Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 17:23

Cum ţi-aruncă vecinul blocul în aer? Pleacă de acasă şi opreşte curentul

Autor: Petra VÂRLAN, Ionuţ DINCĂ

Publicat la 28 februarie 2019

Noapte albă pe strada Ioan Popasu. 63 de apartamente evacuate, alimentarea cu gaz şi curent, întreruptă

Cum ţi-aruncă vecinul blocul în aer? Pleacă de acasă şi opreşte curentul

Două scări de bloc de pe strada Ioan Popasu din cartierul Tractorul, Braşov, au fost evacuate marţi noapte, în jurul orelor 23.30, din cauza unei acumulări de gaze semnalate într-un apartament. Aproximativ 60 de oameni, din 63 de apartamente, au ieşit în faţa blocului. La uşa apartamentului problemă, cu nr. 55 de la ultimul etaj, nu a răspuns însă nimeni.
La faţa locului s-a acţionat cu trei echipaje SMURD, o autospecială cu apă şi spumă, autospeciala CRBN şi o autoscară. „Alimentarea cu gaze naturale şi cu energie electrică a fost întreruptă, pentru a nu exista pericolul producerii unei explozii, având în vedere că vorbim de o acumulare de gaz”, a transmis cpt. Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt ISU Braşov.
Pompierii au acţionat din exterior, cu scara, au spart geamurile locuinţei în care s-au semnalat acumulările de gaz. Au aşteptat să se aerisească şi au pătruns în apartament, undeva în jurul orei 00.45, a transmis oficialul ISU. Vestea dată colegilor, a fost una bună: nicio victimă, în apartament nu era nimeni.

Distrigaz: Nu au fost constatate alte scurgeri de gaze
Mulţi dintre locatari nu s-au întors peste noapte în apartamente, tocmai de frica celor petrecute, ţinând cont că a fost necesară atât oprirea gazelor, cât şi a energiei electrice, până când întreg imobilul s-a aerisit şi nu mai exista riscul producerii unei explozii.
Echipa Distrigaz Sud Reţele a efectuat ieri un control de detecţie al pierderilor gaze în zona adiacentă a blocului evacuat, dar nu a constatat pierderi de gaze, singura problemă fiind în apartamentul respectiv. „În acord cu legislaţia în vigoare şi din motive de siguranţă, Distrigaz Sud Reţele a sigilat robinetul contorului până la momentul în care proprietarul apartamentului va realiza revizia instalaţiei de utilizare a gazelor naturale cu un operator economic autorizat de A.N.R.E. În conformitate cu legislaţia în vigoare, întreţinerea, exploatarea şi mentenanţa instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale revine în sarcina clienţilor, ei fiind responsabili de buna lor funcţionare”, au mai precizat reprezentanţii companiei Distrigaz Sud Reţele.

Ce s-a întâmplat de fapt
Cei de la Maurer Imobiliare, constructorul ansamblului rezidenţial, au transmis un comunicat oficial în care arată cum s-a ajuns la această situaţie. Pe scurt, în apartamentul în care s-a semnalat scurgerea de gaz, din cauza căruia au fost evacuate cele 2 scări de bloc, s-a defectat un regulator de gaz. Detectorul de gaze, care trebuia teoretic să oprească alimentarea cu gaze naturale în astfel de situaţii, era montat, dar nu funcţiona, deoarece proprietarul a oprit energia
„În urma cercetărilor efectuate la faţa locului de către echipe specializate, s-a constat cauza care a dus la declanşarea acestei situaţii - deteriorarea unui regulator de joasă presiune care a permis astfel pierderea de gaz metan. Toate apartamentele din Maurer Residence sunt prevăzute cu detectoare de gaz care semnalizează astfel de situaţii într-o fază incipientă putându-se interveni foarte rapid pentru înlăturarea cauzei şi evacuarea gazului pierdut în încăperea respectivă. În cazul de faţă, întrucât proprietarii apartamentului respectiv nu locuiau în acel imobil, alimentarea cu energie electrică a fost oprită de către locatar, iar detectorul de gaz nu era funcţionabil. De asemenea, cercetările arată faptul că instalarea iniţială a acestui regulator de gaz a fost efectuată respectând toate instrucţiunile de utilizare, iar declaraţia de conformitate în care este stipulat faptul că regulatorul reglabil de gaz instalat în apartamentul în cauză este conform standardelor, confirmă acest  lucru”, se arată în comunicat.
„În toate apartamentele pe care le predăm din cadrul ansamblului Maurer Residence se întocmesc procese verbale pentru probele de funcţionare a instalaţiilor electrice şi a celor de gaz. Apartamentele se recepţionează doar dacă aceste procese verbale atestă funcţionarea în condiţii corespunzătoare a acestor instalaţii. Anumite componente din aceste instalatii se pot defecta în timp, fie datorită unor neglijenţe umane sau a unor erori din fabricaţie care produc efecte într-un timp mai lung sau mai scurt. Urmare a celor întâmplate în decursul zilei de ieri (marţi, n.r.), vom institui nişte proceduri clare şi elementare pe care orice locatar din cadrul imobilelor noastre trebuie să le ia în considerare ca măsuri de protecţie şi prevenţie a unor situaţii similare ca cele din seara trecută”, a declarat Petruţ Pricop, în calitate de manager  al proiectului Maurer Residence.

Faptă penală sau contravenţie?
După ce verificarea celor de gaz va fi finalizată şi Poliţia va face verificări cu privire la stabilirea vinovaţilor. „Aseară (marţi noapte, n.r.), reprezentanţii Poliţiei au asigurat măsurile necesare pentru derularea operaţiunii de evacuare, precum şi pentru ca echipele ISU şi ale furnizorului de gaz să poată pătrunde în locuinţa respectivă, în care nu era nici o persoană la momentul respectiv. Deocamdată, cercetările sunt derulare de către compania de administrare a reţelelor de gaz şi ISU, iar rezultatele verificărilor vor fi transmise către Poliţie. În funcţie de rezultatul acestora, vom stabili dacă s-a săvârşit vreo faptă de natură penală sau vreo contravenţie”, a precizat subcomisarul de poliţie Alina Ivan.



 

+4 -0

Comentarii

Radu

2019-02-28 10:39:48


Contraventie, ala isi rade in barba si intrerupe curentul in continuare de chitros ce este sa nu plateasca doi lei. De aia electrocasnicele se pot scoate din priza, nu vrei sa consume, eliberezi taote prizele. La apartamentele modernizate sau noi de obicei instalatiile electrice nu mai au doua sigurante si mai poti sa inchizi sugurantele dar sa lasi sistemele de alarma si alte detectoare (gaz, fum, foc, apa) in functiune. Se gaseau pe piata electrovalve de gaz care functionau "normal inchis" adica a picat curentul (a uciîs biecu în traducere liberă) s-a inchis valva si se putea deschide manual sa fierbi cafeaua pe intuneric.

Robert Brenndoerfer

2019-02-28 09:24:04


Detectoarele de gaz sint din conceptie gresit facute/montate. Scurgerile de gaz pot fi depistate doar daca este disponibila energia electrica! Electrovalva care inchide alimentarea cu gaz nu poate fi actionata doar in cazul in care energia electrica este disponibila! Prin urmare pentru a ichide sigur alimentarea cu gaz electrovalva ar trebuii sa fie una normal inchisa! Daca sistemul descris mai sus (electrovalva normal inchisa) ar fi folosit, am avea o evitare a scurgerilor de gaz nedepistate din cauza lipsei energiei electrice. Trebuie avute in vedere si desele opriri ale curentului.

Boris

2019-02-28 06:04:31


Sigur regulatorul era autorizat de Distrigaz? Sau era chinezesc....culmea defectul a aparut fara sa functioneze nimic...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie