Curs BNR

1 EUR = 4.9765 RON

1 USD = 4.6373 RON

1 GBP = 5.8018 RON

1 XAU = 350.3208 RON

1 AED = 1.2626 RON

1 AUD = 3.0320 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8988 RON

1 CAD = 3.3966 RON

1 CHF = 5.0832 RON

1 CNY = 0.6399 RON

1 CZK = 0.1978 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2662 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9616 RON

1 KRW = 0.3369 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2686 RON

1 NOK = 0.4220 RON

1 NZD = 2.7605 RON

1 PLN = 1.1498 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4261 RON

1 TRY = 0.1428 RON

1 UAH = 0.1171 RON

1 XDR = 6.1121 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8172 - 29 apr 14:03

Ei sunt informaticienii de aur ai Braşovului

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 03 iunie 2014

Cei patru „şagunişti” s-au războit în probleme de informatică cu 17 echipe, atât din SUA, cât şi din Canada, Croaţia sau Slovenia, participând la una dintre cele mai grele categorii ale prestigiosului concurs American Computer Science League (ACSL)

Ei sunt informaticienii de aur ai Braşovului

Cei patru informaticieni „şagunişti”, alături de profesorul lor coordonator Doru Modrişan, s-au întors, pentru a treia oară, cu „aurul” de la cel mai prestigios concurs din domeniul IT organizat în Statele Unite ale Americii, American Computer Science League (ACSL). Aceştia au fost întâmpinaţi cu braţele deschise atât de colegii lor, cât şi de către profesori, cu toţii fiind foarte bucuroşi de faptul că, din 2002 încoace, au reuşit să facă cunoscut Braşovul la nivel internaţional, dar mai ales să dovedească faptul că în ţara noastră sunt cu adevărat minţi sclipitoare care pot fi oricând mai presus decât tinerii din ţările „cu tradiţie” în domeniul informaticii.

Americanii le ştiu de frică
Echipa Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”, formată Dan Fodor, Gabriel Ineluş, Alexandru Ghiţă şi Mihai Parpalea şi coordonată de profesorul Doru Modrişan, a arătat, din nou, că poată să îi învingă pe elevii americani chiar la ei acasă şi au obţinut locul I. Tinerii ne-au mărturisit că până să ajungă aici a fost mult de muncă, însă totul a meritat. „Am început pregătirea pentru această competiţie încă de la începutul acestui an şcolar, atât la orele de curs, cât şi, săptămânal, la cercul de informatică, dar şi acasă. A fost o experienţă frumoasă şi am reuşit să urcăm pe prima treaptă a podiumului, ţinând cont că am avut parte de o concurenţă acerbă”, ne-a mărturisit Dan Fodor, care este elev în clasa a XII-a şi a participat pentru a patra oară consecutiv la ACSL. Acesta vrea să urmeze mai departe o carieră în domeniul IT şi să urmeze o studiile unei facultăţi de profil din Marea Britanie.

 PRIN MARELE CANION. Ţinând cont că această ediţie a ACSL a avut loc în Denver, înainte de competiţie, pentru a se mai relaxa, şaguniştii au vizitat Marele Canion.


Au ştiut să lucreze în echipă
Cei patru liceeni braşoveni s-au războit în probleme de informatică cu 17 echipe, care au venit atât din SUA, cât şi din Canada, Croaţia sau Slovenia, categoria la care „şaguniştii” au participat, Senior 3, fiind de altfel cea mai grea din această competiţie. Liceenii braşoveni au obţinut un scor de 73 de puncte din 76 posibile la categoria lor, iar cel mai mult în vederea obţinerii acestui rezultat a contat lucrul în echipă. „A fost o coordonare foarte bună şi pot spune că am fost şi foarte bine pregătiţi, fiindcă am lucrat din timp. Am observat că elevii din SUA au o altfel de coordonare în echipă, felul de organizarea este altul”, ne-a spus Alexandru Ghiţă, elev în clasa a XI-a, şi care a participat la această prestigioasă competiţie pentru a treia oară consecutiv.
Aceştia au avut de trecut două probe, respectiv una în echipă ce a presupus rezolvarea a patru probleme în trei ore şi jumătate, având la dispoziţie un singur calculator, dar şi o probă teoretică individuală, respectiv 13 întrebări din partea teoretică a Informaticii, care au trebuit rezolvate în maximum o oră, şi unde de altfel elevii braşoveni au obţinut cel mai mare punctaj dintre toate cele 17 echipe.
Pentru a deveni aşi în informatică, liceenii s-au preocupat de pregătirea pentru concurs şi acasă. „Pot spune că încă din clasa a V-a am început să mă pregătesc în acest domeniu şi am lucrat foarte mult şi acasă, nu doar la şcoală. Mi-a plăcut foarte mult partea de programare”, a explicat Gabriel Ineluş, care este elev în clasa a XI-a şi abia aşteaptă să participe şi la ediţia de anul viitor a ACSL. „Încă din clasa a IX-a mi-am dorit să particip la această competiţie şi acest rezultat este o muncă cumulată de pe parcursul celor patru ani de liceu, o muncă a tuturor din această echipă”, ne-a destăinuit şi Mihai Parpalea, care este elev în clasa a XII-a.

 SUVENIRURILE, DIN LAS VEGAS. După ce au scăpat de emoţii au făcut o excursie în Las Vegas, de unde le-au adus drept suvenir colegilor lor câte un jeton de cazino.

Profesorul de info este ca fratele mai mare pentru elevi
Profesorul Doru Modrişan, cel sub a cărui coordonare, în ultimii patru ani, elevii de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” au luat de trei ori locul I la această competiţie internaţională ne-a mărturisit că este foarte mândru că este profesorul unor campioni. „Este o muncă foarte frumoasă şi îmi place ceea ce fac. În acelaşi timp, este şi o muncă dificilă, fiindcă trebuie să identifici la timp care sunt punctele slabe, mai ales că particularitatea acestui concurs este că toţi membrii unei echipe să facă parte din acelaşi liceu. Practic e interzis să-i aduni pe cei mai buni copii din mai multe licee dintr-un oraş şi să faci o echipă”, a explicat prof. Modrigan, care este dascăl la „Şaguna” din 1998 şi care a devenit un frate mai mare pentru informaticienii „şaguniştii”.

PREGĂTIRI ÎNAINTE DE „EXAMEN”. Echipa şaguniştilor, la ultimul antrenament înainte de concurs.

Un an de excepţie pentru „Şaguna”
Până acum, elevii de la „Şaguna” au participat la şapte ediţii ale ACSL. „Câştigarea acestui concurs, care a devenit o obişnuinţă pentru echipa Colegiului «Andrei Şaguna» este o onoare pentru noi, însă în spate a fost o muncă susţinută, făcută cu plăcere. Aceşti elevi au cultul performanţei, ceea ce este un lucru extraordinar. Pot spune că este un an de excepţie pentru colegiul nostru, fiindcă elevii noştri au obţinut multe premii la concursurile judeţene, iar 63 dintre ei au reuşit să se califice la olimpiade naţionale, dar şi la alte concursuri internaţionale”, a subliniat prof. Dorel Agache, directorul Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”.
Pentru doi dintre şaguniştii care au participat la ACSL, urmează însă un alt hop important, Bacalaureatul, însă profesorul lor este convins că peste proba de Informatică, vor trece fără nici un fel de emoţie, însă şi la restul materiilor nu vor avea probleme, ţinând cont că se numără printre elevii eminenţi ai colegiului. Pentru a putea participa la această importantă competiţie elevii au primit sprijinul CONSILIULUI JUDEŢEAN Braşov, dar şi al sponsorilor principali, INA SHAEFFLER şi KRONOSPAN, care de altfel i-au susţinut pe tinerii informaticieni şi în anii precedenţi. Performanţa copiilor a fost susţinută financiar şi de SC AUTOCOMEXIM SRL, BAD Rulmenti Braşov SA, SC EURO EST TURBOCENTER SRL, SC REDPLAST SRL, SC GUSTAV TRADE SRL , SC PRO SOFT SRL , SC MOBIANA COM SRL şi SC MUNCONS SRL.

+2 -0

Comentarii

mama unui liceean de la moisil care a fost la acsl de 3 ori

2014-06-04 11:39:03


buna ziua.e o onoare pentru Brasov rezultatele obtinute de liceenii berasoveni,dar de ce ii tineti intr-un con de umbra pe cei de la Moisil care au adus rezultate la fel de frumoase?si ei sunt informaticieni de aur,deci nu-i neglijati.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

  • Rege acasă, infractor la Braşov

    Rege acasă, infractor la Braşov

    Un pakistanez stabilit la Braşov a făcut un milion de euro din traficul de migranţi

    2024-04-29 citeste mai mult
  • 3 noi vouchere

    Angajaţii români vor primi anul acesta trei tipuri noi de vouchere, pentru competenţe digitale, lingvistice şi cele „verzi". „Anul acesta vom veni cu 3 tipuri de vouchere,[...]

    2024-04-26 citeste mai mult
  • Cine ne „coace” pâinea

    Vel Pitar, companie controlată de mexicanii de la Bimbo (vânzări de 762 milioane lei, profit de 90 milioane), Tinervis, compania care operează simigeriile Luca (vânzări de 368 milioane[...]

    2024-04-26 citeste mai mult
  • Domiciliul şi controlul

    Proprietarii de apartamente sunt luaţi în vizor de ANAF. Cei care ar trebui să îşi facă acum probleme sunt proprietarii spaţiilor în care s-au făcut vize de flotant. Autorităţile[...]

    2024-04-29 citeste mai mult
  • Prins în Malta

    Dat în urmărire internaţională de 4 ani, Paul al României a fost localizat duminică într-o staţiune din Malta. În vârstă de 76 de ani, acesta a fost condamnat definitiv,[...]

    2024-04-29 citeste mai mult