Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 21:07

Duminică mergem la vot: 5.735 de candidaţi, 517.183 de alegători

Autor: Radu COLŢEA, Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 03 iunie 2016

Duminică mergem la vot: 5.735 de candidaţi, 517.183 de alegători

Cei 517.183 de alegători braşoveni sunt aşteptaţi duminică la urne, pentru a-şi alege primarii, consilierii locali şi pentru a-şi desemna reprezentanţii în Consiliul Judeţean Braşov. Ca şi în cazul alegerilor din 2012, primarul va fi ales dintr-un singur tur, fiind desemnat cel care obţine cele mai multe voturi. În schimb, spre deosebire alegerile de acum patru ani, preşedintele Consiliului Judeţean nu va mai fi ales uninominal, ci va fi desemnat de consilierii judeţeni, în prima şedinţă de plen a mandatului 2012-2016. În aceste condiţii, fiecare alegător va primi câte trei buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru Consiliul Local şi unul pentru Consiliul Judeţean.
Potrivit statisticilor Biroului Electoral Central, în judeţul Braşov sunt înscrişi 5.735 de candidaţi, dintre care 270 pentru funcţia de primar, 5.073 pentru un post de consilier local şi 392 pentru un mandat de consilier judeţean.

Premieră: apare operatorul cu tableta
Scrutinul de duminică mai vine cu o noutate. Mai exact, în secţiile de votare vor fi şi operatori dotaţi cu tablete conectate la Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV – sistemul instalat pe tableta pe care o foloseşte operatorul de calculator din secţia de votare).  Ei vor scana cărţile de identitate, astfel încât să poată fi identificaţi instantaneu cei care vor încerca să voteze fără a avea acest drept. În cazul persoanelor care nu au cărţi de identitate, ci buletine de identitate, sau adeverinţe provizorii codul numeric va fi introdus manual în sistem.
În urma introducerii datelor în sistem, operatorul poate afla imediat dacă alegătorul este înscris în lista permanentă a secţiei de votare la care este arondat sau dacă are sau nu drept de vot.
Pentru ca procesul electoral să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Braşov, Claudiu Petra a afirmat că operatorii au fost instruiţi începând încă din noiembrie anul trecut. „La începutul lunii mai, când au fost predate tabletele, a mai fost o sesiune de instruire. În această perioadă au avut loc la nivel naţional două simulări, iar vineri, cu două zile înainte de alegeri, va avea loc a treia simulare. Sâmbătă, va fi verificată funcţionarea tabletei în fiecare secţie de votare”, a precizat reprezentantul BEJ.

Cine poate vota
Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa.
Au drept de vot cetăţenii domiciliaţi în România care au împlinit vârsta de18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor, precum şi cei ai Uniunii Europene.
Dreptul la vot nu poate fi exercitat de către debilii sau alienaţii  mintal, puşi sub interdicţie şi persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Cetăţenii români pot vota pe baza actului de identitate, mai precis cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate sau paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar. Toate aceste documente trebuie să fie valabile în ziua votării. Cetăţenii Uniunii Europene pot vota pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Cum se votează
Secţiile de votare se vor deschide la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00.
Alegătorii au acces în sala de vot în serii corespunzătoare numărului cabinelor de vot.
Fiecare alegător prezintă actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare, care înscrie codul numeric personal al alegătorului în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Candidaţii şi alegătorii au dreptul să conteste identitatea persoanei care se prezintă la vot. În asemenea cazuri, identitatea celui în cauză se stabileşte de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare prin orice mijloace. În cazul în care contestaţia este întemeiată, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îl opreşte de la vot pe alegătorul contestat, consemnează faptul într-un proces-verbal şi sesizează autorităţile poliţieneşti.
După ce semnează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară, alegătorul primeşte cele trei buletine şi ştampila cu menţiunea „Votat” şi poate intra în cabina de vot pentru a-şi exercita dreptul de vot.
Alegătorii votează separat în cabine închise, iar fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot constituie contravenţie.
Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
Dacă alegătorul, din motive temeinice, nu poate să voteze singur, acesta are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoţitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.  
După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot.
Alegătorul vă va restitui ştampila cu menţiunea „Votat” şi i se restituie actul de identitate cu timbrul autocolant cu menţiunea „votat”.

Ce voturi sunt valabile
Sunt considerate ca fiind voturi valabil exprimate, cele cu ştampila „Votat” aplicată în interiorul unui singur patrulater. De asemenea, vor fi validate şi cele în care ştampila depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă. Sunt valabile buletinele în care, într-un singur patrulater, ştampila este aplicată de mai multe ori. De asemenea, vor fi numărate şi buletinele în care ştampila este aplicată într-un singur patrulater, dar alegătorul lasă şi un mesaj scris.

Poziţia candidaţilor la Primăria Braşov pe buletinele de vot
1.PNL/ Gabor Alexandru – Adrian
2. ALDE/ Atomei Adrian
3. PSD Popa Răzvan
4. UNPR Ion Dumitru Dumitrescu
5. PMP Mihai Costel
6. PER Sebeni Comşa Mariana
7. PPU Becheanu Paul
8. PRM Carchelan Vasea
9. FDGR Macedonschi Cristian
10. PND Grădinar Ion-Ovidiu
11. Candidat independent Comşa Cornel-George
12. Candidat independent Scripcaru George
13. Candidat independent Staicu Dumitru-Florian
14. Candidat independent Sturzu Mihai-Răzvan
15. Candidat independent Leonte Cătălin


Ordinea partidelor pe buletinele de vot pentru Consiliul Judeţean
1. UDMR
2. PNL
3. ALDE
4. PSD
5. UNPR
6. PER
7. PMP
8. FDGR
9. PND


Ordinea pe buletinele de vot pentru Consiliul Local Braşov
1. UDMR
2. PNL
3. ALDE
4.PSD
5. UNPR
6. PMP
7. PER
8. PPU
9. PN
10. PRM
11. FDGR
12. PSR
13. PND
14. Candidat independent – Şovăială Şerban

 

+2 -1

Comentarii

Lazar

2016-06-03 12:16:47


Rog brasovenii sa aprecieze ce a facut pentru oras d-ul Scripcaru si aceasta apreciere sa fie reflectat la vot. Sper sa nu mai fie votati toti politrucii indiferent de partide si sa-l voteze pe cel care-l cunoaste ca un om gospodar,corect,cinstit si priceput in domeniul administratiei. De preferat sa fi lucrat in mediu privat, fara nici un contract cu statul si sa nu-l voteze pe cei care au fost numai membri de partid in viata lor si au ocupat functii numai pe considerentul ca fac politica. Petrica

rammstein

2016-06-03 07:33:20


nu vi sa pare ca am ajuns de rasul curci !...la aproape 100 !(o suta) de locuitori un hot !....pardon un ales !....nici in congo nu gasesti asa ceva .....astia vor fi platiti de prostii judetului din taxe si impozite !!....din pretul apei ,al energiei,....tara de cacat....

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie