Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 10:22

Croşetat… din cap până în picioare

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 12 sepembrie 2016

La Târgul de la Centrul Cultural Reduta, cei interesaţi găseau ce aveau nevoie pentru un ... outfit în ochiuri de croşet, inclusiv papuci de vară

Croşetat… din cap până în picioare

Băscuţele, hainele, genţile sau bijuteriile croşetate se poartă de vreo câţiva ani. În completarea outfitului croşetat, cei care au trecut pe la Centrul Cultural Reduta, în acest week-end, şi-au putut cumpăra şi papuci croşetaţi. Carmen Chifor (foto stânga) este una dintre braşovencele care a venit cu aceste produse la Târg, pe lângă altele. „Eu lucrez cu un fir de bumbac sută la sută, în două fire cu croşetă de 2 jumătate. La început mi-a fost foarte greu să înţep talpa, ea trebuie înţepată cu croşetă de 1 milimetru, se lucrează primul rând agăţat, mai lucrăm încă un rând, iar din vârf începem pentru fiecare mărime: la copilaşi cu 6 ochiuri, iar la adult cu 7, 9 sau 11. Lucrăm stânga-dreapta, până ajungem la circumferinţă şi apoi lucrăm spre spate, înainte şi înapoi, la călcâi scad, să vină bine pe gleznă, apoi se face modelul pe picior în sus. Durează două zile, o zi pentru fiecare papuc şi doar de el mă ocup. Tălpile le comand din Cluj. Papucii pot fi puşi la spălat la 40 de grade şi sunt unicat. Nu se lasă, pentru că bumbacul nu se lasă, iar înăuntru, talpa este antiderapantă”, a explicat braşoveanca, aflată pentru prima dată la un astfel de târg de produse hand-made. „Croşetez de doi ani, deşi ştiu să croşetez de la 12 ani, dar cu 3 copii n-am avut mereu timp. Acum am reluat pentru că al treilea copil este un băieţel şi nu aveam pentru el nimic. A trebuit să cumpăr, nu am fost mulţumită şi aşa am început cu botoşei, căciuliţe, pantaloni, să nu mai trebuiască să cumpăr”, a detaliat Carmen Chifor. În plus, croşetul îi aduce un venit în plus, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului, care este mică, de doar 850 de lei. Spune că lucrează doar cu comandă, dar nu este zgârcită în dezvăluirea tainelor meşteşugului ei. Deşi spune că în această artă a croşetatului nimeni nu devine expert, pentru că mereu este ceva nou de învăţat. „Am şi  tutoriale pe internet, astfel încât să poată face oricine doreşte acasă, dacă îşi face un pic de timp. Mai e nevoie de nişte diagrame, eu mi le-am făcut singură, că nu poţi să lucrezi din ochi”, încheie braşoveanca.
Jucăriile croşetate au fost poate cele mai căutate produse ale târgului. Sunt colorate, haioase şi sigure pentru copii. Nu au părticele mici care să poată fi înghiţite accidental de către copii şi nici vopseluri nocive. Cele mai ieftine costau 10 lei, dar cea mai mare trecere au avut-o pinguinii, la 15 lei. „În general, copiilor le plac foarte mult pinguinii, indiferent că sunt fetiţe sau băieţei. Sigur, mai sunt jucăriile roz preferate de fetiţe şi cele verzi sau albastre, preferate de băieţi”, ne spune Alina Strat (foto dreapta), o altă braşoveancă al cărei hobby este croşetatul. A învăţat din copilărie să lucreze cu croşetul, dar nu s-a ocupat cu asta şi a cam uitat, după cum recunoaşte. „Aveam nevoie de altceva în timpul liber, iar croşetatul este mai degrabă relaxare. Naşa prietenului meu m-a reînvăţat şi m-am mai uitat şi la tutoriale pe internet. De vreo patru ani fac bijuterii croşetate, iar de aproximativ doi ani fac şi jucării. M-a ajutat aici Gabriela Bularca”, povesteşte Alina Strat. După ani de zile de croşetat, cerceii îi face în maxim jumătate de oră, jucăriile îi ia însă ceva mai mult timp. Cel mai scump produs de pe taraba ei era elefantul croşetat, de 50 de lei, dar era şi cel mai mare.



Ziua Internaţională a Croşetatului, sărbătorită în premieră la Braşov
Târgul a fost una dintre activităţile menite să celebreze Ziua Internaţională a Croşetatului, marcată în premieră la Braşov, la iniţiativa Gabrielei Bularca, o economistă braşoveancă, pentru care croşetatul înseamnă mai mult decât hobby. Ştie acest meşteşug din copilărie, iar de aproximativ doi ani organizează şi ateliere, la Eliana, Coresi sau Muzeul de Artă, în care îi învaţă pe copiii doritori să croşeteze. „Am reuşit să scot copiii de la tabletă”, se mândreşte braşoveanca.

Concurs de viteză în croşetat, azi, la Coresi
Evenimentele au început la Eliana Mall, vineri, cu ateliere de croşetat şi alte evenimente dedicate acestui meşteşug. De asemenea, au fost oferite mai multe starter kit-uri în croşetat pentru copiii înscrişi la ateliere, care s-au desfăşurat de vineri până duminică. „Este un proiect care a început în februarie şi totul a pornit de pe facebook. Ziua aceasta este sărbătorită din 2007, în SUA, este iniţiată de un sculptor care sculptează croşete în lemn şi în fiecare an oferă croşeta sculptată celui mai bun proiect. Am reuşit să avem şi noi o croşetă de 1,1 metri, realizată de Gabi Doboş. Am încercat să adun lume din toată ţara pe facebook şi am strâns tot felul de pătrăţele croşetate, 112 persoane au contribuit, inclusiv din afara graniţelor, din Dubai, Germania, Franţa, Spania. 2200 de pătrăţele s-au strâns şi am făcut multe păturici din îmbinarea  lor, vreo 26 în total, pe care le vom valorifica să obţinem nişte bani pentru copii”, a explicat Gabriela Bularca. Evenimentul se încheie astăzi la Coresi, cu mai multe ateliere, prezentarea croşetei sculptate, dar şi un concurs de viteză în croşetat.

+5 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie