Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 05:53

Cu 18 milioane de lei, Primăria Codlea vrea să schimbe viaţa din cartierul de romi Mălin

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 04 octombrie 2017

150 de case vor fi înfrumuseţate şi igienizate, aproape 300 de romi vor fi calificaţi în meserii cerute pe piaţă, iar cine-i angajează va primi subvenţii, alţi 5 romi din cartier vor primi 25.000 de euro să se lanseze în propriile afaceri

Cu 18 milioane de lei, Primăria Codlea vrea să schimbe viaţa din cartierul de romi Mălin

556 de persoane din comunitatea de romi din cartierul codlean Mălin vor fi ajutate, printr-un proiect european, să se integreze în societate, prin acordarea unor servicii sociale integrate, de la programe after school pentru copii, la calificarea părinţilor în meserii pentru care există cerere pe piaţa muncii. De asemenea, unele familii vor fi ajutate să îşi cureţe locuinţele, iar cinci codleni  din acest cartier vor beneficia de sprijin financiar pentru a-şi deschide şi dezvolta o afacere, cu subvenţii de 25.000 de euro. Valoarea totală a proiectului este de 18.067.221 lei (din care 17.751.503 lei este asistenţa nerambursabilă acordată de Uniunea Europeană şi de Guvernul României), iar perioada de implementare este de 3 ani.  
Proiectul a fost lansat marţi la Casa de Cultură din Codlea, iar la eveniment au participat peste 100 de codleni, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Managerul proiectului, Daniel Postu, a precizat că „acesta este un proiect inovativ, pentru că activităţile şi obiectivele au fost astfel construite încât să răspundă nevoilor şi specificului acestei comunităţi. De altfel, înainte de a depune proiectul în vederea obţinerii finanţării, a fost realizată o analiză a comunităţii, în urma căreia au fost identificate nevoile ce au constituit baza de la care am pornit când am scris cererea de finanţare. Analiza s-a efectuat în luna martie a anului trecut, iar informaţiile au fost obţinute în urma aplicării unor chestionare şi a unor discuţii directe cu cetăţenii. Acum suntem în faza de recrutare a publicului ţintă”.



În ce programe vor fi incluşi beneficiarii
Prin acest proiect, 50 de copii vor participa la activităţi extraşcolare de tip after-school şi extracurriculare, 175 de familii vor beneficia de asistenţă juridică pentru reglementarea actelor de proprietatea asupra caselor, iar pentru 150 de familii se vor realiza activităţi de înfrumuseţare şi igienizare a locuinţelor şi dotarea acestora cu aparatură minimă, respectiv aragaz cu butelie şi frigider. O componentă esenţială a proiectului este organizarea unor cursuri de formare pentru 278 de persoane, acestea urmând a fi calificate în ocupaţii precum tranşator, lucrător în construcţii, operator calculatoare sau gestiunea afacerilor. Totodată, vor fi organizate activităţi de informare, iar agenţii economici vor fi încurajaţi să angajeze persoane beneficiare ale acestui proiect prin acordarea unor subvenţii.
„Tot prin acest proiect 60 de persoane vor urma cursuri pentru dobândirea unor abilităţi antreprenoriale, apoi, fiecare participant va depune un plan de afaceri. Se va face o evaluare a planurilor, iar primii cinci participanţi vor fi ajutaţi să îşi dezvolte afacerile, prin acordarea unor subvenţii”, a precizat Postu.
Primarul municipiului Codlea, Cătălin Muntean, a afirmat că „pentru acest proiect s-a muncit mult. Din 168 de proiecte depuse, au fost selectate 38, inclusiv al nostru. Valoarea este foarte mare, iar de aceste sume vor beneficia 556 de persoane. Pentru întreaga comunitate, acest proiect va însemna mult, având în vedere că beneficiarii vor avea locuri de muncă, vor putea să studieze altfel. Aşa cum ştiţi, la nivel naţional sunt probleme cu aceste comunităţi, dar am certitudinea că, încetul cu încetul, prin implicarea tuturor autorităţilor, prin accesarea unor fonduri europene, lucrurile se vor îmbunătăţi, calitatea vieţii va creşte. Noi, ca autoritate locală ne vom implica total în implementarea acestui proiect”.
Implementarea acestui proiect vine în contextul în care despre comunităţile de romi sunt percepute ca fiind „o povară” pentru bugetele locale. Totuşi, viceprimarul municipiului, Mihai Câmpeanu, a declarat că „nu aş putea spune reprezintă o povară, ci o comunitate care trebuie să fie ajutată să se integreze. Până la depunerea acestui proiect s-a muncit mai bine de un an, au fost aplicate chestionare, s-au purtat discuţii cu oamenii. Toate actele care au stat la baza proiectului au fost verificate de specialişti”.
Acesta a precizat că grupul ţintă al acestui proiect este format din aproximativ 1.300 de persoane, dintr-un total de aproximativ 2.500 de locuitori: „Proiectul se adresează doar unei jumătăţi din comunitatea de romi din Mălin. Tot prin acest proiect, vom încerca să intabulăm casele în care locuiesc membrii acestei comunităţi. Acum, mulţi nu au acte de proprietate pe case. În urma unui proiect guvernamental, desfăşurat în anul 2014, jumătate din loturile de case din cartierul Mălin au fost identificate şi intabulate. Prin acest nou proiect se doreşte intabularea a aproximativ 175 de case, care nu au fost incluse în programul anterior”.

Proiectul a fost pregătit sub coordonarea ADDJB
La evenimentul de lansare a proiectului a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, care a spus că „Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJB – n.r.) a sprijinit pregătirea acestui proiect. Este un proiect care a fost coordonat, în faza de elaborare a cererii de finanţare, de această agenţie. De asemenea, implementarea proiectului va fi realizată de mai mulţi parteneri, respectiv Primăria Codlea, o universitate, un liceu, o societate comercială care are experienţă în scrierea şi implementarea unor proiecte. De asemenea, după cum bine ştiţi, în şedinţele de plen ale Consiliului Judeţean am abordat aceste oportunităţi de obţinere a fondurilor europene prin diferite axe de finanţare. Nu întâmplător, ADDJB este implicată în acest proiect şi îi încurajăm pe toţi cei care au astfel de situaţii şi oportunităţi, să le valorifice, pentru să sunt bani alocaţi pentru rezolvarea unor probleme sociale”.
Proiectul „Muncă, Asumare, Legalitate pentru Integrare şi Nediscriminare (MĂLIN)” este finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman, Axa Prioritară 4 - Incluziunea socială şi combaterea săraciei, Operaţiunea „Reducerea numărului de comunităţi marginalizate în care există populaţie aparţinând minorităţii rome (acele comunitaţi încare populaţia aparţinând minorităţii rome reprezintă minim 10% din totalul populaţiei la nivelul comunităţii) aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială, prin implementarea de măsuri integrate”.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie