ţină lecţii care să-i atragă pe copii. De asemenea, avem în vedere şi organizarea unor activităţi în weekenduri sau în perioadele în care este «săptămâna altfel», dar şi a unor tabere şcolare tematice”, a declarat Dragomir. Pentru implementarea acestui proiect, Dragomir a precizat că proiectul a beneficiat de o finanţare din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Germania,  în cuantum de 160.000 de lei.



A contat deschiderea autorităţilor locale
Mihai Dragomir a mai afirmat că, iniţial, centrul ar fi trebuit să fie realizat la Sighiţoara, dar, locul a fost schimbat: „Autorităţile locale din Râşnov au fost mult mai receptive”.  De atltfel, viceprimarul Râşnovului, Liviu Butnariu a precizat că: „evenimentul de marţi a fost unul pe care noi, admistraţia locală, îl considerăm de o importanţă deosebită. Deschiderea Centrului Educaţional Schubz în Râşnov este o mândrie pentru noi, dar, în acelaşi timp, o binevenită şi necesară completare a ceea ce ne propunem prin strategia de dezvoltare a oraşului. În această strategie, un loc prioritar îl deţine educaţia, pe care ne-o dorim la cel mai înalt nivel, cu metode inovative şi experimentale, ca şi cunoaşterea protejarea şi punerea în valoare a mediului natural, care constituie un puternic atu al Râşnovului. Iată, deci, că împărtăşim aceleaşi valori cu Schubz şi, de aceea ne bucurăm să îi avem alături”. Acesta a mai spus că Primăria Râşnov este oricând deschisă să sprijine proiecte în domeniul cultural şi educaţional şi în special parteneriate cu organizaţii puternice cu este Fundaţia de Mediu din Germania.

Porţi deschise la noul centru pentru profesorii din tot judeţul
Profesorii din judetul Braşov sunt invitaţi vineri, 21 octombrie 2016, la simpozionul „Educaţie pentru dezvoltare durabilă” în corpul K al Universităţii Transilvania din Braşov, str. N. Bălcescu nr 52. Simpozionul este organizat de Centrul educaţional Schubz Râşnov împreună cu Facultatea de Psihologie şi Știinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. De asemenea, părinţii si copiii sunt invitaţi sâmbătă, 22 octombrie, între orele 11.00 şi 16.00, la Ziua Porţilor Deschise la Centrul de Educaţie Schubz România (strada I.L Caragiale nr. 7 Râşnov). În cadrul evenimentului vor fi organizate prezentări interactive ale programelor educative dezvoltate de Centru: Ateliere interactive, Pădure, Energie, Apă, Păsări, Pâine tradiţională, Plante aromatice.  

Foto: Daniel Secarescu




 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie