Curs BNR

1 EUR = 4.9765 RON

1 USD = 4.6373 RON

1 GBP = 5.8018 RON

1 XAU = 350.3208 RON

1 AED = 1.2626 RON

1 AUD = 3.0320 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8988 RON

1 CAD = 3.3966 RON

1 CHF = 5.0832 RON

1 CNY = 0.6399 RON

1 CZK = 0.1978 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2662 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9616 RON

1 KRW = 0.3369 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2686 RON

1 NOK = 0.4220 RON

1 NZD = 2.7605 RON

1 PLN = 1.1498 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4261 RON

1 TRY = 0.1428 RON

1 UAH = 0.1171 RON

1 XDR = 6.1121 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8172 - 29 apr 15:27

„Cruciada Economică” a Braşovului

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 10 iunie 2014

Casa De Comerţ Balcanică Gremiul Levantin a iniţiat primele demersuri la Guvern, în vederea dezvoltării mediului de afaceri prin sprijinirea parcurilor industriale şi atragerea de fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea acestora, lucru ce înseamnă automat noi investiţii şi noi locuri de muncă

„Cruciada Economică” a Braşovului

Casa de Comerţ Balcanică Gremiul Levantin, care luptă pentru  libertăţile economice şi drepturile românilor, a organizat la finele săptămânii trecute cea de-a doua sesiune a Forumului Economic Transilvania, la care au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai autorităţilor locale. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociaţia Parcurilor Industriale Tehnologice, Ştiinţifice şi Incubatoarelor de Afaceri din România (APITSIAR), Romcontrol şi Sindicatul Naţional al Specialiştilor Experţi în Achiziţii Publice, iar reprezentanţii acestora au căutat soluţii viabile pentru finanţarea afacerilor şi cofinanţarea proiectelor de accesare a fondurilor europene. După aceste discuţii, Casa de Comerţ Balcanică urmează să continue lobby-ul la Guvern  pentru dezvoltarea economiei Braşovului, prin sprijinirea mediului de afaceri şi dezvoltarea parcurilor industriale. „Acest Forum se constituie ca o interfaţă şi un element de dezvoltare durabilă pentru promovarea economică a regiunii Transilvania, iar în particular a zonei Ţării Bârsei şi a municipiului Braşov. Casa de Comerţ Balcanică înţelege ca prin eforturile pe care le dezvoltă să fie un mecanism de susţinere a politicilor autorităţilor locale în dezvoltarea proiectelor de macrostructură ale Agenţiei Metropolitane de Dezvoltare Durabilă Braşov”, a explicat preşedintele Casei de Comerţ Balcanice, dr. Liviu Pandele.

Sprijin real pentru parcurile industriale
O serie dintre măsurile juridice propuse de Casa De Comerţ Balcanică Gremiul Levantin în sprijinul mediului de afaceri au ajuns deja pe masa Guvernului, respectiv pe masa ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Liviu Pandele a precizat că prin aceste demersuri se va iniţia o „cruciadă economică” în vederea creşterii competitivităţii economice la nivel regional.
Parcurile industriale au un rol important în acest sens, acestea fiind înfiinţate tocmai pentru a se crea infrastructura necesară în vederea atragerii de investiţii şi investitori, care să utilizeze resursele locale, în vederea creării de noi locuri de muncă şi dezvoltarea zonei. Reprezentanţii Asociaţiei Parcurilor Industriale Tehnologice Ştiinţifice şi Incubatoarelor de Afaceri din România au subliniat faptul că lipsa de interes din partea autorităţilor publice în depunerea de proiecte cu finanţări nerambursabile pentru dezvoltarea parcurilor industriale a determinat un volum nesemnificativ în exerciţiul financiar 2007 – 2013. „ADR Centru a aprobat planul de dezvoltare regională pentru 2014 – 2020, în care sunt prevăzute finanţări pentru parcurile industriale. Vom face unele demersuri pentru a elimina aceste piedici în calea accesării fondurilor, care se referă la faptul că, până acum, doar autorităţile care fondau aceste parcuri puteau accesa finanţări nerambursabile. Am solicitat Ministerului Fondurilor Europene ca între categoriile eligibile pentru accesarea acestor bani să fie şi administratorii parcurilor industriale sau incubatoarelor de afaceri, astfel ca să nu mai existe implicare politică ca până acum şi de fapt să nu existe preocupare pentru dezvoltare unor dintre parcuri”, a explicat Adrian Neag, specialist în atragerea de finanţări nerambursabile, în cadrul Casei de Comerţ Balcanice. „Noi ca asociaţie ne luptăm de ani buni cu morile de vânt, fiindcă acest motor de dezvoltare a economiei, reprezentat de parcurile industriale, nu a fost deloc ajutat. Prin înfiinţarea Casei de Comerţ Balcanice, am găsit o deschidere şi cred că cu ajutorul membrilor acesteia vom putea face mai multe pentru investitori, fiindcă, până acum, indiferent de cine a fost la guvernare, nu s-a implicat în găsirea de facilităţi pentru investitori”, a completat Silviu Hârşovescu , vicepreşedintele Asociaţiei Parcurilor Industriale.

Investiţiile serioase înseamnă locuri de muncă bine plătite
Prezent la acest Forum, directorul adjunct al Agenţiei Metropolitane Braşov, Ovidiu Fodor, a precizat că atât municipiul Braşov, cât şi comunităţile din zona metropolitană sunt interesate de atragerea de noi investiţii. „Prin investiţii noi se înţelege crearea de noi locuri de muncă şi trebuie atrase investiţii serioase pentru a se crea locuri de muncă bine plătite, iar aceste investiţii să aducă şi fonduri autorităţilor locale pentru dezvoltarea unor proiecte importante pentru comunitate. Salutăm iniţiativa domnului Liviu Pandele pentru interesul pe care îl acordă acestei activităţi, prin crearea unor parteneriate cu entităţi onorabile. Sper ca prin acest parteneriat să deblocăm situaţia nu tocmai plăcută din zilele noastre” , a punctat Ovidiu Fodor.
Totodată, Liviu Pandele, a mai subliniat faptul că, în acest context, Casa De Comerţ Balcanică se va implica şi în dezvoltarea terminalului intermodal de marfă, care va avea, de asemenea, un rol important pentru dezvoltarea economiei judeţului Braşov.

Parcurile industriale nu trebuie să fie doar „agenţii imobiliare”
În cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 se vor finanţa două măsuri pentru promovarea investiţiilor în afaceri şi promovarea spiritului antreprenorial. „Prin aceste măsuri se vor sprijin, pe de o parte, activităţile de construcţie modernizare sau extindere a spaţiilor de producţie sau servicii specifice IMM-urilor , activităţi de dotare cu echipamente şi instalaţii industriale , maşini şi utilaje sau alte tipuri de dotări necesare care pot contribui la îmbunătăţirea şi creşterea capacităţilor de dezvoltare a produselor şi a serviciilor, cât şi activităţi de cerecetare-dezvoltare şi transfer tehnologic. De aceea  vrem să existe un parteneriat între parcurile industriale şi universităţi, tocmai pentru ca această componentă puternică pe partea de dezvoltare să fie implementată şi parcurile industriale să nu fie doar nişte agenţii imobiliare”, a subliniat Pandele.
În prezent, în ţară sunt aproape 70 de parcuri industriale, dintre care 8 în judeţul Braşov, iar prin acordare de facilităţi s-ar crea infrastructura adecvată pentru atragerea de noi investiţii şi crearea de noi locuri de muncă. „În prezent, în parcurile industriale din ţară sunt aproximativ 36.000 de locuri de muncă, dintre care aproape  6.000 în Braşov. Ţinta de locuri de muncă asumată pentru 2013 era însă de 100.000 de locuri de muncă. Este nevoie de un sprijin mai substanţial atât din partea autorităţilor locale, cât şi a celor guvernamentale pentru dezvoltarea acestor parcuri şi implicit mai multe facilităţi, nu tăierea lor”, a precizat Traian Bărbat, reprezentant al APITSAR.
În „cruciada economică” lansată de Casa de Comerţ Balcanică sunt parteneri şi 200 de membri ai Romcontrol, care este lider în domeniul calităţii mărfurilor.  „Suntem onoraţi că ne putem oferi serviciile şi sunt convins că va fi o colaborare pe termene lung, ce va veni în sprijinul agenţilor economici”, a pus preşedintele Romcontrol, Bratu Niculescu.  Cea de-a doua sesiune a Forumului Economic Transilvania a fost de fapt un preambul pentru ediţia din perioada 7 – 9 septembrie a acestui eveniment, la care sunt aşteptaţi şi principalii actori ai spaţiului economic internaţional.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

  • Rege acasă, infractor la Braşov

    Rege acasă, infractor la Braşov

    Un pakistanez stabilit la Braşov a făcut un milion de euro din traficul de migranţi

    2024-04-29 citeste mai mult
  • 3 noi vouchere

    Angajaţii români vor primi anul acesta trei tipuri noi de vouchere, pentru competenţe digitale, lingvistice şi cele „verzi". „Anul acesta vom veni cu 3 tipuri de vouchere,[...]

    2024-04-26 citeste mai mult
  • Cine ne „coace” pâinea

    Vel Pitar, companie controlată de mexicanii de la Bimbo (vânzări de 762 milioane lei, profit de 90 milioane), Tinervis, compania care operează simigeriile Luca (vânzări de 368 milioane[...]

    2024-04-26 citeste mai mult
  • Domiciliul şi controlul

    Domiciliul şi controlul

    Proprietarii de apartamente sunt luaţi în vizor de ANAF. Cei care ar trebui să îşi facă acum probleme sunt proprietarii spaţiilor în care s-au făcut vize de flotant. Autorităţile[...]

    2024-04-29 citeste mai mult
  • Prins în Malta

    Dat în urmărire internaţională de 4 ani, Paul al României a fost localizat duminică într-o staţiune din Malta. În vârstă de 76 de ani, acesta a fost condamnat definitiv,[...]

    2024-04-29 citeste mai mult