Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 09:21

ŢEPE CU MAŞINI SECOND-HAND

Escrocii au devenit magicieni! Pui bani în contul tău şi tot rămâi fără ei

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 16 iulie 2015

Un nou model de escrocherie face victime în rândul braşovenilor.

Escrocii au devenit magicieni! Pui bani în contul tău şi tot rămâi fără ei
Nu numai persoanele de vârsta a treia iau ţeapă de la infractori atunci când sunt implicate autovehicule în povestea celor care îşi înşeală victimele. După ce binecunoscuta metodă „accidentul” a fost prezentată de nenumărate ori în presă, iată că şi cei mai tineri sunt păcăliţi. Infractorii se folosesc de site-urile pe care există anunţuri de vânzare a unor autoturisme second-hand şi le cer victimelor să depună o sumă de bani la o instituţie bancară, pe care apoi o scot, deşi aceasta este pe numele victimei. Deşi au existat la nivel naţional mai multe reclamaţii de la persoanele înşelate prin această metodă, Poliţia nu a făcut nimic până acum, nici măcar nu a mediatizat metoda prin care oamenii sunt păcăliţi. Cea mai recentă reclamaţie a fost depusă de un braşovean, care a fost deposedat de suma de 1.200 de euro. Bărbatul a depus plângere la Poliţie şi, nemulţumit că nu a aflat măcar cine este cel care l-a înşelat, a ajuns şi la Protecţia Consumatorului, în speranţa că îşi va recupera banii, iar alţii nu vor mai cădea în aceeaşi plasă ca el. 
 
Teleconferinţă cu victima, ieri la OPC
Victima nu a vrut să apară în faţa presei, însă a fost de acord să vorbească la telefon cu comisarul şef Sorin Susanu în timp ce reprezentanţii mass-media se aflau în biroul şefului Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului. „Am vrut să cumpăr o maşină de pe olx.ro, care, la contact, avea doar o adresă de e-mail, fără număr de telefon. Persoana spunea că e plecată în Ungaria şi, acolo unde e, nu prea e semnal. După câteva discuţii, spunea că nu vine de acolo fără o garanţie că eu voi veni la Mureş, de unde era maşina şi să depun nişte bani PE NUMELE MEU şi să-i trimit o copie. Persoana respectivă mi-a trimis o copie la rândul ei, cineva a pus la Moneygram din Ungaria 1.200 de euro pe numele ei, cu ridicare de la Mureş, chipurile că acum şi ea e obligată să vină la Mureş să-şi ridice banii. Ok! Mă duc la Moneygram, întreb fata de la ghişeu: „Dacă depun nişte bani pe numele meu, îi poate ridica altcineva, doar dacă ştie datele tranzacţiei?”. Fata îmi spune că e imposibil să ridice cineva banii fără un act de identitate. Am depus banii pe numele meu, am făcut o copie şi am trimis-o femeii. De aici e simplu! N-a mai răspuns la mail. Într-un final mă panichez şi mă duc la bancă, unde aflu că banii au fost ridicaţi”, povesteşte omul, amărât. 
Bărbatul îşi face o serie de reproşuri pentru că a fost păcălit prea uşor, însă au existat mai multe elemente care nu sunt în regulă în toată această afacere iar victima ridică o serie de întrebări. „Acum întreb şi eu: cum poţi ridica nişte bani fără un act de identitate? Când, de exemplu, la Fan Curier nu poţi ridica un amărât de plic fără buletin. Au ajuns să crească buletinele false pe câmp, ca seminţele? Dacă s-au ridicat banii cu un buletin fals, cei de la Moneygram de ce n-au verificat veridicitatea actului, ei au în baza lor de date o copie după buletinul meu. E atât de îţi uşor să-ţi faci un buletin fals? Cât de sigur e acest sistem de transfer când, de exemplu, poţi pierde hârtia cu datele, o găseşte cineva pe stradă şi se poate duce să ridice banii? Fata de la call-center-ul Moneygram mi-a spus că au mai avut săptămâna trecută încă 3-4 cazuri şi să depun plângere la poliţie. Când i-am spus să mă transfere la un superior, m-a pus pe aşteptare 10 minute, fără să răspundă nimeni”, mai spune braşoveanul. 
Cum braşoveanul nu e primul înşelat prin această metodă care a depus plângere la Poliţie, el se întreabă de ce nu au făcut verificări oamenii legii ca să-i descopere pe infractori, mai ales că nu era atât de dificil să verifice de unde s-a trimis e-mail-ul sau cine a ridicat suma respectivă de bani. Mai mult, omul spune că poliţiştii l-au trimis la Parchet şi i-au spus că ei nu ştiu unde să încadreze fapta!! Bărbatul este hotărât acum să dea în judecată şi instituţia financiară.
 
O altă poveste  frumoasă, menită să adoarmă vigilenţa victimelor
Tot la Protecţia Consumatorului a ajuns un alt bărbat pe care poliţiştii nu l-au putut ajuta cu nimic. De această dată, victimei i-a fost prezentată o poveste care să o înduioşeze şi, în acelaşi timp, să-i adoarmă vigilenţa. Escrocul se dădea drept cetăţean german care lucrează în Berlin şi al cărui frate tocmai a murit. Infractorul spunea că el este acum proprietarul maşinii fratelui său şi vrea să o vândă. De aici încep să apară similitudinile cu primul caz prezentat. Discuţiile s-au purtat numai pe e-mail, cetăţeanul care spunea că este în Germania a cerut o garanţie „pentru a nu veni degeaba până în România”, iar banii au fost viraţi în cont pe numele victimei. Când cel păcălit a mers să verifice ce s-a întâmplat cu banii pe care i-a depus în cont, a constatat că aceştia dispăruseră. Când a pus mai multe întrebări la ghişeu, a aflat că banii fuseseră ridicaţi de o altă persoană. 
 
Susanu, CRPC Braşov: Bănuim că e vorba de furt de identitate, instituţiile de transfer al banilor vor fi verificate
„Vom face cercetările care se impun pentru a vedea modalitatea prin care se face acest lucru, respectiv ridicarea banilor de la ghişeele instituţiei de transfer bancar. Pot să vă spun că în acest moment bănuim că se folosesc inclusiv acte de identitate falsificate. Vom vedea care sunt procedurile de ridicare a sumelor de bani din cadrul acesteia şi dacă se respectă procedurile. Dacă constatăm nereguli, vom solicita plata banilor către consumatorii păgubiţi, iar eventuale fapte de ordin penal - poate există complicitate cu vreun funcţionar de la ghişeu la momentul ridicării banilor - vor fi sesizate instituţiilor competente”, a precizat Sorin Susanu (foto). Şeful CRPC Braşov a mai adăugat că, în cazul unor nereguli, instituţia de transfer a banilor riscă o amendă de până la 100.000 de lei.
 
+2 -0

Comentarii

rammstein

2015-07-16 09:37:01


lasand la o parte prostia omului cu masina !...PERICULOS ESTE FAPTUL CA SE PRACTICA FURT PRIN FIRME CU GREUTATE IN TRANSFERUL DE BANI !!..oare aceste firme de tarnsfer nu au nici o vina ?...cum mai ai incredere in sistemul asta de transfer ?...cum se angajeaza tot felul de tute in astfel de locuri?...normal aceste parasute trebuie sa aiba cazier,trebuie verificate de politie si facute controale lunar la aceste agentii!!... ATENTIE !!!!..verificati si agentiile de schimb valutar care au posibilitatea de transfer valutar si plata utilitatilor casnice,curent,gaz,telefon,etc!!!...o sa va cruciti ce veti gasi !!!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie