leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6586 RON

1 USD = 4.0976 RON

1 GBP = 5.2037 RON

1 XAU = 155.3364 RON

1 AED = 1.1156 RON

1 AUD = 2.9785 RON

1 BGN = 2.3819 RON

1 BRL = 1.0500 RON

1 CAD = 3.1211 RON

1 CHF = 4.1247 RON

1 CNY = 0.5938 RON

1 CZK = 0.1811 RON

1 DKK = 0.6248 RON

1 EGP = 0.2290 RON

1 HUF = 1.4388 RON

1 INR = 0.0583 RON

1 JPY = 3.6983 RON

1 KRW = 0.3625 RON

1 MDL = 0.2478 RON

1 MXN = 0.2147 RON

1 NOK = 0.4836 RON

1 NZD = 2.6970 RON

1 PLN = 1.0818 RON

1 RSD = 0.0395 RON

1 RUB = 0.0613 RON

1 SEK = 0.4452 RON

1 TRY = 0.7073 RON

1 UAH = 0.1481 RON

1 XDR = 5.6800 RON

1 ZAR = 0.2828 RON

Editia 6783 - 14 aug 17:42

„Criza mirosurilor” în judeţul Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 10 august 2018

Comisarii Gărzii de Mediu Braşov caută sursa mirosurilor ciudate din municipiul Braşov. Şi la Codlea, după mai bine de doi ani de aer curat, a revenit „mirosul de Protan”

„Criza mirosurilor” în judeţul Braşov

Braşov: Primul control, la groapa de gunoi a oraşului.

Codlenii, braşovenii, uneori chiar şi ghimbăşenii au probleme cu mirosurile care, uneori, se lasă seara peste oraşe. La Codlea, mirosul este inconfundabil şi i se spune „de Protan”. În funcţie de direcţia vântului şi de presiunea atmosferică, mirosul „de Protan” ajunge chiar şi la Ghimbav. Sursa lui este cunoscută: Protan - unitatea de neutralizare a deşeurilor de origine animală, a cărei denumire vine de la „proteină animală”.
În schimb, la Braşov, unde seara, în mai multe zone ale oraşului se poate simţi un miros ciudat, încă nu este cunoscută sursa. Mirosul în cauză, despre care unii braşoveni spun că seamănă cu cel „de canal”, alţii că este asemănător celui emanat de sulf, a fost simţit mai acut anul acesta, în zone precum Craiter - Triaj, Tractorul, Făget, Bartolomeu, dar prezenţa lui a fost reclamată chiar şi în localitatea Sânpetru. Când se pune problema sursei, unii oamenii cred că ar proveni de la depozitul ecologic de deşeuri, alţii că ar fi emanat de platforme industriale din jurul Braşovului. Cert este că apare după apusul soarelui.

 

Codlea: Staţia de inaugurată odată cu redeschiderea Protan-ului, care a pus capăt „liniştii” din oraş

Sute de reclamaţii la Garda de Mediu
Problema mirosului de la Braşov a intrat în atenţia Comisariatului Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu (CJ-GNM), şeful instituţiei, Mircea Paraschiv, afirmând că „zeci, poate chiar sute de braşoveni ne-au reclamat această problemă. Astăzi (joi, n.r.) avem programat un control la rampa ecologică de lângă Săcele, pentru a verifica modul în care sunt gestionate celulele de depozitare a deşeurilor menajere”.
Acesta a precizat că acest control vizează, în principal, verificarea sistemului de captare a gazelor rezultate în urma fermentării deşeurilor menajere, în special la celula nr. 2, care a fost umplută şi la care administratorul depozitului a început lucrările de închidere (inclusiv instalarea unor conducte de captare a biogazului).
De altfel, la această celulă a rampei ecologice, anul trecut s-a produs şi un incendiu. La momentul respectiv explicaţia a fost că, din cauza temperaturilor ridicate din corpul depozitului, gazele s-au autoincendiat. După acest incident, administratorul depozitului a fost sancţionat de CJ-GNM Braşov.
La rampa ecologică de lângă Săcele, au fost umplute deja două celule, iar acum gunoaiele  sunt depozitate în celula nr. 3. Acesta este singurul depozit conform de deşeuri din judeţul Braşov şi a fost amenajat de un investitor privat.

„Mirosul de Protan”, o „fatalitate” pentru codleni până în anul 2026?  
Înfiinţată în anii ’50, unitatea de neutralizare a deşeurilor de origine animală de la Codlea a fost de la deschidere „coşmar” pentru oameni, dar, până în 1989 despre acest subiect nu se putea vorbi.
După anul 1990 oamenii s-au plâns, iar după anul 2012 au început să apară petiţiile, sesizările şi protestele. Principalele probleme ale acestei unităţi erau deversarea apelor neepurate (localnicii o numeau „zeamă de cadavre”) în pârâul Vulcăniţa, dar şi mirosul insuportabil rezultat în urma procesului tehnologic. Punctul culminant în ceea ce priveşte protestele a fost atins în luna august a anului 2015, când activistul Erwin Albu, a aruncat cu „zeamă de cadavre” pe uşile Prefecturii Braşov. De asemenea, au fost dezbateri publice, s-au depus zeci de reclamaţii, iar unitatea a fost amendată de mai multe ori de Garda de Mediu Braşov. Tot în această perioadă, unităţii de neutralizare a deşeurilor de origine i s-a impus să modernizeze staţia de epurare a apelor uzate, prin realizarea unei trepte de epurare biologică, dar aceasta nu s-a construit. În aceste condiţii, autorizaţia de mediu, valabilă până la data de 31 decembrie 2015, nu a mai fost prelungită, motiv pentru care, de la 1 ianuarie 2016, activitatea Protan Codlea a fost suspendată, până la realizarea lucrărilor privind protecţia mediului.
Codlenii nu au mai avut probleme până în primăvara acestui an, când Protan a anunţat finalizarea lucrărilor de modernizare a staţiei biologice. După un timp, oamenii au început să reclame mirosul, ei spunând că cele mai mari probleme sunt noaptea. Au urmat zeci de postări pe reţelele de socializare, în special pe grupul local al oamenilor din oraş Codleanul, şi sesizări la Garda de Mediu. În 3 iulie 2018, Protan Codlea a primit o amendă de 5.000 de lei de la Garda de Mediu, pentru că nu a respectat prevederile Legii nr. 104 din 2011, privind calitatea aerului înconjurător, în care se arată că „titularii de activităţi au obligaţia de a lua toate măsurile care se impun în vederea limitării emisiilor de poluanţi în atmosferă, inclusiv prin colectarea şi dirijarea emisiilor fugitive şi utilizarea unor echipamente de reţinere a poluanţilor la sursă”.
Pe de altă parte, conducerea Protan Codlea se lăuda pe portal de ştiri din Braşov că „în ceea ce priveşte limitele de poluare admise, emisiile şi imisiile, vă precizăm că SC Protan SA se încadrează în toţi parametrii de monitorizare a aerului şi a apei menţionaţi şi în autorizaţia de mediu şi în autorizaţia de gospodărire a apelor. În acest moment, nu există la nivel european norme referitoare la intensitatea mirosului. Acesta nu este cuantificabil, iar în autorizaţia de mediu sunt determinate valorile de la care emisiile din atmosfera sunt nocive”.
De asemenea, conducerea societăţii a anunţat că deţine o autorizaţie integrată de mediu valabilă până la data de 17 iunie 2026, dar şi o autorizaţie de gospodărire a apelor, emisă în data de 24 aprilie şi valabilă până în 26 octombrie 2018.
 

+1 -4

Comentarii

Gerhard Krauss

2018-08-11 12:31:31


Stimati Brasoveni,ca fost locuitor al frumosului Brasov orasul meu natal,m-a afectat foarte mult articolul cu problema mirosului in zona Brasovului.O astfel de problema am avut ani de zile si in oraselul bavarian unde m-am stabilit de 40 de ani. Seara aparea un miros "dulceag" dar neplacut dintr-o localitate in afara orasului,de la o firma de ecarisaj.A durat citi-va ani,dar atunci s-a gasit o solutie: Un filtru special,si de atunci nu a mai aparut acel miros neplacut in orele serii. Nu cunosc filtrul,am aflat doar din presa si din rezultatul exceptional.Aerul Brasovului trebuie salvat in ori ce caz. Cu multa stima, G. Krauss

Virus

2018-08-10 15:32:31


Nu stiti de unde vine mirosul in Brasov? De la rampa de gunoi FinEco. Acolo sa dorit o statie de captare a gazelor provenite din descompunerea deseurilor dar nefiind concretizata aceste gaze se elimina in atmosfera. Cand? La apusul soarelui, ca sa nu bata la ochi sau nas.

Donald Trump

2018-08-10 09:23:33


Era nevoie de acest articol, faceti un serviciu cetatenilor. Puteti merge un pas mai departe. La garda de mediu se pot face sesizari online aici: https://www.gnm.ro/sitenou/sugesti_prim.php Din pacate in urma sesizarii nu vine un email autoatizat cu numarul de inregistrare sau macar o confirmare ca sesizarea a fost inregistrata. Cetateanul trebuie sa aiba rabdare si incredere ca sesizarea nu s-a dus in neant. Nu avem nici un fel de certitudine ca acel formular online functioneaza corect si sesizarile chiar ajung la ochii anagajatilor de la Garda de Mediu.

Marcel Vasilescu

2018-08-10 08:43:20


„Mirosul în cauză, despre care unii braşoveni spun că seamănă cu cel „de canal”, alţii că este asemănător celui emanat de sulf, a fost simţit mai acut anul acesta, în zone precum Craiter - Triaj, Tractorul, Făget, Bartolomeu...” - de fapt mirosul ăsta, care este un miros de gunoi stătut, se simte dis de dimineață, de ani de zile începând chiar din cartierul Florilor, lucru mai puțin sesizabil pentru locuitorii de acolo care s-au obișnuit, față de unul (ca mine) care vine cu viteză, pe bicicletă de exemplu, în fiecare zi de lucru. Și degeaba se spune că e de la nu știu ce canalizare, de vreme ce acest miros stăruie din Florilor (începând cu str. Parcul Mic) și până în fundul Craiterului - la Olteni. - și una peste alta, tocmai acesta este unul din motivele pentru care vom fi amendați din toamnă de către CJUE cu 1.200.000 de euro plus 12.000/zi, amenzi plătite din fondurile locale. - iar măsurile luate de primărie sunt ca de obicei pe...invers: să se desființeze punctele de măsurare a poluării aerului, tocmai în zonele cele mai afectate.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional