leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6559 RON

1 USD = 3.9517 RON

1 GBP = 5.2123 RON

1 XAU = 153.4508 RON

1 AED = 1.0759 RON

1 AUD = 2.8801 RON

1 BGN = 2.3806 RON

1 BRL = 0.9692 RON

1 CAD = 3.0614 RON

1 CHF = 4.1351 RON

1 CNY = 0.5774 RON

1 CZK = 0.1822 RON

1 DKK = 0.6242 RON

1 EGP = 0.2206 RON

1 HUF = 1.4386 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 3.5050 RON

1 KRW = 0.3541 RON

1 MDL = 0.2364 RON

1 MXN = 0.2093 RON

1 NOK = 0.4852 RON

1 NZD = 2.6455 RON

1 PLN = 1.0851 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0595 RON

1 SEK = 0.4496 RON

1 TRY = 0.6306 RON

1 UAH = 0.1409 RON

1 XDR = 5.5550 RON

1 ZAR = 0.2773 RON

Editia 6810 - 24 sep 06:33

Cum vor continua programele „Fructe în şcoli” şi „Laptele şi Cornul”? Consultare la Braşov pentru varianta 2018 - 2019

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 25 aprilie 2018

Inspectoratul Şcolar vrea biscuiţi sau covrigi simpli. DSVA, lapte şi mere bio. CJ: Legislaţia achiziţiilor nu ţine cont de faptul că elevii poate nu vor fructe cu pesticide

Cum vor continua programele „Fructe în şcoli” şi „Laptele şi Cornul”? Consultare la Braşov pentru varianta 2018 - 2019

La iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, prefectul judeţului, Marian Rasaliu i-a convocat ieri, într-o şedinţă de lucru, pe membrii comisiei judeţene de aplicare a „Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023”, în vederea stabilirii modului în care va continua în următorii trei ani furnizarea fructelor şi legumelor, a laptelui şi produselor lactate, precum şi a produselor de panificaţie pentru preşcolarii şi elevii braşoveni.
Alături de cei doi oficiali judeţeni au fost prezenţi şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană şi Oficiului Fitosanitar Judeţean. 
Practic, în timpul discuţiei de ieri s-a discutat despre oportunitatea continuării programelor „Fructe în şcoli” şi „Laptele şi Cornul” în forma actuală sau dacă acestea trebuie modificate în anul şcolar 2018 – 2019.
Astfel prefectul Marian Rasaliu a afirmat că „analizăm cât de oportun este să mergem pe produsele de panificaţie, care au fost şi în trecut. În acest sens, am discutat cu inspectorul şcolar general al judeţului Braşov, prof. Ariana Bucur, care cunoaşte bine acest subiect. Urmează ca până săptămâna viitoare, joi, în urma unui sondaj printre copii şi părinţi să vedem cu ce produse mergem mai departe, să stabilim exact”.

Consiliul Judeţean consideră că programele trebuie continuate în formula actuală
Pe de altă parte, reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov au precizat că administraţia judeţeană răspunde de derularea tuturor procedurilor privind furnizarea produselor în şcoli, de la achiziţia lor, la controlul distribuţiei, iar responsabilul CJ Braşov care se ocupă de aceste programe explicat că, pentru elaborarea documentaţiilor de atribuire a acordurilor-cadru aferente perioadei 2018-2021 trebuie luată o decizie asupra tipului de produs care va fi distribuit pe fiecare categorie. Totodată, persoana din CJ Braşov, care se ocupă de implementarea programului a precizat că până în prezent „contractele de furnizare la nivelul judeţului Braşov s-au desfăşurat fără incidente majore, fapt certificat inclusiv de controale ale Uniunii Europene, şi că în cadrul instituţiilor şcolare s-au creat spaţii adecvate pentru depozitarea produselor în condiţii igienico-sanitare optime”. În aceste condiţii, el a propus continuarea programelor în varianta de până acum, respectiv furnizarea de mere, lapte UHT sau iaurt, precum şi cornuri sau biscuiţi. Pe parcursul săptămânii, fiecare preşcolar sau elev ar urma să primească două porţii de mere, două porţii de lapte, o porţie de iaurt şi cinci porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii mărul ar fi însoţit de biscuiţi, iar laptele şi iaurtul, de corn. 
Totodată, directorul DSVSA Braşov, Dorin Enache, a susţinut că „ar trebui să sprijinim generaţia tânără prin oferirea de produse bio. Braşovul este un judeţ de top în privinţa merelor bio, a lactatelor bio şi a produselor de panificaţie bio. Ar trebui să luăm măsuri de sprijin şi încurajare a firmelor braşovene şi a micilor producători locali pentru a se înscrie la licitaţii”.
Pe de altă parte, inspectorul şcolar general Ariana Bucur a atras atenţia că „de multe ori cornurile aduse din alte judeţe au fost învechite, iar elevii au preferat să le arunce, astfel că ar fi mai potrivită înlocuirea lor totală cu covrigii simpli sau biscuiţii uscaţi”.
Conducerea IŞJ Braşov îi va consulta pe directorii de şcoli în privinţa furnizării în continuare a produselor de tip corn sau a înlocuirii lor cu covrigi şi biscuţi.

Licitaţiile, lansate în funcţie de rezultatul consultărilor
Nu în ultimul rând, s-a pus problema provenienţei merelor, care ar în trebui să fie de la producători locali şi nu din import, precum şi a calităţii lor, în sensul de a nu fi stropite cu pesticide. Faţă de toate aceste probleme, reprezentantul CJ a precizat că în caietele de sarcini la care se lucrează în prezent nu pot fi cuprinse astfel de prevederi, deoarece ele ar impune condiţii restrictive şi discriminatorii de neacceptat pentru Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, instituţia care supervizează desfăşurarea procedurilor de licitaţie.
„Ne dorim să stabilim cât mai curând toate detaliile privind derularea programelor de furnizare a merelor, a produselor lactate şi de panificaţie în instituţiile de învăţământ preuniversitar din judeţul Braşov, astfel încât să definitivăm caietele de sarcini pe cele trei componente şi să desfăşurăm achiziţiile în timp util. Până săptămâna viitoare ne vom edifica în legătură cu opţiunea între cornuri şi covrigi şi vom avea pregătite drafturi de documentaţii pentru cele trei caiete de sarcini, pe care dorim să le definitivăm prin implicarea tuturor membrilor comisiei”, a spus preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
Programul „Laptele şi cornul” a fost iniţiat în anul 2002 şi se adresează preşcolarilor din grădiniţele de stat şi private, şi elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat şi prevede acordarea zilnică de lapte (UHT şi pasteurizat) sau produse lactate, în cantităţi de 200 ml şi produse de panificaţie (cornuri sau batoane şi produse derivate) în ambalaje de 80 g/unitate. Din 2009-2010, a început şi derularea Programului ”Fructe în Şcoli”. Beneficiarii acestui program sunt, de asemenea, elevii din învăţământul primar si gimnazial de stat şi privat.

+0 -3

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional