Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 12:14

Copilăria unui rege - copilăria unei ţări

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 11 iulie 2016

Viaţa Regelui Mihai până la vârsta majoratului, expusă în imagini la Muzeul Judeţean de Istorie

Copilăria unui rege - copilăria unei ţări

Braşovenii sunt invitaţi la Muzeul Judeţean de Istorie, la o expoziţie aniversară dedicată împlinirii a 150 de ani de la instaurarea monarhiei în ţara noastră. „Regele Mihai. O copilărie fericită” ni-l prezintă pe fostul suveran pe vremea când era un băieţel drăgălaş, cu gropiţe în obrăjori. O vreme în care speranţele românilor se legau de moştenitorul regal. Totodată, expoziţia prezintă într-o manieră inedită educaţia primită de către Regele Mihai în spiritul valorilor româneşti. Nu în ultimul rând, panourile fotografice ne prezintă, pe viu, o parte din istoria României, pe care le veţi vedea altfel decât într-un manual.

De la primii ani de viaţă până aproape de majorat
„Sunt 40 de panouri fotografice provenind din colecţia Bibliotecii Academiei Române, din colecţia Familiei Regale şi din colecţia Luiza Berman, fiica fotografului oficial al lui Carol al II-lea. Îl prezentăm pe Regele Mihai încă din primele luni de viaţă şi expoziţia merge până la perioada adolescenţei, până aproape de majorat”, a explicat Beatrice Todireanu, organizator al expoziţiei.
Fotografiile îl prezintă pe Regele Mihai împreună cu părinţii: cu Regina Elena ori cu Regele Carol al II-lea, învăţând să tragă cu puşca de vânătoare, cu trotinete, cu tricicleta sau bicicleta, călare în munţi, înotând în mare, pe un căluţ gonflabil, grădinărind, cu pene de indian, la o partidă de şah ori lângă o maşină, pasiunea sa de mai târziu.
Potrivit lui Beatrice Todireanu, în 25 octombrie, Regele Mihai va împlini 95 de ani, prilej cu care vor să alcătuiască un album cu copilăria Majestăţii Sale, fotografii existând mult mai multe.



Învăţat să fie rege pentru toţi
„Avem un fragment nu doar din copilăria unui rege copil, eu zic că avem un fragment din România de altădată. Într-un fel, deşi discutăm despre o expoziţie cu imagini din viaţa Regelui Mihai I, pe de altă parte, anul acesta, la 150 de ani de aniversare a monarhiei române, constatăm că şi România este într-o copilărie - 150 de ani nu înseamnă mult în viaţa unei ţări. Urmărind fiecare imagine - pentru că fiecare imagine spune o poveste şi într-un fel atinge un simbol - descoperim ce se ascunde dincolo de zâmbetul regelui. În primul rând, descoperim că România regală şi copilăria Regelui Mihai au fost puse sub semnul educaţiei, una sănătoasă, care se raporta la valorile reale ale statului modern român, începând de la cum preţuieşti pe cei de lângă tine. Avem câteva imagini cu Clasa Palatină, o clasă special creată pentru Regele Mihai, în care au fost aduşi copii din toată ţara, din diverse medii sociale, tocmai ca Regele să-şi dea seama că el nu era făcut rege doar pentru elite, era făcut pentru întregul popor. O altă imagine simbol este cu Regele şi vărul său primar, ultimul rege al Iugoslaviei - Petru al II-lea, copii micuţi, undeva la 6 anişori, plantând copaci sau îngrijind animale. Cred că lucrurile acestea, deşi par foarte simple, ascund rădăcinile sănătoase pentru orice om care apoi se dezvoltă sănătos”, a explicat, la vernisaj, istoricul Nicolae Pepene, director al Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.



A fost sau nu o copilărie fericită?
Că a fost sau nu o copilărie fericită - ştiind vremurile pe care le-a traversat Majestatea Sa, rămâne să observe fiecare vizitator în parte. „Cred că în primii ani a avut o copilărie fericită, în primul rând pentru că sunt anii inocenţei şi este foarte greu pentru un copil să-şi dea seama de zbuciumul dintre părinţi. Pe urmă, Regele Carol al II-lea era un om perfect educat şi-şi ţinea cât putea fiul la distanţă de problemele pe care le-a avut cu soţia. În plus, nici Principesa Elena nu s-a confesat unui puştan de 4-5 ani ce probleme are cu soţul ei, încât pot să spun - da, primii ani ai copilăriei au fost ani fericiţi. Mai târziu, această fericire a încetat, pentru că micului prinţ i s-a făcut un program care însemna că nu avea voie să stea cu mama lui. Principesei Elena i-a fost cumpărat Castelul Sparta de la Florenţa, urmând ca ea să locuiască acolo, iar micul prinţ să aibă voie două luni pe an să le petreacă cu mama lui. Atunci a început această sfâşiere a puştiului, care nu pricepea de ce să nu stea cu mama lui. Şi cred că s-a spus ceva în plus şi e bine să ne gândim la lucrul acesta. A existat o nefericire în viaţa Regelui Mihai pentru că mic fiind, avea nevoie de căldura mamei şi mare fiind, avea nevoie de sfaturile înţelepte ale tatălui. Lucrurile au fost invers şi atunci trebuie să ne gândim că a existat în ţinuta Regelui Mihai multă bărbăţie, multă stăpânire de sine şi cei care l-au cunoscut pot spune acelaşi lucru”, a povestit şi Georgeta Filitti, specialist în istoria modernă şi contemporană a României, personalitate culturală decorată de Majestatea Sa, Regele Mihai I, cu Medalia „Crucea Casei Regale a României”.
Expoziţia este una itinerantă, iar la Braşov va putea fi vizitată până în 6 august.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie