leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6951 - 22 apr 12:11

Din ţara Sfântului Apostol Andrei

Autor:

Publicat la 29 noiembrie 2017

La mulţi ani tuturor românilor din ţară şi de pretutindeni, transmit ÎPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, şi ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. Preoţi şi credincioşi din toată ţara se îndreaptă către două mari evenimente prilejuite de sărbătoarea Sfântului Andrei

Din ţara Sfântului Apostol Andrei

La acest final de lună, România se înnobilează cu două dintre marile sărbători cuprinse în calendarul Bisericii Ortodoxe Române. În Transilvania, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, au loc mari manifestări culturale, ştiinţifice şi religioase dedicate Sfântului Ardealului, Andrei Şaguna, conduse de Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, iar la Mănăstirea de la Peştera Sfântului Andrei, numită pe drept cuvânt Betleemul creştinismului românesc - de altfel cea mai veche biserică creştină de pe teritoriul României - au loc slujbe închinate Apostolului românilor, Sfântul Andrei. Zeci de mii de români din toate colţurile ţării se îndreaptă către aceste două mari centre de spiritualitate.

Sf.  Andrei - Apostolul românilor„Dumnezeu şi lumea, iar din lume omul, cununa creaţiei, sunt realităţile cele mai vii şi adevărate. Dacă prin păcat între Dumnezeu şi om s-a produs o ruptură, iată, Dumnezeu cel Atotputernic şi Bun, are iniţiativa să coboare la om, să-l caute, prin Fiul Său, pe care L-a trimis să se întrupeze şi să ne mântuiască. Avem aşadar imaginea celor două realităţi. Ca să facă posibilă relaţia între Dumnezeu şi lume, în special faţă de om, Fiul întrupat, Iisus Hristos, şi-a început misiunea Sa în lumea aceasta la «plinirea vremii», când L-a trimis Tatăl Cel Ceresc.
Pentru aceasta, El şi-a ales, la vremea cuvenită,  apostolii Săi, ca ei să fie un ferment al credinţei, prin care să poată să pătrundă cu planul Lui la toţi oamenii, din toate locurile şi din toate timpurile.
Pe aceşti apostoli, Hristos i-a ales şi i-a învăţat la şcoala Sa dumnezeiască. Timp de peste trei ani şi jumătate i-a pregătit pentru misiune în rândul oamenilor.
Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cu oblăduirea Duhului Sfânt, apostolii au fost trimişi la propovăduire în toată lumea. Trimiterea s-a făcut prin tragere la sorţi. Sorţii au desemnat pe apostoli să meargă în diferite părţi, cum ne spune însuşi scriitorul bisericesc Eusebiu de Cezareea: „Ucenicii Mântuitorului s-au împrăştiat peste tot pământul. Toma a plecat în ţara Parţilor, adică în India, Andrei în Scythia, Ioan în Asia, şi aşa au plecat toţi acolo unde i-au trimis sorţii. Astfel, datele istorice arată că originile apostolice ale tărâmului nostru dobrogean sunt reale, iar neamul nostru, care se forma ca neam român, primeşte încreştinarea de la Sfântul Apostol Andrei.
Avea şi o anumită ţinută neamul nostru, întrucât strămoşii noştri, spre deosebire de greci, romani, de cei din alte zone, aveau o credinţă distinctă. Avea o zeitate principală, Zamolxe, şi alte zeităţi secundare. dar ei se adresau mai ales lui Zamolxe. În acest fel, Apostolul Andrei a putut să altoiască pe credinţa strămoşilor noştri cea mai directă, promptă şi eficientă evanghelizare. Strămoşii noştri au primit cu bucurie, în pace, cu sete şi înţelepciune cuvântul Evangheliei. Aici apostolul Andrei n-a avut nici o ezitare din partea oamenilor locului. Dimpotrivă. Exista o efervescenţă atât de puternică din partea localnicilor care-l ascultau încât nu reuşea să-i mulţumească pe toţi, să-i aducă la Hristos pe cât de repede îşi doreau. Aşa că Sf. Andrei a trimis la concitadinul său, Apostolul Filip, solie să vină să-l ajute la propovăduire şi la creştinare.
Locul cel mai sfânt, unde a rămas mai multă vreme Sfântul Apostol Andrei, este peştera care-i poartă numele. Lângă peşteră este izvorul scos prin minune din pământ de Sfântul Apostol Andrei, la rugăciunea sa către Dumnezeu, ca să boteze pe strămoşii noştri. Prima cetate creştinată este, prin deducţie logică, cea mai aproape de peşteră, adică cetatea Adamclisi, unde poporul nostru primeşte pe lângă sufletul creştin şi un certificat de naştere ca neam, prin acel monument, Tropaeum Traiani, ridicat de împăratul Traian în anul 109.
Ziua de 30 noiembrie, când Sfântul Apostol Andrei se sfârşeşte muceniceşte la Patras, răstignit pe cruce în formă de „X”, este pentru noi, cei din Dobrogea, o zi de mare sărbătoare, o zi care copleşeşte prin aureola ei întreaga Biserică românească şi care pregăteşte, de fapt, neamul nostru românesc să-şi sărbătorească, a doua zi, întregirea trupului ţării, în Ziua Naţională, adică 1 Decembrie. Suindu-se la cer, Sf. Andrei, cu sufletul său, a ridicat şi pârga neamului nostru înaintea tronului Preasfintei Treimi şi a pregătit întregirea ţării noastre.
Peştera, care este punctul zero al spiritualităţii româneşti, este pentru noi un adevărat Betleem. De acolo a pornit propovăduirea Sfântului Apostol Andrei. El a vorbit întâi de Naşterea Fiului lui Dumnezeu cu trup, apoi despre viaţa Sa, despre Patimile, moartea şi Învierea Sa, despre Înălţarea Sa la Ceruri şi despre trimiterea Duhului Sfânt şi întemeierea Bisericii în ziua Cincizecimii. Tocmai de aceea, pentru noi, peştera este vatra strămoşească spirituală, încât cu emoţie numim acest loc un sanctuar românesc, un Betleem al neamului nostru, un loc de reculegere, un loc de rugăciune şi de întâlnire cu părintele neamului românesc, care a lăsat acolo harul său, dragostea sa, puterea sa. Peştera aceasta a fost tămăduitoare pentru mulţi oameni bolnavi, a fost trezitoare de conştiinţă pentru mulţi care au venit din curiozitate, a fost întăritoare pentru cei îndoielnici. Peştera Sf. Andrei este legătura cu Ierusalimul ?ării Sfinte unde a coborât Fiul lui Dumnezeu.
De aceea, se cuvine să-l cinstim pe Sfântul Apostol Andrei fiecare dintre noi, românii, ca pe părintele nostru, ca pe strămoşul nostru spiritual, ca pe cel care ne poartă şi acum în grija sa şi ca pe un părinte ce nu ne lasă să fim orfani niciodată, ci ne îmbrăţişează în fiecare zi şi, mai cu seamă, ne dă lumină, har şi înţelepciune în această zi a prăznuirii sale, ziua de 30 noiembrie.
Urăm tuturor românilor, din ţinutul Sf. Ap. Andrei, din ţară şi de pretutindeni, ca Sfântul Apostol Andrei să-i găsească la sărbătoarea sa plini de credinţă, de dorinţa de a se apropia de Dumnezeu şi de a rămâne cu zestrea spirituală adusă de părintele nostru sufletesc, pe meleagurile noastre dobrogene. Prin acest loc sfânt şi binecuvântat, apostolic, iată, toată ţara a devenit creştină, a devenit luminată şi a rămas în legătură cu Dumnezeu prin urmaşii Sf. Andrei, slujitorii Bisericii, prin credincioşii care au primit credinţa, prin martirii, prin cuvioşii, prin ierarhi şi prin toţi sfinţii care sunt ofranda neamului nostru românesc.
La mulţi ani tuturor celor ce poartă numele Sf. Ap. Andrei şi tuturor românilor, pentru că este ziua noastră, când sărbătorim pe părintele cel spiritual, care pururea se roagă pentru noi, în Ceruri”.


ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

 

+3 -1

Comentarii

Niema

2017-11-30 07:47:48


Sf. Andrei n-are cum sa fie apostolul romanilor pt ca niciodata n-a calcat in Romania, mai mult, nici nu avea sa crestineze un neam care nici macar nu s-a nascut atunci, cand traia el, adica la cativa ani de dupa moartea lui Iisus in 33 e. n. O mincina mai mare a BOR si o automintire nici ca exista. BOR este cufundata in minciuna, cea ce nu este o valoare crestina.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotional