Porcii de la ferma din Codlea au fost arși cu respectarea prevederilor legale, iar decizia de a nu se mai aștepta incineratoarele mobile a fost luată pentru că boala „evolua exponențial” în fermă, susțin autoritățile locale. De altfel, duminică, la fermă și pe terenul unde s-au incinerat cadavrele a mers subprefectul Brașovului, Adrian Folea, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, dr. Dorin Enache, dar și reprezentanți ai Poliției, pentru a verifica modul în care s-a făcut acționat în acest caz.
Decizia de sacrificare a celor 2.500 de porci s-a luat încă de vineri și, inițial, operațiunea trebuia să înceapă în 15 iunie, după ce la Codlea ar fi urmat să ajungă incineratoare mobile, necesare neutralizării cadavrelor. Această decizie a fost luată în contextul în care, inițial, evoluția bolii în fermă era destul lentă, fiind descrisă de directorul executiv al DSVSA Brașov, Dorin Enache, drept „subacută”. Apoi, a continuat acesta, „în ultimele 24 de ore a devenit supraacută. Pericolul major a fost reprezentat de numărul foarte mare de porci morți - aproximativ 200 capete de vineri, 12 iunie, până sâmbătă, 13 iunie. Din acest motiv, pentru a preîntâmpina difuzarea bolii, au fost accelerate procedurile de lichidare a focarului, prin eutanasierea porcinelor din fermă și neutralizarea cadavrelor. Eutanasierea s-a efectuat prin asomare cu doixid de carbon și injecție letală, iar neutralizarea – prin incinerare. Toate procedurile s-au efectuat sub supraveghere sanitar-veterinară și cu respectarea întocmai a hotărârii Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale. Nu au fost folosite mijloace de combustie de tip deșeuri industriale, mase plastice ori cauciucuri. Combustia s-a efectuat doar cu lemn. De asemenea, împreună cu unitatea de sprijin din Codlea (structura locală de combatere a bolilor la animale) s-a luat decizia dezinfectării arterelor rutiere din zona în care există gospodării unde se cresc porcine”.
Animalele au fost arse pe un teren aparținând proprietarului fermei
Potrivit viceprimarului municipiului Codlea, Erwin Albu, răspândirea exponențială a bolii a determinat autoritățile dispună sacrificarea și arderea animalelor încă de vineri. „Proprietarul fermei, care deține un teren în vecinătatea exploatației a amenajat un loc pentru incinerarea cadavrelor, situat la câteva sute de metri de gospodării. Pentru ardere s-a folosit lemn, pentru că în apropiere patronul fermei are și un gater. Numai pentru pornirea focului s-au utilizat și alte materiale. De altfel, astăzi (duminică – n.r.), zona a fost verificată de Poliția Criminalistică”, a declarat Erwin Albu.
Primii porci au murit de pestă în 10 iunie
Pesta porcina de la această fermă a fost depistată după ce în data de 10 iunie au fost trimise spre analiză la laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov probe provenite de la doi porci morți, conform Programului strategic de control pentru pesta porcină africană, fără a exista suspiciune clinică. În 11 iunie au venit rezultatele pozitive, iar probele au fost trimise, pentru încă o analiză, la București. Tot în 11 iunie, o echipă de medici veterinari de la DSVSA Brașov au mers la fermă, unde au verificat cinci cadavre de porci, toate prezentând semnele pestei porcine africane. Ulterior, în data de 12 iunie, cazurile au fost confirmate în urma analizelor de laborator.
Adaugă un comentariu