Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 19:11

A ÎNVINS BOALA ŞI ÎMPĂRTĂŞEŞTE DIN EXPERIENŢA EI

Există viaţă după cancer

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 29 decembrie 2014

Dr. Codruţa Nemet, una din iniţiatoarele „Amazoanelor braşovene”, proiect dedicat femeilor diagnosticate cu cancer de sân, este o supravieţuitoare a bolii, la fel ca majoritatea colegelor sale

Există viaţă după cancer
În martie 2013 a aflat întâmplător că are cancer de sân gradul I, când s-a prezentat la spital pentru alte investigaţii. Pe lângă tratarea afecţiunii pentru care este prof. univ. dr. Codruţa Nemet venise, medicii au observat că s-ar încadra în anumiţi factori de risc, aşa că a recurs la un set de analize, apoi mamografie şi ecografie, care au confirmat bănuiala doctorilor. „Era 17 martie şi am decis că nu trebuie să mai pierd deloc timpul, aşa că m-am hotărât să mă operez, lucru care s-a întâmplat după 5 zile. Când ai un asemenea diagnostic nu trebuie să mai pierzi niciun moment”, ne povesteşte braşoveanca de 67 de ani. A decis să se opereze la Braşov, având încredere în medicii de la clinica unde a fost consultat-o, iar apoi s-a felicitat, intervenţia fiind realizată cu succes şi continuând tratamentul tot aici, chiar şi în acest moment: „Nici nu am avut nevoie de vreo zi de concediu medical şi am putut să îmi continui fără probleme activitatea de profesor la Facultatea de Medicină, precum şi cea de epidemiolog, la cabinet”. 
 
„Am fost toată viaţa o mâncăcioasă”
Spune că a acţionat imediat în lupta cu boala, „privind-o în faţă”, la îndemnul echipei medicale, membrii acesteia explicându-i că nu trebuie să-şi exagereze simptomele. „Am înţeles că unui accident cerebral vascular, care m-ar fi putut lăsa infirmă pe viaţă şi un cancer la sân în stadiul I, parcă al doilea e de preferat”. I se pare firesc ca înaintarea în vârstă să vină şi cu diferite probleme şi a înţeles că boala s-a datorat şi faptului că toată viaţa a fost gurmandă, între preferatele sale numărându-se carnea, mezelurile şi grăsimile. Mai mult, a fost ani buni fumătoare şi se consideră o fire hiperactivă şi foarte stresabilă, alţi factori importanţi de risc. „Cel mai afectat a fost soţul. Eu am avut sprijinul medicilor, dar şi al studenţilor mei şi mi-a fost mai uşor. Fiica de 28 de ani a privit destul de firesc şi ea momentul, iar asta datorită educaţiei pe care i-am dat-o, ca medic. Merge la doctor de la primul semn de boală, are mare încredere în medici şi medicină, iar tinerii de azi, în general, au altă atitudine faţă de cei de vârsta mea, fiind mai deschişi”, a descris doctoriţa cum a trăit familia momentul dificil din viaţa sa. 
 
Împărtăşeşte din experienţa sa altor supravieţuitoare
A decis că trebuie să împărtăşească din experienţa sa şi altora, aşa că a demarat un proiect dedicat femeilor diagnosticate cu cancer de sân, pentru care tocmai a obţinut finanţarea necesară.  Programul se intitulează „Clubul Amazoanelor Braşovene”, iar în cadrul lui supravieţuitoarele cancerului de sân au înfiinţat o echipă multidisciplinară de specialişti care trebuie să recomande, personalizat, psihoterapie individuală sau de grup, terapii alternative, gimnastică şi nutriţie. Proiectul a demarat în noiembrie şi se desfăşoară pe o perioadă de 9 luni, iar în acest timp există un blog activ, unde cele 25 de beneficiare îşi expun părerile şi aşteaptă reacţii ale cititorilor. „După ce trec câteva luni, lucrurile revin la normal, însă rămâne amprenta psihică a bolii. Lumea se obişnuieşte cu faptul că eşti bine şi ai învins boala, iar tu rămâi oarecum singur. Simt un geam între mine şi restul lumii, pe care nu îl pot sparge. Începusem să citesc pe forumuri, însă e groaznic. Discută oameni care nu se pricep 100%, nu te încurajează, totul este negativ. Datorită ştiinţei medicale din ziua de azi, de cancer nu se moare imediat. Există o perioadă care se poate întinde pe ani buni şi care trebuie trăită normal, dar în care ai nevoie de ajutor şi suport”, explică motivele pentru care a ales să pornească proiectul. Spune că asemenea iniţiative există de multă vreme în străinătate, unde un pacient nu este lăsat să se întoarcă la serviciu până nu trece de programe care includ exerciţii fizice şi psihice. 
 
Clubul Amazoanelor Braşovene
 
De la terapie psihologică, gimnastică şi până la reiki
„Amazoanele” au parte de terapie psihologică individuală sau de grup, de mişcare, gimnastică specializată pe oncologie, masaje de relaxare, diferite diete, dar şi terapii alternative precum reiki sau tai chi. „Proiectul nostru a fost câştigător, poate, tocmai pentru că am aplicat chiar supravieţuitoare ale bolii, iar acum vrem să educăm comunitatea. O facem sub formă de voluntariat. Vrem să facem şi o carte şi să creăm o legătură cu alte grupuri din ţară. Dacă lumea va fi mulţumită, exemplul nostru poate fi urmat şi de alte judeţe. Vorbim de o nişă goală, un segment în care trebuie să înveţi cum să trăieşti chiar şi cu această boală. Este vorba despre a face un pact cu viaţa, e o luptă care nu e deloc imposibilă”, concluzionează dr. Codruţa Nemet. Valoarea totală a proiectului este de 46.770 lei, dintre care 29.650 reprezintă finanţare din partea băncii Raiffeisen, în urma câştigării concursului, iar restul de 17.120 este contribuţia sponsorilor Primăria Braşov, Teo Relax şi Polimed Dacia SRL.
 
Medic de peste 40 de ani, profesor de aproape 20
Codruţa Nemet lucrează ca medic din 1971, iar din 1995 predă la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov. Soţul este pensionar şi a lucrat ca inginer metrolog, iar împreună au o fată de 28 de ani, care este sociolog şi s-a stabilit în Germania, la Frankfurt. 
 
 
 
+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie