Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 12:45

Cultura de partid... sau când dă ordine Oprică, decretând că „publicul braşovean este la un nivel care ar trebui educat”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 21 iulie 2017

Consilierul local a trasat directive pentru Cultura braşoveană

Cultura de partid... sau când dă ordine Oprică, decretând că „publicul braşovean este la un nivel care ar trebui educat”

Chiar dacă nu este membru al Comisiei de Cultură din Consiliul Local Braşov, consilierul local Adrian Oprică - foto - (PNL), economist în CV şi ocupat cu gestionarea unor baruri centrale, s-a lansat joi, într-o conferinţă de presă, într-un sfătos discurs despre management şi consum cultural, după ce a constatat el că „publicul braşovean este la un nivel care ar trebui educat”.  Spunem că a constatat el, pentru că politicianul nu a precizat pe ce studii de cercetare se bazează declaraţia sa.
Astfel, vorbind despre o întâlnire pe care a avut-o marţi, 18 iulie, cu managerii instituţiilor de cultură din Braşov, la care a participat şi colega lui de partid, Carmen Ferghete Ţop, Adrian  Oprică s-a declarat nemulţumit de faptul că acestea nu fac suficiente eforturi pentru promovarea repertoriului. „Filarmonica Braşov are vândute aproximativ la 200 de abonamente pe an şi consideră că este suficient să îşi menţină publicul fidel. Cred că ar trebui să îşi promoveze repertoriul şi nu să se bazeze doar pe prezenţa celor care participă la fiecare spectacol”, a precizat alesul.
De asemenea, el a dat de înţeles că, în afara puţinilor braşoveni care sunt fini cunoscători ai culturii, locuitorii oraşului ar trebui educaţi să „înţeleagă” arta. „Este nevoie de educaţia publicului braşovean, iar acest lucru s-ar putea întâmpla înaintea concertelor sau celorlalte spectacole, când un specialist ar trebui să facă o prezentare a spectacolului”, a exemplificat Oprică. Ba mai mult, în timpul conferinţei de presă, el a avut un comentariu ironic şi despre Orchestra Simfonică de Tineret de la Haga, care, fiind în turneu în România, a pregătit Rapsodia lui George Enescu, pe care au cântat-o în Piaţa Sfatului. Despre modul în care s-au prezentat tinerii din Olanda în faţa braşovenilor, Oprică a spus că avea impresia că „nu îl ascultă pe Enescu”.

Condiţii pentru managerii instituţiilor de cultură
În timpul întâlnirii cu reprezentanţii instituţiilor de cultură aflate în subordinea municipalităţii, Adrian Oprică a afirmat că s-a discutat despre strategiile culturale privind planificarea stagiunilor viitoare, astfel încât spectacolele Filarmonicii Braşov, Teatrului Sică Alexandrescu, Operei Braşov şi Teatrului Arlechino să atragă cât mai mulţi braşoveni.
„Filarmonica are de câţiva ani o sală modernă de spectacole, clădirea Teatrului Sică Alexandrescu «a reînviat», iar anul acesta se termină şi lucrările la sediul Operei Braşov, astfel că instituţiile beneficiază de cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea activităţii. În timpul discuţiei cu managerii, am stabilit două condiţii pentru politica repertorială. În primul rând, aceste instituţii trebuie să ofere spectacole pentru toate vârstele şi toate profesiile. De asemenea, spectacolele trebuie să fie corelate cu programa şcolară, astfel încât să aibă şi un rol educaţional. Până în luna octombrie, instituţiile trebuie să pregătească politica repertorială, care să acopere inclusiv prima jumătate a anului 2019”, a anunţat Oprică.
Alesul local a mai spus că managerilor li s-a solicitat ca în strategia culturală să ţină cont şi de evenimentele importante pentru Braşov şi să îşi adapteze repertoriul în acest sens: „De exemplu, anul acesta se împlinesc 30 de ani de la revolta muncitorească de la Braşov, din 15 noiembrie 1987, iar acest moment trebuie marcat. De asemenea, anul viitor trebuie să avem în vedere că se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918”.

Dezbatere privind „politica repertorială”
Recenta discuţie cu managerii instituţiilor de cultură va fi urmată de o dezbatere publică privind cultura la care, a anunţat consilierul, vor fi invitaţi, printre alţii, reprezentanţi ai Liceului de Muzică Tudor Ciortea, ai Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania, ai muzeelor braşovene, ai Clusterului de Cultură Braşov (din care fac parte mai multe instituţii de profil din municipiu, dar şi reprezentanţi ai asociaţioilor sau ONG-urilor de profil), ai Inspectoratului Şcolar al Judeţului Braşov şi ai ONG-urilor. „Va fi o discuţie deschisă, iar orice propunere va fi analizată şi îşi va găsi o rezolvare în programul repertorial al instituţiilor”, a anticipat Oprică.

Sfaturi şi pentru manageri
Tot în cadrul întâlnirii de marţi, alesul a precizat că instituţiilor de cultură li s-a recomandat să îşi extindă gama de evenimente, oferind ca exemplu în acest sens concertul Filarmonicii Braşov din Piaţa Sfatului. „Pe lângă festivaluri, pentru care se repartizează  fonduri de la bugetul local, sau alocările de bani pentru stagiuni, le-am recomandat managerilor ca, în parteneriat cu ONG-uri, să depună cereri de finanţare în vederea obţinerii unor sume prin Ghidul de finanţare al municipalităţii în vederea implementării unor proiecte culturale sau derulării unor evenimente”.

Artiştii braşoveni, buni, dar nepromovaţi
Despre cultura braşoveană a vorbit şi liberalul Aurelian Danu, care a afirmat că ar fi nevoie de promovarea tinerilor. „Mi-aş dori să în văd pe scena Filarmonicii pe pianistul Sorin Teacă, care a obţinut premii la olimpiadele naţionale. Aş dori să văd mai mulţi tineri promovaţi în instituţiile de cultură ale municipalităţii.  Orchestra Liceului de Muzică ar trebui să cânte la Filarmonică, iar corul Facultăţii de Muzică să colaboreze Opera Braşov. De asemenea, mi-aş dori ca Şcoala Populară de Artă să fie mai prezentă în viaţa culturală a Braşovului”, a precizat Danu.

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie