Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 18:49

De la Ana la Caiafa şi până se trezeşte Primăria… în online

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 18 ianuarie 2022

De trei ani în discuţie, situaţia elevilor de la Colegiul „Maria Baiulescu” din Braşov e încă neclară. Părinţi nemulţumiţi, autorităţi luate pe nepregătite

De la Ana la Caiafa şi până se trezeşte Primăria… în online

Chiar dacă se discută trei ani de reabilitarea clădirii Colegiului „Maria Baiulescu” din Braşov, care ar presupune şi mutarea elevilor, nici în acest moment lucrurile nu sunt clare. Până se pun toate lucrurile la punct, conducerea liceului a decis ca elevii să treacă în online, timp de o săptămână, perioadă în care Primăria Braşov şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov ar trebui să semneze un protocol, în baza căruia să fie posibilă mutarea elevilor de la „Baiulescu”.
Lucrările de reabilitare a Colegiului „Maria Baiulescu” au început, oficial, luni, 17 ianuarie şi, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, conform contractului, reabilitarea va dura 10 luni.

Prima informare către părinţi, în 6 ianuarie. Soluţiile, imediat contestate
Data deschiderii şantierului a fost stabilită de la finalul anului trecut, însă, spun părinţii elevilor unei clase de a X-a de „Maria Baiulescu”, abia în 6 ianuarie 2022 au fost anunţaţi de diriginte că tinerii din clasele a IX-a şi a X-a ar urma să se mute într-un corp de clădire al Liceului „Andrei Mureşanu”, iar cei din clasele a XI-a şi a XII-a ar urma să fie mutaţi într-un corp de clădire al Şcolii Gimnaziale nr. 1, de pe strada Cocorului (unde a fost mutat şi Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil”, în perioada lucrărilor la sediul liceului).
Atât părinţii de la „Baiulescu”, cât şi cei de la Gimnaziala de pe Cocorului s-au declarat nemulţumiţi şi au contestat decizia.

Pe vorbe: ba Coresi, ba CATTIA, ba Universitate
„Discuţii despre mutare s-au purtat la începutul acestui an şcolar, în septembrie sau octombrie 2021. Au fost analizate mai multe variante. A fost luată în calcul posibilitatea mutării activităţii liceului în unele spaţii de lângă zona comercială Coresi, însă aceste săli nu au fost amenajate. Apoi a fost analizată posibilitatea alocării unor spaţii la CATTIA (Centrul de Afaceri din Bartolomeu – n.r.) şi a unei săli în Institutul de cercetare al Universităţii Transilvania din Bartolomeu, dar planul nu a fost materializat. Un document oficial am primit în 14 ianuarie 2022, când ni s-a comunicat planul de organizare a activităţii, începând cu semestrul al doilea al acestui an şcolar. Printre altele, am fost anunţaţi că în săptămâna 17 – 21 ianuarie 2022 se vor desfăşura cursuri în sistem online, în contextul în care nu a fost primit acceptul Şcolii Gimnaziale nr. 2 pentru mutarea unor clase ale Colegiului Maria Baiulescu”, ne-a declarat ieri unul dintre părinţi.
În documentul transmis de conducerea şcolii către părinţi se arată că la „Andrei Mureşanu”, în 12 clase, se vor muta elevii claselor a IX-a şi a X-a (cursuri de zi), precum şi cei din clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a (seral), iar programul de funcţionare va fi între 15.00 – 20.00. Conform aceluiaşi document, în corpul de pe strada Cocorului (în 8 săli de clasă) se vor muta elevii din clasele a XI-a şi a XII-a (cursuri de zi) – între orele 8.00 şi 14.00 sau 15.00 şi cei din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a (profesională) – între orele 14.00 sau 15.00 şi 20.00. În aceeaşi adresă se arată că după ora 15.00, durata unei ore de curs va fi de 40 minute (şi pauză de 5 minute).

Părinţii spun că Primăria încă nu i-a băgat în seamă
Înainte de a primi documentul de la conducerea şcolii, în 10 ianuarie, părinţi elevilor de clasa a X-a au depus şi o petiţie şi la Primăria Braşov, prin care au solicitat municipalităţii să caute soluţii astfel încât elevii să nu facă ore după masă. Părinţii au argumentat că mulţi elevi sunt navetişti, că cei mai muţi dintre cursanţii acestei unităţi de învăţământ sunt fete (care nu sunt în siguranţă seara pe străzi) sau că în cazul unora este afectat programul de activităţi extra-curriculare al elevilor (cursuri, activităţi sportive etc). „Nu ni s-a răspuns acestei petiţii. Am solicitat o întâlnire cu primarul Braşovului, însă am fost amânaţi, motivul fiind că se pregăteşte bugetul local pe acest an. Zilele trecute ni s-a comunicat că urmează să avem o discuţie cu administratorul public al oraşului”, ne-a spus un părinte.

Se ştia din 2019, şedinţa de mutare… în ajun de Revelion 2022
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Braşov (IŞJ), Valentin Bucur, a declarat că părinţii au fost informaţi încă de la finalul anului 2019, când a fost obţinută finanţarea europeană pentru reabilitarea liceului, despre posibilitatea mutării. „Nu se ştia atunci data începerii lucrărilor. În anii 2020 şi 2021 au fost probleme cu procedurile de achiziţii, acestea fiind contestate. La începutul acestui an şcolar, mai exact în luna septembrie a anului 2021, părinţii au fost informaţi că toată clădirea va intra în reabilitare, iar clasele urmează să fie relocate, în alte unităţi şcolare când încep lucrările. Atunci nu s-a cunoscut data exactă de începere a lucrărilor, aceasta fiind comunicată de către constructor în 30 decembrie 2021”, a declarat Bucur.
Reprezentantul IŞJ a menţionat că, până în 30 decembrie 2021, Primăria Braşov, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov şi conducerea unităţii şcolare s-au întâlnit şi au identificat câteva soluţii de mutare: „Într-o primă fază a fost agreată ideea mutării la Şcoala Gimnazială nr. 1, de pe strada Cocorului, unde era un corp disponibil şi unde se puteau desfăşura cursuri în două schimburi, pentru toate clasele Liceului «Maria Baiulescu». Pentru că au existat părinţi ai copiilor de la Şcoala Gimnazială nr. 1 care au contestat această decizie, a fost găsită soluţia ca o parte dintre clasele de la Baiulescu să fie mutate la «Andrei Mureşanu», într-un corp de clădire cu intrare separată, cursurile urmând să se desfăşoare după amiază. Vizate au fost, în principal, clasele de profesională, care au şi practică. Toate aceste soluţii au fost discutate cu părinţii. Singurul element necomunicat a fost data începerii lucrărilor, care nu era cunoscută”.

IŞJ: Aşteptăm încheierea unui protocol cu Primăria Braşov
Acum, a continuat Bucur, „ne aflăm în situaţia în care constructorul a preluat amplasamentul. Până acum nu avem niciun document oficial din partea Primăriei Braşov, semnat şi de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov, prin care autoritatea locală să fie de acord, ca şi proprietar al clădirilor, ca aceste clase să se mute în altă locaţie. Astfel, în cursul acestei săptămâni, până la finalizarea operaţiunilor de mutare, dar şi până la semnarea unui protocol între Primăria Braşov şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov, prin care să fie reglementată situaţia spaţiilor, s-a luat decizia ca elevii să înveţe în regim online. Măsura va fi valabilă până la finalizarea demersurilor”.

Banii există din 2019, licitaţia a ridicat probleme
Pentru reabilitarea colegiului, Primăria Braşov a obţinut o finanţare europeană, astfel de la bugetul local al municipiului va fi plătită 2% din valoarea eligibilă a proiectului, contractul de finanţare fiind semnat în luna septembrie a anului 2019.
Licitaţia pentru contractarea executantului a fost demarată în martie 2020 şi finalizată, după contestaţii, în martie 2021. Judecătorii au obligat municipalitatea să semneze cu Ascocierea dintre firmele braşovene Danina Star (proiectant) şi Eren Cons (constructor), care a depus o ofertă  în valoare de 7.889.694 lei, fără TVA.
Conform caietului sarcini, durata de implementare a proiectului este de 23 de luni, dintre care 4 au fost prevăzute pentru proiectare şi 19 pentru execuţia lucrărilor.

+0 -3

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie