Curs BNR

1 EUR = 4.9759 RON

1 USD = 4.6361 RON

1 GBP = 5.8194 RON

1 XAU = 345.2064 RON

1 AED = 1.2622 RON

1 AUD = 3.0287 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.9058 RON

1 CAD = 3.3885 RON

1 CHF = 5.0891 RON

1 CNY = 0.6404 RON

1 CZK = 0.1977 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2736 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9563 RON

1 KRW = 0.3359 RON

1 MDL = 0.2606 RON

1 MXN = 0.2729 RON

1 NOK = 0.4212 RON

1 NZD = 2.7588 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0496 RON

1 SEK = 0.4230 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1122 RON

1 ZAR = 0.2481 RON

Editia 8174 - 02 mai 21:26

De luna viitoare, începe contorizarea individuală la apă

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 19 octombrie 2015

Variantele posibile: înlocuirea ceasurilor cu „apometre inteligente” sau montarea de coloane noi pe scară, pe sistemul existent la gaz

De luna viitoare, începe contorizarea individuală la apă
Compania Apa a definitivat Regulamentul în vederea implementării sistemului de contorizare individuală a consumului de apă potabilă şi în cazul condominiilor unde sunt mai multe apartamente. Următorul pas pentru ca braşovenii să se poată separa de vecini şi să plătească direct Companiei Apa pentru ceea ce consumă este aprobarea acestui regulament de către Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare în domeniul Apei a Judeţului Braşov. „În urma solicitării domnului primar George Scripcaru, Compania Apa a promis că până în data de 15 octombrie va prezenta soluţiile pentru contorizarea individuală la apă rece. Săptămâna trecută, în calitate de membru al Adunării Generale a Acţionarilor Companiei Apa am solicitat să mi se prezinte  care sunt soluţiile pentru realizarea acestui sistem de contorizare. Sunt trei variante, respectiv pentru blocuri: montarea în locul vechilor apometre a unor contoare cu transmisie prin unde radio care pot fi citite de la distanţă sau separarea pe orizontală pe sistemul existent la gaz metan, dar şi varianta cu distribuitor de contoare în subsol, care este valabilă atât pentru casele unde sunt mai multe apartamente, cât şi pentru blocurile cu patru etaje. În următoarea şedinţă AGA a Asociaţiei de Dezvoltare în domeniul Apei, care sper să fie convocată în această lună, vor fi supuse aprobării aceste prevederi, după care braşovenii pot depune solicitări la Compania Apa”, a precizat administratorul public al Braşovului, Miklos Gantz.
 
Acordul tuturor locatarilor e obligatoriu
Contorizarea individuală la bloc sau în casele în care sunt mai multe apartamente a fost posibilă după ce în vară a fost modificată legislaţia serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare şi a fost introdusă o prevedere în acest sens, vechea legislaţie interzicând acest lucru. Acest tip de contorizare nu este obligatorie şi se face pe cheltuiala beneficiarului. Pentru ca într-un bloc să se poată aplica sistemul de separare a consumului este necesar, în primul rând, ca toţi locatarii respectivului imobil să fie de acord cu separarea şi să aleagă de comun acord una dintre cele două variante. 
 
Nu se elimină în totalitate pierderile
„În ambele cazuri se vor monta contoare cu citire prin radio, iar toate contoarele trebuie să fie de acelaşi tip pentru toate locuinţele dintr-un condominiu. Nu va exista posibilitatea ca doar o parte dintre apartamente să fie contorizate individual şi aibă contract cu operatorul de apă, iar celelalte să plătească după sistemul existent în prezent, la asociaţie. Costurile montării noilor ceasuri vor fi suportate de către beneficiari şi, de asemenea, dacă vor exista diferenţe între suma indicilor ceasurilor apartamentelor de pe o scară şi contorul de branşament, aceasta va fi împărţită în mod egal pentru toate apartamentele şi pierderea va fi trecută pe factura fiecărui proprietar”, a subliniat Gantz. 
 
Avantaje şi dezavantaje
Principalul avantaj al sistemului ce presupune montarea unor „apometre inteligente” în locul actualelor ceasuri de apă, este că nu implică lucrări de mare complexitate şi costurile sunt mai mici. Dezavantajul îl constituie faptul că pot apărea în continuare diferenţe faţă de indexul de pe contorul de branşament (existând în continuare riscul furtului de apă care se practică în unele imobile), iar păstrarea vechii instalaţii de apă din bloc creşte riscul de avarii. 
În cazul contorizării pe coloană ca la gaz, printre avantaje se numără faptul că blocul va avea o nouă reţea de apă, astfel că riscul producerii unor avarii este minim şi, de asemenea, diferenţele dintre suma indicilor contoarelor din apartamente şi ceasul de la bloc va fi una mică sau nu va exista. „În cazul separării pe orizontală este recomandată izolarea coloanelor de pe scară pentru a fi evitat îngheţul. Costurile sunt mai ridicate, fiindcă implică şi configurarea sistemului de apă din fiecare unitate locativă”, a explicat administratorul public al Braşovului. 
 
Cine şi cum efectuează montarea noilor contoare
În cazul caselor care au mai multe apartamente se va merge pe montarea de contoare de branşament pentru fiecare locuinţă ori în subsol, ori în căminul unde există ceasul de branşament, urmând ca de acolo să plece spre fiecare locuinţă câte o conductă de apă. Acest sistem cu distribuitor din subsol pentru fiecare apartament poate fi aplicat şi în cazul blocurilor P + 4, urmând a fi dezafectate actualele conducte şi montate conducte noi prin ghena existentă, dar nu se recomandă la blocuri cu mai multe niveluri, din cauza faptului că ar exista riscul ca apa să nu ajungă până la ultimele etaje.
Montare de apometre ar urma să fie efectuată exclusiv de către firmele agreate de Compania Apa, după ce asociaţia de proprietari a depus la sediul operatorului de apă solicitarea în acest sens. „După executarea lucrării, executantul va înştiinţa Serviciul Contoare din cadrul Companiei Apa şi va preda documentele metrologice ale contoarelor. Apoi, Serviciul Contoare va sigila apometrele şi va întocmi procesul verbal de montaj. De asemenea, după ce expiră verificare metrologică, beneficiarul va trebui să efectueze o nouă verificare metrologică, pe cheltuiala sa, cum de altfel este şi în prezent”, a spus Gantz. 
 
Estimarea costurilor nu a fost încă făcută
Indiferent de tipul de contorizare ales, facturile vor fi emise pe numele fiecărui beneficiar, iar în caz de neplată, factura are titlu executoriu, operatorul de apă urmând să deschidă acţiune în instanţă pentru recuperarea debitului. Deocamdată, nu au fost prezentate şi costurile necesare pentru fiecare tip de separare la apă. 
 
 
+1 -3

Comentarii

flo

2016-02-05 10:32:23


alte ceasuri alte tepe!! va aduceti aminte dragi brasoveni de repartitoarele de caldura??...au costat la vremea aceea in 2005-2006 f multi banii ,adica 600 lei pe apartament si ce s a intamplat? a fost o mare teapa!!!...mi a venit caldura intr o luna conform repartitorelor 1200 lei in 2006- doar cateva ore lasam deschisa caldura/noaptea in mod special! sa suporte compania apa, toate aceste cheltuielii! Directorul are salariu de 90000 lei/an fara prime adica un salariu de 7500 lei!! iar metru cub apa aproape 2 euro este enorm! calitatea apei oricum e f proasta.

Coldrea

2015-10-20 10:29:16


Cu ce ma ajuta ca voi avea contorizare separata dar platesc drept pierdere diferenta dintre contorul nou si contorul de bransament? Daca toti locatarii fac separare, contorul de bransament trebuie desfiintat, cum adica sa se imparta diferenta? Platesc cat consum pe ceasul nou, nu pe altele. Daca ramane asa situatia, nu fac nicio separare.

Flo

2015-10-19 13:03:19


Apa e fff scumpa + calitatea apei fff proasta... Nu se poate vorbi de apa potabila care miroase a clor de la o posta!!! Vrem apa controlata, purificata, nu o apa care miroase: a clor, calcaroasa, ph ul apei f mare etc. Defapt compania apa ne vindeti apa industriala care e buna doar la WC.

BARBESCUB

2015-10-19 11:55:30


DE APRECIAT ACTIUNEA. ASTEPTAM DETALII MAI AMPLE SI LA OBIECT

rammstein

2015-10-19 07:48:00


dar pentru aer cand puneti contoare ?>..ba mamelucilor ,daca prin cacatul asta de contorizare "Nu se elimină în totalitate pierderile",atunci de ce le mai puneti????...asa ca s adati bani firmelor de partid ?...ba boilor daca la gaz s-a putut face simplu PENTRU CA TOATE BUCATARILE SUNT PE ACEEASI PARTE SI NU NECESITA MODIFICARI MARI !..LA APE E APROPARE IMPOSIBIL !DOAR DACA SE DARAMA TOT APARTAMENTUL !..IA GANDITI-VA BA TROGLODITILOR CA AI NEVOIE DE APA LA BUCATARIE ,BAIE CARE E IN PARTEA OPUSA PLUS MAI SUNT BAII DE SERVICIU CARE SUNT SI ALE IN ALTA PARTE A APARTAMENTULUI !!!...CUM FACETI BA BOLIOR LEGATURA INTRE TOATE ASTEA ?..FACAND PRAF APARTAMENTUL ?...BA VOI MAI AVETI FRATI P-ACASA ?...BA IN ACCIDENT DE CAND SE FACE O LUCUINTA SE PREVEDE ASA CEVA ,PAI LA NOI PE STRUCTURA VECHE COMUNISTA A BLOCURILOR VOI VRETI SA VA ARATATI MUSCHI?...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie