Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8168 - 23 apr 09:27

E mai important ce laşi în urmă, decât ce trimiţi înapoi

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 14 iunie 2017

Este mesajul pe care Organizaţia Salvaţi Copiii l-a transmis ieri părinţilor care pleacă în străinătate şi-şi lasă copiii în grija cui se poate – rude, vecini sau chiar copii – fraţi sau surori mai mari

E mai important ce laşi în urmă, decât ce trimiţi înapoi

Băiatul are aproape 11 ani. Îi împlineşte în curând. Pe mama sa o vede doar în vacanţa de vară, când vine în ţară, din Italia, unde lucrează. Băiatul nu prea ştie cum este să stai cu mama, dar s-a bucurat de protecţia, îngrijirea şi dăruirea bunicii lui, care îl creşte de când avea puţin peste un an. Ei îi spune mamă şi vrea să mai stea tot cu ea. „A stat 1 an şi 4 luni în Roma, Italia, acolo s-a născut, cu părinţii a stat. Între timp ei  s-au divorţat şi copilul a fost adus în România, a stat cu mine”, povesteşte doamna Tincuţa (foto), bunica băiatului.  


Povestea este aceeaşi a multor familii din România. Părinţii – unul sau ambii - pleacă pentru un viitor mai bun, făcând sacrificii enorme. Bunica băiatului spune că din acest an, mama nu va mai pleca în Italia. Va rămâne în ţară cu băiatul ei şi cu bunica ce l-a crescut. Băiatul este un caz fericit, totuşi, cu sprijinul buncii sale a mers la şcoală şi este foarte ascultător. Merge şi la Centrul de tip after school deschis de Salvaţi Copiii în 2011, în care copii cu părinţi în străinătate vin să-şi facă temele şi sunt consiliaţi psihologic, dar au parte şi de alte activităţi. „Mai fac teme, ne jucăm, facem activităţi. Am mers de 1 iunie la Poliţie, ne-am jucat şi acolo, am pus mâinile pe arme adevărate, dar nu erau încărcate”, povesteşte elevul.  
La Centrul deschis de Salvaţi Copiii primesc consiliere şi adulţii în grija cărora au fost lăsaţi copiii. Este doar o soluţie găsită pentru aceste cazuri. „Toate aceste eforturi astăzi care par frumoase şi uşoare au fost nişte lucruri pe care noi le dorim să le continuăm şi mai departe”, a subliniat  Mihaela Neacşu (foto), preşedinte Salvaţi Copiii Braşov.


Programul naţional al Organizaţiei Salvaţi Copiii, de protecţie a copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate a pornit din 2010 şi înseamnă 17 programe locale, unul dintre ele la Braşov, concretizat în acest centru de tip afterschool.

Câţi copii cu părinţi în străinătate sunt? Depinde cine îi numără
În Regiunea Centru, oficial, sunt peste 7.000 de copiii cu părinţii plecaţi în străinătate. La Braşov, pe hârtie, sunt 1.500 de copii cu părinţi plecaţi în străinătate. În realitate, până şi autorităţile recunosc că cifra este mult mai mare. Însă şi cifrele naţionale oficiale se bat cap în cap, în funcţie de cine le culege. Datele au fost prezentate, ieri, în cadrul unei dezbateri regionale iniţiată de Organizaţia Salvaţi Copiii, cu factori care se pot implica în această problemă.
 „Aceste numere, statistici culese de sistemul de asistenţă socială sunt depăşite de realitate, ele reflectând doar cazurile cunoscute şi înregistrate de autorităţile publice locale şi pentru a veni în sprjiniul acestei afirmaţii putem invoca datele culese de Salvaţi Copiii de la Inspecoratele Şcolare Judeţene şi chiar de la Ministerul Educaţiei, care arată în jur de 212.000 copii în  toată ţara, comparativ cu 95.000 de copii în ţară, date de la protecţia copilului”, a explicat Anca Stamin (foto), coordonator naţional proiect Salvaţi Copiii. Datele sunt din decembrie 2016 şi includ doar copiii care merg la şcoală.


Fenomenul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a luat amploare în România, ceea ce face necesară dezvoltarea unei reţele de servicii specializate destinate acestor copii.

Pleci în străinătate? Anunţi Primăria. Este o obligaţie, nu o opţiune
Însă nu doar atât. Este nevoie ca şi părintele să cunoască ce are de făcut, dacă pleacă în străinătate. Aşa încât, spun autorităţile, se impun campanii de informare pe obligaţiile părintelui, care trebuie să anunţe autoritatea locală înainte cu 40 de zile de plecare şi să precizeze în grija cui lasă copilul, nepărat o rudă. Este o prevedere a Legii 272 din 2004. Anunţul este transmis instanţei de judecată, care emite hotărârea judecătorească privind delegarea autorităţii părinteşti pentru un an. Ea trebuie prelungită, însă. „De multe ori, aceşti copii sunt - probabil părinţii nu-şi dau seama - sunt foarte afectaţi, părăsind domiciliul şi rămânând în grija altor persoane, pot spune că foarte mulţi sunt rămaşi în grija altor persoane, pe care probabil nici nu le cunosc copiii, e lăsat la bunică, dar de la bunică ajunge la alte persoane. Sunt copiii care ajung la noi, să luăm măsură de protecţie”, a precizat Daniela Luca (foto), director adjunct DGASPC Braşov.


O altă soluţie este o implicare mai bună a autorităţilor locale. Deja, Primăria municipiului Braşov are în plan înfiinţarea a şapte consilii consultative, care să identifice cazurile speciale, şi vor monitoriza şi evalua cazurile copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate. Din aceste consilii ar urma să facă parte,  pe lângă reprezentanţi ai autorităţii publice locale, unităţilor de învăţământ şi Poliţiei, se vor regăsi şi reprezentanţi ai Salvaţi Copiii, ai Asociaţiilor de proprietari, culte şi medici de familie. În paralel, se face o inventariere a spaţiilor disponibile ce ar putea fi transformate în centre de zi pentru copii în situaţii de risc, pe modelul celui deja existent „Astra”.  
Dincolo, însă, de toate soluţiile şi abordările, copilul este cel care suferă...
 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie