Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 02:21

Deşi angajatorii din HoReCa se plâng că nu au angajaţi, nimeni nu dă salarii mai mari

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 17 octombrie 2018

Cum explică angajatorii din acest sector salariile mici

Deşi angajatorii din HoReCa se plâng că nu au angajaţi, nimeni nu dă salarii mai mari

Salariile angajaţilor din hoteluri şi restaurante au rămas cele mai mici din eco-nomie, în ciuda faptu-lui că acest sector este afectat de un deficit de 50.000 de candidaţi, potrivit datelor asociaţiei industriei de profil. În luna august a acestui an, salariul mediu din industria HoReCa a ajuns la 1.556 de lei net, fiind cu 42% sub nivelul salariului mediu la nivel naţional şi cu doar o treime peste salariul minim pe economie , arată datele Institutului Naţional de Statistică.
„În HoReCa toată lumea se plânge că nu găseşte personal, dar în acelaşi timp nimeni nu ar pune trei lei în plus la salariu. Am refuzat să mai lucrăm cu angajatori din această industrie tocmai din acest motiv, acela că nu erau dispuşi sub nicio formă să facă o revizuire a politicii salariale în funcţie experienţă sau de anumite criterii care ţineau de candidaţi în sine. Înţeleg că unui candidat fără pic de experienţă îi poţi spune că îl angajezi cu salariul minim pe economie, însă dacă recrutezi oameni cu experienţă nu poţi să le spui să lucreze cu salariul minim şi să trăiască din ciubucuri”, a explicat Oana Tufăroiu, sales & operations director în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Humangest.
Faţă de situaţia de acum cinci ani, salariul mediu din industria HoReCa a crescut cu 56% (de la 996 de lei net pe lună în august 2014 la 1.556 de lei net în august 2018), în timp ce salariul mediu net pe economie a crescut cu un ritm mai accelerat – de 59%- în aceeaşi perioadă (de la 1.683 de lei net în august 2014 la 2.669 de lei net în august 2018), potrivit datelor INS.
„Ştiu că ultima discuţie a avut-o unul dintre colegii mei de la vânzări cu proprietarii unui restaurant de lux proaspăt deschis în care le-a explicat de ce ar trebui să aibă o politică salarială diversificată, astfel încât să ajungă la un salariu net de 2.500 de lei pe lună pentru angajaţii cu experienţă care să înceapă încet-încet să aibă activităţi de coordonare. Brusc, aceştia s-au schimbat la faţă. Mi-e greu să înţeleg de ce nu măresc puţin salariile”, a mai spus Oana Tufăroiu.
În hoteluri şi restaurante lucrau peste 211.000 de salariaţi la finalul lunii iulie a acestui an, numărul de angajaţi din acest sector fiind cu 66.000 de persoane mai mare faţă de acum cinci ani. Acesta a fost unul dintre cele mai dinamice sectoare din punctul de vedere al creşterii numărului de locuri de muncă în ultimii ani, iar oficialii HORA (Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România) au estimat deficitul de personal din această industrie la 50.000 de persoane în 2018.

„Tradiţie”
„Salariile din HoReCa s-au mărit în toată industria, iar în grupul nostru creşterea a fost de 22% anul trecut. În mod tradiţional, salariile din HoReCa au fost printre cele mai mici din industria de servicii, ca urmare a faptului că veniturile din bacşiş sunt cel puţin egale cu salariul net. Aşa a fost construită această piaţă la nivel internaţional, aşa trăieşte industria restaurantelor – cu salarii mici şi venituri din bacşişuri”, a explicat Dragoş Petrescu, proprietarul lanţului de restaurante City Grill şi preşedintele organizaţiei industriei de profil HORA. El a mai spus că în Europa salariile au început să crească, iar în România creşterea a fost cu atât mai mare având în vedere că majorarea salariului minim pe economie a modificat grilele de salarii din acest sector.

Piaţa din Bucureşti: 2.000 de euro pentru bucătar, 700 de euro pentru ajutor de bucătar
„Creşterea salariului minim pe economie de anul trecut a forţat majorarea salariilor din întreaga grilă de salarii, pentru că cel mai prost plătiţi angajaţi din restaurant aveau 700- 800 de lei net salariul. Acum, când cel mai mic salariu a devenit 1.100 de lei, în mod evident şi bucătarul de la aragaz nu a mai avut 1.800 de lei, ci 2.400 de lei şi tot aşa. Veniturile angajaţilor au crescut, în medie, cu 22%, şi nu doar la noi în grup, ci în întregul sector”, a mai explicat Dragoş Petrescu, care deţine un grup de restaurante cu 1.500 de angajaţi în Bucureşti. El a mai spus că, în prezent, pe piaţa din Bucureşti nu se mai găseşte un bucătar bun cu un salariu mai mic de 2.000 de euro net pe lună.
„Nu mai găseşti nici ajutor de bucătar cu 1.000 de lei net pe lună, trebuie să îi dai cel puţin 700 de euro net (3.200 de lei – n.red.). Sunt diverse poziţii în structura organizaţională a restaurantelor care fac ca media salarială să fie între 2.200 şi 2.400 de lei net pe restaurant. (...) Am bugetat creşteri salariale şi pentru anul viitor. Salariile vor creşte permanent începând de acum. Simplul fapt că salariul minim se modifică arată faptul că toată grila de salarii se va modifica”, a mai spus Dragoş Petrescu.
Într-adevăr, salariul minim pe economie va creşte de la 1.162 de lei net în 2018 la 1.247 de lei net începând cu anul 2019 (+7%), potrivit anunţului făcut de ministrul muncii Lia - Olguţa Vasilescu.
Criza de personal din industria hotelurilor şi a restaurantelor i-a determinat pe unii angajatori din acest sector să „importe”, temporar, personal din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, pentru care costul recrutării este mult mai mare decât al unui angajat local. Angajatorii care aduc personal asiatic, de exemplu, trebuie să le asigure transportul, cazarea şi un salariu echivalent cu cel puţin salariul mediu pe economie (2.700 de lei net pe lună).

+2 -1

Comentarii

Costea Ion

2018-10-17 09:01:22


Pentru „AS”, Nu zic că nu ai dreptate dar sunt situații diferite. Pe asistații de bugetari îi plătim cu toții, din impozitele, taxele și accizele ce se varsă la stat iar pe cei de la privat patronii.

adi

2018-10-17 08:41:25


@Willy - stai jos Willy, nu ai inteles nimic. TOCMAI DE ACEEA ESTI SERVIT LA RESTAURANT PROST, ca nu angajeaza ospatari ca lumea, angajeaza toti prostii care accepta minimul pe economie. Iar cei buni pleaca in strainatate. Daca s-ar da si aici salarii mai mari vei vedea ca ai fi servit altfel. si eu patesc acelasi lucru cand vin la Brasov, ospatarii au o atitudine de 2 lei. In schimb in Bucuresti, unde aici ospatarii chiar castiga bani, servirea este mult mai buna.

AS

2018-10-17 07:32:28


Privatii vireaza taxe la buget, de unde sa mai dea si salarii mari. Se dau salarii mari bugetarilor... ( si asistatilor sociali ) Este normal ???

Costea Ion

2018-10-17 06:30:07


Dacă nu vrei să plătești angajații, stai fără oameni. Iar atunci când va fi cazul, vom merge în concedii la vecini.

Willy

2018-10-17 01:27:09


Carausii de la bucatarie la mese sa invete meserie ca sa devina ospatari si dupa aia sa ceara salariu mai mare. Cand mergi pe Centru la restaurant esti servit de obicei mai rau ca la... nici nu am termen de comparatie. Exemplu asa rapid: nu dau nume ca si asa sunt vai de capul lor cu servitul dar restaurant pe Centru care se tine de lux si la preparate si la preturi sa iti vina ospatarul cu paharul in mana prin sala, e jale. Nici nu apuci sa bagi ultima bucata de mancare in gura ca deja iti ia farfuria din fata in timp ce inca mesteci si te mai si intreaba daca totul a fost ok. Ce sa faci? Te uiti ca prostul la caraus ca nu o sa te apuci sa te cobori si sa vorbesti cu gura plina: nu,nu a fost ok, mi-ai luat farfuria, poate gaseam un os mic unde il puneam, stii? Aaaaa, sa nu uit moda: nici nu te apropii bine de masa ca deja carausul de farfurii si pahare iti baga meniul in nas, probabil trebuie citit in picioare inainte sa te asezi (sau sa vada "patronul" ce activ e carausul). In concluzie iti este si jena sa inviti pe cineva la masa in oras ca te faci de minune. Calici proprietarii de restaurant, angajeaza toti paduchiosii care nu au servici si vor sa mai ciupeasca un ban. Sa mai zic si de greturile asa zisilor ospatari de fapt carausi printre mese? Nu mai zic. Oricum principiul general e clar: "Da-l dracu de client, vine sa faca figuri la noi?" Oricum si daca vrei nu poti sa lasi un ciubuc ca la asa servire se cheama ca lasi pomana nu bacsis.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie