leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6907 - 19 feb 16:12

Cum funcţionează „Metoda Accidentul”. Un scenariu care poate păcăli pe oricine

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 20 februarie 2018

Nu contează câtă şcoală ai, infractorii se bazează pe şocul emoţional

Cum funcţionează „Metoda Accidentul”. Un scenariu care poate păcăli pe oricine

În ciuda eforturilor poliţiştilor şi a presei de a-i avertiza pe cetăţeni în legătură cu „Metoda Accidentul” - prin care infractorii reuşesc să obţină sume importante de bani de la persoanele credule – poliţiştii primesc în continuare sesizări de la cetăţeni care au fost păcăliţi şi au rămas fără banii economisiţi. Pentru ca oamenii să nu mai ajungă să îşi dea economiile pe mâna infractorilor, poliţiştii vin încă o dată şi explică atât cum funcţionează această metodă de înşelăciune, cât şi cum se pot feri de cei care încearcă să-i păcălească. „Acţiunea infracţională în cazul «Metodei Accidentul» constă în realizarea contactului telefonic cu victima, căreia  i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constând în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale şi/ sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani”, a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Braşov, agentul şef adjunct Gabriela Dinu.

Sună, de regulă, pe telefonul fix
Ca o metodă de selectare a victimelor, autorii apelează cu precădere numere din reţeaua de telefonie fixă. Trebuie subliniat că, în majoritatea cazurilor, infractorii nu au nicio informaţie prealabilă cu privire la victimele lor, acestea fiind contactate absolut întâmplător. Singurul reper pe care autorii se sprijină în acţiunea lor este dat de zonă - localitate, cartier, eventual stradă - în care se află locuinţa victimei, întrucât, prin accesul la Internet, pot fi accesate cărţile virtuale de telefon, unde se găsesc şi aceste date.

Pe fundal, ţipete de durere
„Infractorul declanşează discursul-legendă, care este dramatizat şi susţinut, după caz, de două sau mai multe personaje. La realizarea scenariului pot participa mai mulţi infractori, fiecare dintre ei interpretând câte un rol credibil (avocat, poliţist, procuror, medic, etc), dar poate fi interpretat şi de către un singur autor, care îşi asumă roluri diferite, pe care le susţine prin schimbarea vocii. Pentru a amplifica tensiunea emoţională, convorbirea poate fi însoţită de ţipete de durere ale presupusei victime a accidentului sau a presupusului autor care solicită disperat aducerea la îndeplinire a sarcinilor trasate telefonic pentru a scăpa de răspundere”, mai explică Gabriela Dinu.

Cum se asigură că nu sunaţi, între timp, pe altcineva, pe mobil
De multe ori, cel de la telefon îi spune potenţialului înşelat că accidentul a avut loc pe trecerea de pietoni, iar şoferul se afla sub influenţa alcoolului. Odată ce victima este prinsă în plasa poveştii mincinoase şi se arată dispusă să dea o sumă de bani corespunzătoare solicitării infractorului, acesta caută să realizeze controlul deplin al posibilităţilor victimei de a comunica. În acest scop, infractorul cere victimei să nu întrerupă convorbirea purtată pe telefonul fix, să-i comunice dacă deţine unul sau mai multe telefoane mobile, să nu ia legătura cu alte persoane. De cele mai multe ori, persoanei apelate i se cere să depună suma de bani într-un cont care îi este comunicat. Au existat cazuri în care, în lipsa unor sume de bani disponibile din partea victimei, infractorul solicită alte bunuri de valoare (bijuterii, opere de artă sau altele).

Se întâmplă şi la case mari
„În ultimele cazuri înregistrate în evidenţa Poliţiei, banii sunt ridicaţi de o persoană, care se prezintă la domiciliul victimei. Această persoană, care poate fi bărbat sau femeie, complice cu cel de la telefon, care prezintă încredere, atât prin felul cum este îmbrăcată, dar şi printr-un vocabular decent, ia banii şi se face repede nevăzută. În momentul în care victima realizează că a fost înşelată, este prea târziu pentru a mai recupera banii şi se adresează Poliţiei. Indiferent că infractorii dovedesc anumite abilităţi intelectuale sau nu, factorul care înfrânge rezistenţa victimei este, de fapt, şocul emoţional resimţit de aceasta şi complexul de gânduri contradictorii pe care le are în legătură cum modul în care ar trebui să acţioneze. Ceea ce face diferenţa între succes şi eşec este acel tip de persoană care întruneşte anumite vulnerabilităţi care o transformă în victimă, fără a exista diferenţe date de sex, status socio-economic, instruire sau experienţă de viaţă”, a mai explicat Dinu.
Ca să nu cădeţi în plasa acestor infractori, poliţiştii au 5 recomandări.
1. Nu da curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute care pretind că reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier”.
2. Verifică dacă situaţia de urgenţă este reală, sunându-ţi ruda până răspunde. Câteva minute în plus nu pun pe nimeni în pericol.
3. Nu efectua niciun transfer bancar.
4. Nu înmâna bani unor persoane necunoscute care sunt trimise la uşa ta.
5. Sună la Poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau la unitatea de poliţie pe raza căreia locuieşti, spune despre ce este vorba, interesează-te de existenţa unui astfel de accident rutier şi procedura legală în situaţii de acest gen.

+4 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional