Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7214 - 25 mai 19:58

Cutremur urmat de tsunami

Autor: Octavian ANDRONIC

Publicat la 29 mai 2019

Cutremurul care a zguduit PSD şi ALDE avut şi o urmare: tsunami-ul care l-a trimis pe Dragnea la puşcărie, după cam atât de mult şi-au dorit Iohannis şi acoliţii săi. Partidul de guvernământ se vede pus în felul acesta într-o situaţie care frizează dramatismul politic: îşi pierde şi întâietatea (teoretică) în încrederea electoratului, dar şi liderul autoritar.   Prima urmare, înfrângerea ar putea fi contrabalansată de faptul că o moţiune de cenzură a opoziţiei ar putea fi contracarată de interesul puterii şi al aliaţilor săi de conjunctură de a rămâne în funcţii, iar o rundă de alegeri anticipate este eliminată din start de faptul că actualii membri ai Parlamentului, fie din opoziţie sau de la putere, nu doresc să îşi piardă odată cu privilegiile dintr-un an şi jumătate rămas,  şi siguranţa unor realegeri pe care nu le-o poate garanta nimeni. Condamnarea lui Dragnea pune capăt unei adevărate vânători declanşate de statul paralel, la precedentul referendum, în care a fost acuzat că trimitea oameni la vot, până la cel actual în care s-a aflat în situaţia paradoxală de a descuraja participarea. O carieră politică între două referendumuri şi - s-ar mai putea spune - o condamnare căutată cu lumânarea de executanţii statului paralel al lui Băsescu şi continuatorii lor din „statul de drept” al lui Iohannis.
Ieşirea brutală din scenă a liderului PSD dezvăluie seceta de cadre din jurul său. Încă de la preluarea puterii în partid nu s-a afirmat cu adevărat un „număr doi”, iar cei care tindeau spre o astfel de calitate au fost executaţi politic cu promptitudine. Iar odată cu seceta s-a declanşat şi bătălia pentru ocuparea locului lăsat gol, pentru care fiecare se luptă pe cont propriu,  deoarece nu s-au putut format şi consolida grupuri de interese. Foarte probabil că deocamdată doamna Dăncilă, care este şi preşedinte executiv în exerciţiu, va prelua comanda, dar nu se ştie cum  va putea păstra şi controlul, mai ales în condiţiile asalturilor permanente ale formaţiunilor câştigătoare, care îşi închipuie că odată cu paşaportul pentru Bruxelles au obţinut şi dreptul de a se aşeza la masa credală a moştenirii pesedisto-aldiste.
Într-un stat cu adevărat de drept, nu ca cel din mintea lui Iohannis, europarlamentarele ar trebui să fie ceea ce sunt: un episod pe drumul accidentat al democraţiei, care modifică doar raportul de forţe de la Bruxelles. Teoretic, Alianţa aflată la guvernare poate să îşi continue liniştită mandatul de patru ani pe care i l-a oferit electoratul în 2016. Cu riscurile inerente ale moţiunilor de cenzură, care la noi, până acum, au avut succes o singură dată, când l-au trimis acasă pe Ungureanu, premierul lui Băsescu. Este, desigur, de datoria opoziţiei să încerce să dărâme fragilul eşafodaj  pe care stă Dăncilă şi să-l transforme în eşafod, dar şi  în rândurile sale opţiunile diferă. În timp ce Iohannis şi liberalii sunt de părere că Alianţa trebuie „alungată” prin „moţiunea populară” exprimată la alegeri, cu mijloacele violente ale unor proteste duse cu îndârjire până la demisia Guvernului pe reţeta „Colectiv” - poate chiar cu preţul câtorva victime - adevăraţii câştigători ai scrutinului au exprimat deja prin Cioloş ideea de a nu purcede la guvernare înaintea formării unor structuri şi a unor programe care să evite fragilitatea unui executiv pripit. Deja aceasta reprezintă cea mai vizibilă fisură din eşafodajul opoziţionist, în care perspectiva prezidenţială a lui Cioloş ameninţă şansele celui aflat în exerciţiu. Dacă USR/PLUS va participa, dar nu va intra într-un astfel de guvern, toată responsabilitatea se mută pe capul liberalilor, nici ei prea capabili să ia pe cont propriu un transport agabaritic de la jumătatea drumului şi fără mijloacele de tracţiune adecvate.
Recapitulând, putem spune că cutremurul de duminică nu şi-a arătat urmările la proporţiile pe care le-a amplificat tsunami-ul de luni, când perdanţii PSD şi ALDE au suferit şi o decapitare brutală a celui care a fost, la bine şi la rău, liderul alianţei. Abandonul teleghidat al lui Dragnea nu îl mai favorizează nici pe Tăriceanu în cursa sa prezidenţială, acesta având acum atârnată de picior ghiuleaua eşecului europarlamentar, cu atât mai dureros cu cât dezvăluie ponderea reală a invenţiei sale politice.
Avantaj Iohannis? Nicidecum, pentru că o formaţiune care nu şi-a atins încă nivelul de performanţă, îl va proiecta pe Cioloş ca principal contracandidat, în situaţia în care partidele pe care mizează actualul nu mai au rezerve care să le amplifice ponderea.
S-a tot vorbit duminică despre câştigători, toţi cei care aşteptaseră rezultatele cu frica eşecului în sân răsuflând cu uşurare la atingerea pragului. Unicul câştigător mi se pare a fi însă electoratul, care s-a trezi parcă dintr-o amorţeală prelungită. Şi care mai are timp, potenţial, să se lămurească şi de valabilitatea reală a opţiunilor sale până la următorul scrutin parlamentar, indiferent când va fi acesta.
 

+2 -1

Comentarii

eu

2019-05-29 09:43:25


Andronic nu esti decat un sustinac psd,si ala fara multa imaginatie. Stat paralel? Inca nu ati iesit din mizeria asta? Matale ca ziarist ar trebui sa fi impartial. sa_ti fie rusine.

Lazar

2019-05-29 07:20:19


Statul paralel din mintea dvs.a produs un cutremur urmat de tsunami.Cand aveti de gand sa renuntati la intocsicarea poporului ? Nu ati obosit inca ?

Cristian

2019-05-29 05:00:29


Nici un Tsunami nu la trimes pe Dragnea la puscarie ci faptele penale comise,completul de judecata din cinci judecatori au aplicat legea corect asa ca Dv.PSD-ist convins din scola Voiculescu incercati sa manipulati cititori indepartind-ui de adevar.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Stupida ordonanţă „port-mască”

  Cât de absurdă şi de nerealistă este ordonanţa „port-mască” se va vedea mai curând decât îşi doresc iniţiatorii săi. De la situaţiile relativ rezonabile -[...]

  2020-05-25 citeste mai mult
 • Arafatizarea alertei

  Dacă printre cei câţiva infecţionişti care au preluat  comanda ţării în urma declarării pandemiei s-ar fi  aflat şi un psiholog,  poate că manifestările de frondă[...]

  2020-05-18 citeste mai mult
 • Jena faţă de devoalarea „Sistemului”

  Mă intrigă puternic faptul că după apariţia „Spovedaniei lui Rizea”, un text cu evident potenţial devastator, apetitul comentatorilor, cu doar câteva excepţii (Romoşan, Nistorescu)[...]

  2020-05-13 citeste mai mult
 • Metoda haiducească de combatere a coronavirusului

  OMS, această organizaţie internaţională care îşi dovedeşte tot mai des inutilitatea, pe bani buni de la Gates şi Bloomberg, o dă din nou în bară recunoscând că modelul suedez[...]

  2020-05-04 citeste mai mult
 • Ajunge!

  Hai să facem câteva socoteli simple. De la apariţia primului caz de infecţie cu coronavirus în urmă cu două luni şi ceva s-au înregistrat în România 11.000 de cazuri.[...]

  2020-04-28 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional