leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6677 RON

1 USD = 4.0341 RON

1 GBP = 5.3242 RON

1 XAU = 159.3098 RON

1 AED = 1.0983 RON

1 AUD = 2.8739 RON

1 BGN = 2.3865 RON

1 BRL = 1.0799 RON

1 CAD = 3.1090 RON

1 CHF = 4.0786 RON

1 CNY = 0.5830 RON

1 CZK = 0.1808 RON

1 DKK = 0.6256 RON

1 EGP = 0.2252 RON

1 HUF = 1.4484 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 3.5984 RON

1 KRW = 0.3585 RON

1 MDL = 0.2369 RON

1 MXN = 0.2140 RON

1 NOK = 0.4950 RON

1 NZD = 2.6526 RON

1 PLN = 1.0874 RON

1 RSD = 0.0395 RON

1 RUB = 0.0616 RON

1 SEK = 0.4523 RON

1 TRY = 0.6964 RON

1 UAH = 0.1445 RON

1 XDR = 5.6340 RON

1 ZAR = 0.2816 RON

Editia 6827 - 17 oct 02:28

Cum e cu salariile, până la urmă?

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 08 februarie 2018

Cei mai mulţi dintre angajaţi nu şi-au primit fluturaşii de după „revoluţia fiscală”, dar semnalele pe care le au nu îi îndreptăţesc să creadă că vor avea aceiaşi bani ca luna trecută. Asta după ce luni bune guvernanţii au dat asigurări că lefurile nu scad

Cum e cu salariile, până la urmă?

În ianuarie 2018 au intrat în vigoare modificările fiscale prin care contribuţiile trec în sarcina angajatului, iar primul salariu după noile reglementări urmează să intre în februarie. Cei mai mulţi dintre salariaţi nu au primit încă fluturaşul de salariu, dar unii deja au fost anunţaţi că vor avea un salariu mai mic. „La noi, în învăţământul superior, ni s-a spus deja că vor scădea la conferenţiari şi profesori, nu foarte mult, dar aşteptăm în luna martie o mărire de salariu care să compenseze pierderea aceasta”, ne-a spus ieri un braşovean care urmează să-şi primească salariul în 14 februarie.
„Nu ne-a anunţat nimeni nimic, nu ştim nimic, numai din 15 încolo ştim, vedem care e treaba”, ne-a răspuns un alt braşovean.   
„O să vedem dacă scade sau nu”, a replicat scurt, o doamnă.  
Alţii l-au primit şi nu arată ca luna trecută, când a fost încasat salariul din decembrie. „Am observat că scade. Am primit fluturaşul, a scăzut cu 0,3 la sută, cam aşa”, ne-a declarat un alt braşovean.   

Aberaţii pentru cei cu contracte part-time
Indiferent ca sunt bugetari sau lucrează în mediul privat, oamenii speră că lucrurile nu vor rămâne aşa. Sunt şi cazurile aberante ale celor care lucrează cu norme parţiale, mai ales în învăţământ, şi care nu vor primi salariu cât trebuie să datoreze statului. „Cei care au contracte cu timp parţial trebuie să vină cu bani de acasă. Un salariat care lucrează cu două ore şi are un salariu sub 665 de lei, trebuie să vină cu bani de acasă să completeze contribuţia la stat pentru că la 1.900 de lei – (salariul minim, la cât sunt stabilite contribuţiile pentru contractele part-time n.r.), contribuţia de 35% este de 665 de lei”, a explicat  Fănică Gabor (foto stânga), lider Cartel Alfa Braşov. Oficialii de la Ministerul Muncii au promis că vor rezolva aceste situaţii printr-o ordonanţă de urgenţă, dar numai pentru salariaţii de la stat. Pentru ei va fi dat un OG care să le mărească salariile astfel încât să nu mai aducă bani de acasă.
Mai sunt şi alte aspecte pe care aleşii nu le-au avut în vedere atunci când au dat legea cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. De exemplu, la grefieri, ai cărora reprezentanţi au fost chemaţi a Minister să discute de modul de aplicare a legii. La nivel naţional, potrivit liderului de sindicat din Timişoara, sunt deja emise decizii de plată şi cu scădere, şi fără scădere, dar încă nu au fost puse în plată. „Sarcina emiterii deciziei administrative de salarizare şi obligaţia, responsabilitatea, prerogrativele îi revin preşedintelui Curţii de Apel. Se poate întâmpla ca acele recomandări să nu aibă putere atât de mare şi să fie emise în continuare decizii diferite la nivelul angajatorilor noştri. De precizat aici că noi avem 34 de angajatori: 15 Curţi de Apel, 15 Parchete de pe lângă Curţi de Apel, Înaltă Curte, Parchetul de pe lângă Înaltă Curte DIICOT şi DNA”, a explicat Cătălin Trăistariu, preşedinte Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare. Legea Salarizării Unitare venea cu o majorare pentru bugetari cu 25%, dar pentru categoria grefierilor, după transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, această creştere va fi practic anulată.  Mai mult decât atât anul trecut la nivelul instanţelor şi parchetelor s-au uniformizat salariile astfel ca un grefier de la Timişoara sau la Constanţa să aibă salariu identic dacă-şi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii de muncă. „Prin majorarea cu 25%, colegii cu vechime peste 15 ani în sistem se apropie foarte mult de grilele din 2022 şi cum se doreşte aplicarea grilelor din 2022, pentru că se vrea anularea inechităţilor salariale, potrivit doamnei Olguţa Vasilescu, colegii respectivi nu mai beneficiază de creşteri de 25% ci de anumite procente şi prin mutarea contribuţiilor, practic se transformă în diminuarea pe salariul net între 36 şi 500 de lei”, a mai explicat Cătălin Trăistariu.  
Cel mai mult vor pierde cei care au peste 20 de ani vechime. Grefierii sunt deja în grevă japoneză, de la 1 februarie.

Ar putea urma mişcări de stradă
Liderul Cartel Alfa Braşov avertizează că vor urma mişcări de stradă, după ce oamenii îşi vor primi salariile. „Doamna ministru minte prin omisiune, vorbeşte codificat, face o mare greşeală, consideră că în România răspunderea Guvernului este doar pentru bugetari, ori sunt peste 3 milioane în sectorul economic, care nu sunt acoperiţi de nimic, pentru care Guvernul nu poate face nimic, sunt ieşiţi din sfera protecţiei din partea Guvernului”, a mai spus Fănică Gabor.

Răspunsul doamnei Vasilescu: Dacă sunt scăderi în mediul privat, angajatorul l-a furat pe angajat
Pe de altă parte, ministra de la Muncă, Lia Olguţa Vasilescu (foto dreapta), susţine că dacă sunt scăderi salariale în mediul privat este din cauza faptului că angajatorii „îi fură pe angajaţi”, pentru că firmele au vrut să îşi crească profitul, nu din cauza Codului Fiscal.
„Repet ca să se înţeleagă, transferul contribuţiilor nu ar trebui să afecteze netul angajaţilor din privat, pentru că este vorba de aceeaşi cheltuială a angajatorului pe care a avut-o şi anul trecut. Dacă le-au scăzut salariile, înseamnă că angajatorul a vrut să-şi crească profitul şi atât, deci l-a furat pe angajat, ca s-o spun mai pe româneşte, nu este vina Codului Fiscal”, potrivit presei centrale.

Tanti Mărioara și nenea Nelu
Reforma fiscală a guvernului PSD-ALDE este criticată din toate părțile. Inclusiv un primar social-democrat a contestat măsurile luate la Palatul Victoria, susținând că veniturile unora dintre angajații din localitatea sa vor scădea cu 20%.  Este vorba despre edilul comunei constănțene Peștera, Marius Liviu Petre. „În legătură cu aşa-numita revoluţie fiscală, sunt afectaţi angajaţii cu jumătate de normă sau chiar cu mai puţin de jumătate de normă. Şi la noi în Peştera avem câteva exemple concrete. La Şcoala Gimnazială nr. 1 Peştera şi structurile sale arondate avem doi fochişti şi patru femei de serviciu, care vor suferi modificări salariale. O femeie de serviciu care în decembrie încasa în mână 524 de lei va încasa 380 de lei în luna ianuarie. Altă femeie de serviciu care încasa 566 de lei în luna decembrie va încasa 373 de lei în luna ianuarie. Un muncitor de întreţinere cu atribuţii de fochist care încasa 691 de lei în luna decembrie va încasa în luna ianuarie 554 de lei bani în mână. Acestea sunt efectele revoluţiei fiscale, efecte grave. Oamenii aceştia se trezesc cu aceste venituri efectiv amputate”, a declarat Marius Liviu Petre.  Primarul este de părere că Lia Olguța Vasilescu este cea care trebuie să-și asume responsabilitatea pentru problemele pe care le-a provocat și că explicațiile pe care aceasta le-a dat în spațiul public nu îi încălzesc pe angajații care se vor trezi cu mai puțini bani în buzunar.  „Aceste probleme e foarte clar cine trebuie să şi le asume, aceia care le-au promovat: ministrul Muncii, împreună cu aparatul de specialitate. (...) Nici pe doamna Mărioara de la Peştera, nici pe nenea Nelu de la Peştera nu-i încălzesc astfel de explicaţii, în momentul în care ei au salariul diminuat cu 20%”, a spus Marius Liviu Petre.

 

+2 -0

Comentarii

Willy

2018-02-08 02:54:19


Probleme mari la Pestera, ce sa zic. Asa ca fapt divers primarul ala de acolo este sau nu un model de cinste si corectitudine? Cum ziceam si ieri, la privat daca angajatul are salariul mai mic e clar ca il magareste patronul.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional