Curs BNR

1 EUR = 4.9765 RON

1 USD = 4.6373 RON

1 GBP = 5.8018 RON

1 XAU = 350.3208 RON

1 AED = 1.2626 RON

1 AUD = 3.0320 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8988 RON

1 CAD = 3.3966 RON

1 CHF = 5.0832 RON

1 CNY = 0.6399 RON

1 CZK = 0.1978 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2662 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9616 RON

1 KRW = 0.3369 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2686 RON

1 NOK = 0.4220 RON

1 NZD = 2.7605 RON

1 PLN = 1.1498 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4261 RON

1 TRY = 0.1428 RON

1 UAH = 0.1171 RON

1 XDR = 6.1121 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8172 - 29 apr 20:29

Dulceaţa de trandafiri din Ucea de Sus va ajunge şi în Africa

Autor:

Publicat la 23 iulie 2015

70% din producţia soţilor Florea se vinde prin hipermarketuri.

Dulceaţa de trandafiri din Ucea de Sus va ajunge şi în Africa
Dulceaţa de trandafiri a soţilor Florea din Ucea de Sus a ajuns să fie exportată în ţări ca Anglia, Slovenia sau Polonia, dar şi pe rafturile hipermarketurilor din România. 
În urma cu cinci ani, Nicoleta şi Dan Florea, din comuna Ucea de Sus, judeţul Brasov, au dorit să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru o cultură de plante ornamentale (trandafiri), însă o schimbare legislativă de ultim moment le-a dat planul peste cap. Chiar şi aşa, cei doi nu au renunţat la ideea lor, însă au decis că cel mai bine ar fi să producă trandafiri ecologici pentru dulceaţă şi sirop.
„În 2010 am dorit sa accesăm fonduri europene prin măsura 112 - Instalarea tinerilor fermieri. Am depus proiectul. În timp ce adunam documentaţia, pentru flori şi plante ornamentale, a intervenit o schimbare legislativă prin care 75% din plantaţie trebuia să fie pentru consum. Noi voiam să fie flori în câmp. Aşa am ajuns de la plante ornamentale la cele aromatice. Am trecut de la trandafirul pentru fir la cel pentru dulceaţă”, spune Dan Florea (foto), pentru StiriAgricole.ro.
Cei doi soţi au o suprafaţă de 3.000 de mp cultivată cu aproximativ 1.200 de fire de trandafiri. De asemenea, în cadrul fermei, Nicoleta şi Dan Florea mai deţin 30 de vaci, 25 de porci şi circa 60 de oi, precum şi o livadă de măr certificată ecologic.
„În primăvara lui 2011, trandafirii au înflorit. Peisajul era o grădină a raiului. Totul era roz, un parfum foarte puternic. Am hotărât să nu ne pierdem speranţa în acest proiect, chiar dacă nu a fost aprobat. Am început să procesăm şi să facem siropuri şi dulceaţă de trandafiri”, mai povesteşte Dan Florea.
Pentru a produce dulceaţa de trandafiri, cei doi soţi din Braşov au apelat la ajutorul primarului, care le-a pus la dispoziţie un centru de procesare autorizat de ANSVSA. 
 
După trei ani au prins contractele cu Auchan şi Carrefour
 Chiar dacă acum poate spune că are o afacere profitabilă, Dan Florea a fost nevoit să investească mult timp, dar şi bani, pentru a se face cunoscut.
„La momentul acesta, pentru majoritatea este o afacere profitabilă. A fost însă un drum lung până să reuşim să o facem profitabilă. Aproape patru ani am încercat să tot promovăm dulceaţa făcută de noi, mergând în ţară, participând la târguri, expoziţii. După 3 ani am reuşit să prindem contract cu Auchan şi Carrefour. 70% din produsele noastre se vând aşa. De asemenea am făcut export şi în Anglia, petale am vândut în Slovenia, Polonia”, mai spune braşoveanul.
 
Există cerere 
Soţii Florea se pregătesc în perioada următoare să îşi vândă dulceaţa ecologică de trandafiri şi în Republica Benin, din Africa, acolo unde au trimis deja mostre. „Am transmis mostre în Grecia. Avem de asemenea cereri şi din Republica Benin. Am trimis şi acolo mostre. Cei din afară vor să facă analiza produselor. Pe noi nu ne deranjează. Aşteptăm rezultatul. Avem o comandă de 5.000 de borcane de dulceaţă. Ne-au trimis o factură proformă, ne-am înţeles la preţ. Dacă totul va fi în regulă, vom încheia contractul”, mai spune braşoveanul.
Dan Florea consideră că în prezent există o cerere mare pe piaţa de dulceaţă de trandafiri ecologici, precum şi de petale uscate, bio. Cei care doresc să pornească o astfel de afacere ar trebui să dispună pentru înfiinţarea culturii de trandafiri, pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, de circa 12.000 de lei.
 
Reţeta Florea
Pentru un borcan de dulceaţă, de 200 grame, se folosesc circa 300 de grame de petale macerate. „Pentru a face dulceaţă de trandafiri, trebuie ca petalele să fie culese până la răsăritul soarelui, pentru ca ele să nu-şi piardă din parfum. Se taie apoi partea albă a petalei. Se macerează apoi, cu zeamă de lămâie, până când se strâng şi se fac ca un bulgare. Cantitatea obţinută se pune la rece. Aşteptăm două zile, până când strângem mai multă cantitate, apoi mergem la procesare”, povesteşte Dan Florea procesul prin care obţine dulceaţa ecologică de trandafiri.
+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie