Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 18:48

,,ZIUA ARMATEI ÎN ŞCOLI”, A TREIA EDIŢIE

Curtea liceului „Grigore Moisil” a fost ieri un adevărat câmp de luptă

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 24 octombrie 2013

Tunuri, muniţie, soldaţi camuflaţi şi un cort imens cu echipamente militare s-au aflat la dispoziţia elevilor. Acestea au fost argumentele cu care oficialii armatei au încercat să-i convingă pe elevi să îmbrăţişeze cariera militară.

Curtea liceului „Grigore Moisil” a fost ieri un adevărat câmp de luptă
 
Tunuri, maşini blindate, staţii radio, aparate de detectare a căldurii de la mare distanţă şi mulţi soldaţi au împânzit curtea Colegiului Naţional „Grigore Moisil”. Evenimentul ,,Ziua armatei în şcoli” a dezvăluit elevilor secrete, dar şi beneficii ale unei cariere militare. „Astăzi, 23 octombrie, între orele 10 şi 13, în curtea Liceului de Informatică Grigore Moisil, în organizarea Biroului de Informare şi cu sprijinul Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, am organizat un stand de tehnică cu principalele echipamente din dotarea noastră. Colegii de la Biroul Informare - Recrutare prezintă oferta educaţională a învăţământului militar românesc. Suntem bucuroşi că suntem în mijlocul elevilor de la acest colegiu şi încercăm să îi atragem către cariera militară. Am adus tunul antiaerian Oerlikon, am adus staţii radio, staţii Panther, staţii Harris, toate sunt de telecomunicaţii, armament uşor şi greu de infanterie”, a declarat locotenent-colonel Dorinel Cotea, ofiţer de informare şi relaţii publice Brigada 2 Vânători de Munte. 
Tinerii informaticienii au aflat ce tip de coarde folosesc militarii pentru incursiunile în munţi şi unde dorm atunci când se adăpostesc în pădure. „Sunt două tipuri de coarde folosite în alpinism. Primele sunt cele statice, care sunt folosite pentru rapel, tiroliană, funicular şi traversări. Celălalt tip de coarde sunt cele dinamice, care sunt folosite pentru escaladare şi oferă o anumită elasticitate. Apoi, avem papucii de căţărat, espadrilele. Acestea sunt foarte bune pentru că oferă o anumită aderenţă pe stâncă, sunt făcute dintr-un anume material. Mai avem optul de rapel, pitonul (unul mai gros, mai sigur), apoi, sacul de dormit. Când facem bivuacul în pădure, avem nevoie de sacul de dormit. Mai departe, avem beţele telescopice, care folosesc la marşurile prin munţi şi schi. Arzătoare mai luăm cu noi, apoi ochelari de schi, izopren, rucsac, cască şi vestă antischijă şi ham”, explică locotenent-colonel Dorinel Cotea. 
 
Tunul antiaerian, „vedeta” zilei 
Tunul antiaerian a fost însă atracţia principală a evenimentului. „Acesta este tunul antiaerian calibru 35 de milimetri, tractat, Oerlikon. Noi reprezentăm batalionul 228 apărare antiaeriană Piatra Craiului a Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa. Oerlikon este un tun destul de eficient din punct de vedere al tragerilor antiaeriene. El este destinat combaterii ţintelor aeriene care zboară la joasă şi foarte joasă înălţime, cum ar fi elicoptere, dar şi vehiculelor uşor blindate”, explică purtătorul de cuvânt al vânătorilor de munte. 
 
Camere video care detectează oamenii de la 3,5 km
Soldaţii filmează şi fac poze pe câmpul de luptă cu camere de ultimă generaţie. „Este o cameră termală, tip Coral, aflată în dotarea armatei române din anul 2007. Este un aparat de generaţia a 3-a, care se află şi în dotarea armatei americane. Este o cameră foto şi video pe bază de radiaţii termice”, explică soldatul care o foloseşte. Echipamentele armatei pot să detecteze o maşină de luptă de la peste 8 kilometri, prin localizarea cu precizie a sursei de căldură. Un om poate fi detectat pe timp de noapte, tot prin localizarea sursei de căldură, de la peste 3,5 kilometri. „Rolul camerei este de a detecta o sursă de căldură în mediu. Camera are variaţie termică foarte sensibilă, iar sursa de căldură o poate vedea pe fond negru sau pe fond alb. Puterea ei este una foarte mare, dacă ne gândim că detectează o maşină de luptă de la 8 kilometri jumate, iar o persoană de la 3 kilometri jumate”, mai spune cameramanul militar. 
„Ziua armatei în şcoli” este un prilej pentru elevii braşoveni de a afla secretele acţiunilor militare pe câmpul de luptă şi de a se decide, eventual, să îmbrăţişeze cariera militară.
 
„Numai în jocuri am văzut aşa ceva”
Elevii au rămas impresionaţi de tehnica militară. „Mă simt foarte bine. E foarte mişto aici în tanc. E frumos. Nu am mai văzut aşa ceva până acum”, spune o fetiţă. „Sistemul de comunicaţii mi se pare extraordinar. Se poate comunica la distanţe foarte mari. Mi se pare că sunt cele mai importante elemente într-o luptă”, crede un băieţel, din experienţa lui la jocurile online. „E foarte fain. Printre toate armele şi muniţia asta şi mai ales tunul. Numai în jocuri am văzut şi acum le văd în realitate”, spune, extrem de încântat, un alt băieţel. Unii dintre elevii care au asistat la prezentare se gândesc deja la o carieră militară. „Mi-ar plăcea foarte mult o carieră militară. Ar fi un alt fel de viaţă. Are reguli stricte şi îmi place postura în care sunt prezentaţi”, spune un elev mai mare.

 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie