Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 08:08

Dr. Eva Ionel a fost concediată

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 13 martie 2015

Doctoriţa care a făcut ilegal schimb de gardă îşi cere scuze şi vine cu explicaţii

Dr. Eva Ionel a fost concediată
Doctoriţa Eva Ionel (foto) de la Spitalul Tractorul, cea care a făcut schimb de gardă cu o fostă stagiară a ei, a fost concediată. În vârstă de 60 de ani, medicul a efectuat schimbul de gardă fără să-şi înştiinţeze în scris superiorul, aşa cum prevede legea. În plus, a ales să-i ţină locul un medic angajat la un spital din Sfântu Gheorghe, medicul reumatolog Veronica Grigore, care nu avea legătură cu unitatea medicală a cărei angajată era Eva Ionel. Din fericire pentru ea, Eva Ionel are 60 de ani şi se poate pensiona. În schimb, „acarul Păun” al celei de-a doua situaţii îndelung dezbătute în presa naţională în aceste zile, şoferul care a transportat trei pacienţi cu o singură targă, într-o maşină ruginită, a fost sancţionat cu 5% din salariu pe o perioadă de trei luni. 
Eva Ionel a fost chemată ieri să dea explicaţii în faţa Comisiei de Disciplină a Spitalului Judeţean din Braşov şi urma să fie audiată şi de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii. Ea a declarat că a început garda în ziua de vineri, 6 martie, la ora 14.00. Doctoriţa spune că i s-a făcut rău la ora 15.00 şi a reuşit să găsească un înlocuitor fără să se poată gândi la respectarea regulilor. „Eu am fost în gardă. Am început garda la ora 14.00 şi la un moment dat condiţia mea fizică atât de tare s-a deteriorat încât n-am mai putut să merg. Între ora 15.00 şi 15.30, în timpul record de jumătate de oră, vineri după amiaza, am reuşit să găsesc un înlocuitor. Eu am o problemă medicală gravă, nu minoră, am o tumoră pe coloana vertebrală. Singura imagine pe care o aveam atunci era căruciorul cu rotile şi familia care trebuie să aibă grijă de mine în căruciorul cu rotile. Pentru că asta urmează. În situaţia asta am fost atunci. Durerea îţi întunecă judecata. Ştiu că am greşit pentru că colega aceea pe care am reuşit să o chem, pentru ca serviciul să nu sufere şi să aibă continuitate, nu este pe lista oficială de gărzi. Dar este o persoană extrem de competentă, membră a Colegiului Medicilor, care face gărzi într-un alt spital, în Sf. Gheorghe, şi în care eu am avut multă încredere pentru că mi-a fost şi rezident. Nu am găsit în acel moment alt coleg”, a explicat medicul situaţia. Din păcate, exact când a făcut acest schimb ilegal de tură, sâmbătă, 7 martie, la spital a sosit Ioana Caloian, femeia de 82 de ani care nu a fost internată, ci trimisă acasă în halat şi papuci de casă. Duminică, bătrâna a fost găsită moartă pe un câmp de la marginea oraşului, cel mai probabil în urma degerării. Doctoriţa a recunoscut că a greşit atunci când a făcut schimbul de gardă. „Asta a fost greşeala mea, pentru care am fost chemată la Poliţie, la Comisia de Disciplină şi voi fi pedepsită categoric, conform legii, pentru că nu am respectat regulamentul de ordine internă. Asta este greşeala mea, în legătură cu schimbul de gardă”,  a mai precizat dr. Ionel, care este convinsă că schimbul de gardă nu are nicio legătură cu moartea bătrânei. 
Pentru că avea mustrări de conştiinţă, Eva Ionel a declarat că regretă ce s-a întâmplat cu bătrâna Ioana Caloian şi a precizat că fata şi ginerele ei au ieşit în stradă să o caute pe bătrână. Managerul Spitalului Judeţean Braşov, Adrian Albotă, spune că Eva Ionel lucrează de peste 30 de ani în Spitalul Judeţean Braşov şi nu a fost niciodată sancţionată pentru vreo abatere. Miercuri, în timp ce presa aştepta să vorbească cu dr. Ionel, la Spitalul Tractorul a sosit o maşină a Spitalului Judeţean în care erau transportaţi - pe o singură targă – trei pacienţi. În acest caz, cel sancţionat a fost şoferul, care va primi la leafă cu 5% mai puţini bani în următoarele 3 luni. 
 
Nevinovată?
Managerul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe, Andras-Nagy Robert, unitate unde lucrează doctoriţa Veronica Grigore care a trimis-o acasă pe femeia găsită moartă la Braşov, spune că medicul ar fi vrut să o interneze pe bătrână, dar aceasta a refuzat, şi în plus nu ştia că ea are probleme neurologice. „Doamna doctor mi-a spus că a fost în gardă pentru a-şi ajuta prietena care nu se simţea bine. A vrut să facă un bine”, a afirmat Andras-Nagy Robert. El a susţinut că Veronica Grigore i-a spus că bătrâna a fost adusă cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul Judeţean Braşov, iar pe fişa UPU a pacientei nu scria că aceasta ar suferi de vreo boală neurologică, iar când bătrâna a fost externată, nu avea tulburări de orientare în spaţiu şi timp.
„Doamna doctor a vrut să o interneze, însă femeia a refuzat şi a semnat pentru acest lucru. Iată un caz în care cardurile de sănătate ar fi de folos. Dacă pacienta ar fi avut card, medicul ar fi văzut că are tulburări de memorie şi nu ar fi lăsat-o să plece”, a adăugat Andras-Nagy Robert. Totodată, managerul este de părere că ar trebui reglementat şi faptul că, în astfel de cazuri, ambulanţa trebuie să transporte pacientul acasă. „Acest lucru este posibil atunci când un pacient este dus la UPU, însă bătrâna a fost deja transferată de la UPU la secţia de boli interne, aşadar nu mai era la Urgenţă", a mai spus Andras-Nagy Robert.
+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie