Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 17:07

Elevii de la „Şaguna” au impresionat reprezentanţii NASA cu proiectele lor

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 12 iunie 2015

„Navele” care ar putea salva omenirea în caz de calamitate pe Pământ le-au adus o calificare directă pentru ediţiile viitoare ale competiţiei mondiale la care an de an obţin rezultate încântătoare

Elevii de la „Şaguna” au impresionat reprezentanţii NASA cu proiectele lor

Şaguniştii „galactici” s-au întors la Conferinţa Internaţională de la Toronto, care a avut loc în perioada 9-24 mai şi în cadrul căreia s-a desfăşurat şi competiţia anuală lansată de NASA pentru şcolile din întreaga lume. Aşa cum au obişnuit şi la ediţiile precedente, micii cercetători braşoveni au impresionat prin proiectele lor, care în acest an au avut ca temă crearea unor staţii sau oraşe spaţiale, unde omenirea s-ar putea refugia şi supravieţui în cazul unui dezastru pe pământ. Ideea de bază a fost ca elevii să formeze o comunitate care să reziste în timp, un alt „Pământ”, cu sau fără existenţa în continuare a „planetei-mamă”.
„Faptul că am participat este o onoare şi o experienţă, dar am şi reuşit să impresionăm juriul şi am câştigat două premii, participarea directă pentru două echipe, în următorii doi ani, fără faze de calificare. Suntem fericita echipă din lume care avem calificarea din 2017 asigurată, o calificare pentru o echipă de 5 fete. Pentru calificare, fiecare echipă va trebui să facă un proiect şi să câştige un premiu. Şi fetele noastre vor face un proiect, dar ele au deja calificarea asigurată, nu mai este nevoie de acest proiect. Nu am vizat o deplasare în Canada pentru 2016, din cauză că este anul în care elevii vor avea de susţinut Examenul de Evaluare Naţională, unul extrem de important pentru ei, însă peste doi ani, o echipă formată din 5 fete se va afla la startul competiţiei de peste Ocean. Experienţa este foarte importantă mai ales pentru elevi, pe care îi mai aşteaptă 6 ani plin de o astfel de muncă şi pentru care, cel mai probabil, aceasta înseamnă viitoarea meserie”, ne-a spus Carmen Tănăsescu, profesorul coordonator al celor trei echipe de şagunişti care s-au aflat în Canada în luna mai. De altfel, acest premiu constând într-o participare directă este singurul obţinut de vreo şcoală de pe întreg mapamondul înscrisă la competiţie. „Pe lângă proiectele pentru care am muncit foarte mult, a fost minunat să discutăm şi lucruri serioase şi mai puţin serioase, să glumim cu oameni de diverse naţionalităţi, cu diverse culturi. Am avut numai de învăţat”, au descris copiii experienţa canadiană.
„A fost un pic greu, deoarece trebuia să înţelegem foarte bine ce spuneau acei oameni, dar a fost şi foarte distractiv”, povesteşte una din fete, Elena Isaia, elevă în clasa a VII-a. „Deja am început un proiect cu alţi colegi, cu care o să încerc să particip la anul, dar cred că în 2017 o să lucrez cu aceeaşi echipă, pentru că primim calificarea numai în cazul în care suntem aceiaşi”, spune colega ei de clasă, Maria Suciu.
Iniţial, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” a trimis spre jurizare nouă proiecte, şapte dintre ele fiind premiate sau primind menţiune. Succesele cele mai importante au fost cele ale elevilor din ciclul gimnazial, motiv pentru care s-a ales deplasarea celor trei echipe din această categorie care au obţinut premii.



Navele care ar putea salva omenirea
La Toronto, micii şagunişti au fost înscrişi la ambele secţiuni ale competiţiei, respectiv cea de postere şi cea de prezentare academică.
„COLUMBUS”, unul din proiecte, a fost denumit după Cristofor Columb, cel care a descoperit o lume nouă pe Pământ. Elevii au încercat să facă acest lucru în spaţiu, ideea venindu-le în urma unui brainstorming, iar forma alegând-o după modulul coloanei infinitului. Nava poate fi extinsă în caz că populaţia creşte excesiv şi este prevăzută cu blocuri, dar şi cu spaţii verzi, pentru oxigen sau zone de relaxare, precum teatre sau galerii de artă.
„SPES-ELPIDA”, este o altă navă a şaguniştilor, denumită prin alăturarea cuvântului «speranţă» în latină şi greacă, dorind să sugereze speranţa omenirii pentru supravieţuire. Pot locui 300.000 de oameni pe fiecare nivel al navei, iar odată cu nevoia extinderii, se mai adaugă alte inele. Forma de conducere este democraţia, un comandat civil fiind ales la fiecare patru ani. Totuşi, pentru că este nevoie şi de o ordine, nava are şi un comandant militar, ales o dată la 20 de ani.
Nu în cele din urmă, „I CELEX ANDROSAR” este un proiect a cărui Idee de bază este „omul din cer”. Traiul comunităţii create este asemănător cu cel de pe Pământ, dar cu ceva modificări. Este vorba de un stat centralizat, având reprezentanţi din toate clasele sociale, fiecare însă într-un anumit procent, calculat în prealabil.

Incubator de cercetare
Participarea la Conferinţa de la Toronto nu ar fi fost posibilă, pe lângă implicarea părinţilor şi a conducerii şcolii, fără ajutorul sponsorilor, firme din Braşov alături de care micuţii şagunişti ar putea pleca la un nou drum. „Propunem reprezentanţilor companiilor înfiinţarea unui Incubator de Cercetare. Mai exact, în cadrul programului «Şcoala Altfel», elevii se vor deplasa la sediul firmelor şi vor desfăşura o muncă de cercetare. Acolo putem beneficia mai ales de aparatura pe care în cadrul şcolii nu o avem”, a explicat prof. Carmen Tănăsescu.


 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie