leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6905 - 15 feb 00:14

Criza de pe piaţa forţei de muncă va ajunge la cel mai înalt nivel în acest an

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 01 februarie 2018

„A trecut vremea când, pentru un salariu bun, mulţi erau dispuşi să-şi sacrifice întreaga zi şi timpul liber”

Criza de pe piaţa forţei de muncă va ajunge la cel mai înalt nivel în acest an

Criza de pe piaţa forţei de muncă se va amplifica în acest an, iar firmele vor duce un adevărat război pentru racolarea de angajaţi, în condiţiile în care, deşi rămâne important, salariul bun nu va mai garanta angajarea unui specialist, iar alte beneficii, precum soliditatea firmei, locaţia, flexibilitatea şi posibilitatea de dezvoltare vor conta tot mai mult, spun oamenii de afaceri şi specialiştii chestionaţi de companiile Train Your Brain şi Frames Media Network, în cadrul primei ediţii a „Barometrului semestrial privind perspectivele pieţei de muncă”.
„A trecut vremea când, pentru un salariu bun, mulţi erau dispuşi să-şi sacrifice întreaga zi şi timpul liber”, a precizat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Trei sferturi din oamenii de afaceri cred că vor avea probleme de personal
Potrivit chestionarului, 72% dintre cei peste 150 de oameni de afaceri estimează că 2018 va fi anul în care să îşi găsească şi să îşi păstreze angajaţii calificaţi va fi o adevărată provocare. În plus, 72% cred că în acest an criza forţei de muncă se va amplifica, 22% estimează că situaţia va rămâne la acelaşi nivel ca şi în 2017, în timp ce 6% au evitat să răspundă, considerând că, în actualul context macro-economic, este dificil să preconizeze ce se va întâmpla în următoarele luni.
„Criza, respectiv războiul pentru talente se va amplifica în 2018. Sunt industrii unde specialiştii sunt puţini, sunt industrii care se dezvoltă aşa de repede încât piaţa nu face faţă. Războiul nu mai este dus doar la nivel de management, ci chiar la nivel de entry şi specialişti. De ce?  Piaţa nu este foarte educată din punct de vedere al resurselor umane, generaţia Y este o generaţie dificilă, greu de loializat, foarte interesată de mediul online,  etc”, a declarat, în cadrul Barometrului TrainYourBrain&Frames, Loreda Dragomir, Country Manager Romania şi Bulgaria Kienbaum, leaderul pieţei de executive search în Germania şi una dintre firmele de top specializate în consultanţă în management la nivel global.

Emigraţia şi firmele de stat accentuează criza
La rândul său, Nevenca Doca, director executiv resurse umane Banca Transilvania, a declarat că „decalajul dintre cererea de forţă de muncă specializată şi oferta va creşte pe fondul creşterii emigraţiei, pe de o parte, şi a angajărilor în cadrul companiilor de stat, pe de altă parte”.
Tot 2018 va fi anul în care ofertele de muncă îşi vor diversifica tot mai mult paleta de servicii şi nu va mai fi de ajuns doar un salariu bun pentru a angaja un profesionist.
Întrebaţi care vor fi principalele avantaje care vor face diferenţa între ofertele companiilor,  68% dintre cei chestionaţi au menţionat pachetul salarial, 54% au amintit de soliditatea firmei, iar 40% au indicat serviciile suplimentare puse la dispoziţia angajaţilor (traininguri, participări la evenimente etc.).
Flexibilitatea programului de lucru (23%) şi posibilitatea de dezvoltare şi promovare profesională (19%) s-au aflat, de asemenea, pe lista celor mai importante avantaje menţionate de oamenii de afaceri şi experţii HR.
„Salariul este şi va rămâne important, dar nu mai este atât de important ca acum câţiva ani. Este importantă locaţia, oportunitatea de a avea work life balance, flexibilitate, posibilitate de dezvoltare şi promovare profesională, manageri care să fie si leaderi, etc.”, a declarat Loreda Dragomir, Country Manager Romania şi Bulgaria Kienbaum.

Training-urile şi specializările, la fel de importante ca salariul
Astfel, dezvoltarea personală prin training-uri, specializări, work-shop-uri devine cel puţin la fel de importantă ca şi salariul şi jobul în sine. Cu cât îţi dezvolţi mai mult abilităţile profesionale, capacitatea de a te adapta schimbării, cu atât ai mai multe şanse să progresezi în carieră şi nu numai. „Aceeaşi abordare încep să o aibă şi companiile care investesc din ce în ce mai mult în pregătirea personalului, înţelegând că principala lor resursă în obţinerea profitului este cea umană. Iar această schimbare se simte deja puternic în ultimii doi ani şi în firmele româneşti, nu doar în cele străine, până la nivelul IMM-urilor”, a declarat Alexandru Bălţat, managerul Train Your Brain.
La rândul lui, Adrian Negrescu, managerul Frames, spune că din discuţiile cu oamenii de afaceri şi cu angajaţii reiese o schimbare de atitudine în ambele tabere. Privind din prisma angajaţilor, a trecut vremea când, pentru un salariu bun, mulţi erau dispuşi să-şi sacrifice întreaga zi şi timpul liber. Pentru mulţi dintre ei, jobul tinde să devină doar un pas, nu cel final, către dezvoltarea personală. Pentru angajatori, salariatul devine tot mai mult un capital, vremea când oricine putea fi înlocuit, dacă nu respecta deciziile angajatorului, fiind pe cale să apună. „Într-o piaţă în care cererea de forţă de muncă de calitate este puternic disproporţionată în raport cu oferta, echilibrul va putea fi găsit doar în măsura în care ambele părţi vor accepta relaţia de parteneriat, cu toate beneficiile şi obligaţiile aferente”, a mai spus acesta.

IT-ul şi retail-ul vor avea cea mai dinamică evoluţie pe piaţa de HR
Potrivit barometrului , domeniile care vor atrage cea mai dinamică evoluţie pe piaţa de HR în acest an vor fi IT-ul şi retailul.  74% dintre managerii chestionaţi consideră că vedeta pieţei muncii în 2018 va fi sectorul IT, care va continua să genereze cea mai dinamică evoluţie pe piaţa resurselor umane. Pe locurile următoare se află retailul, sectorul construcţiilor, serviciile, sectorul medical/pharma , serviciile de suport şi industria auto, cu tot cu serviciile aferente.
„Cred că IT-ul şi Retail-ul vor rămâne domeniile cu dinamica cea mai mare şi în 2018. La acestea se adaugă toate domeniile de producţie care vor continua să automatizeze din procese + sectorul bancar, care va continua să se consolideze prin fuziuni şi/sau ieşiri de pe piaţa din România”, a declarat Nevenca Doca, director executiv resurse umane Banca Transilvania.
În acelaşi timp, oamenii de afaceri şi experţii HR privesc cu îngrijorare la impactul modificărilor fiscale intrate în vigoare  în acest an cât şi la perspectivele unor noi decizii în acest sens (schimbarea regimului de impozitare a profesiilor liberale, introducerea impozitului progresiv etc.), despre care mulţi dintre ei spun că vor bulversa mediul de business.
Chestionaţi în ce măsura deciziile fiscale (trecerea contribuţiilor la angajat, scăderea impozitului pe profit etc.) vor afecta piaţa muncii în 2018, 85% dintre respondenţi au declarat că acestea vor avea un efect negativ, 12% au afirmat că impactul în sectorul în care activează va fi unul relativ scăzut, în timp ce 3% au declarat că nu au toate datele pentru a da un răspuns.
„Transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor a implicat mărirea salariilor brute (fie prin modificarea contractelor de muncă, fie prin acordarea de bonusuri) în vederea asigurării aceloraşi salarii nete. Deoarece companiile nu pot fi obligate la mărirea salariilor brute (mediul de afaceri nu a considerat oportun acest transfer), pot apare dezechilibre în piaţa muncii”, au declarat consultanţii Mihai Marc şi Alexandra Nicolae, S.P.R.L. Menzer & Bachmann – Noerr Member of Noerr Group.
Barometrul semestrial privind perspectivele pieţei de muncă a fost realizat de Train Your Brain şi Frames Media Network pe un grup de 150 de oameni de afaceri şi experţi HR în perioada 15 decembrie 2017 – 20 ianuarie 2018. Metodele folosite pentru chestionare au fost email-ul şi interviul telefonic.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional