leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6662 RON

1 USD = 4.0794 RON

1 GBP = 5.2488 RON

1 XAU = 160.5225 RON

1 AED = 1.1106 RON

1 AUD = 2.9650 RON

1 BGN = 2.3858 RON

1 BRL = 1.0861 RON

1 CAD = 3.0960 RON

1 CHF = 4.1096 RON

1 CNY = 0.5875 RON

1 CZK = 0.1792 RON

1 DKK = 0.6253 RON

1 EGP = 0.2278 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0571 RON

1 JPY = 3.6268 RON

1 KRW = 0.3616 RON

1 MDL = 0.2385 RON

1 MXN = 0.2001 RON

1 NOK = 0.4807 RON

1 NZD = 2.7937 RON

1 PLN = 1.0782 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0621 RON

1 SEK = 0.4525 RON

1 TRY = 0.7611 RON

1 UAH = 0.1470 RON

1 XDR = 5.6614 RON

1 ZAR = 0.2901 RON

Editia 6851 - 20 noi 22:40

Există viaţă şi în afara violenţei domestice devenită... „viaţă”

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 08 iunie 2017

O demonstrează din plin poveştile pe care ni le-au spus, ieri, mai multe femei care au avut curajul să lase în spate problemele şi să pornească pe un nou drum

Există viaţă şi în afara violenţei domestice devenită... „viaţă”

Le-a luat ani de zile să se desprindă de relaţiile toxice în care au fost desconsiderate, minţite, lovite şi abuzate de partenerii lor. Au reuşit, cu greu şi cu multă terapie să depăşească această etapă a vieţii lor, iar acum au redescoperit frumuseţea vieţii şi pe ele însele Femei cu funcţii, femei care în social nu au lăsat să se vadă vreo fărâmă a problemelor cu care se confruntă. Au luat totul de la capăt şi trăiesc în armonie cu propriii copii, fără ca nimeni să le mai tulbure existenţa. Poveştile lor de curaj au fost spuse la cea de-a 14-a ediţie a campaniei anuale pentru prevenirea violenţei domestice, organizată de Biserica Reformată „Casa Speranţei” din Braşov.
Laura este doar una din beneficiarele adăpostului din cadrul Bisericii Reformate „Casa Speranţei”. Cu doi copii de mână şi cu câteva haine într-o pungă a avut puterea în urmă cu doi ani să spună nu relaţiei de 17 ani pe care o avea cu soţul ei. Nu ştia încotro s-o apuce. Credea că centre de adăpost nu există decât în filme, însă când i s-a întins o mână de ajutor, a prins-o cu toată puterea. „Pot să zic că am ajuns şi să-i mulţumesc fostului soţ pentru că s-a purtat aşa, căci aşa m-a ambiţionat să mă descoper pe mine, să descopăr că eu sunt bună, ştiu să fac o grămadă de chestii, sunt un om ok , 17 ani n-am fost bună de nimic, de nimic”, povesteşte femeia.
Să spui în faţa tuturor ce probleme ai nu este la fel de uşor pentru toţi. Invitată a fost şi o avocată beneficiară a  serviciilor de consiliere ale centrului. „A fost greu ... a fost greu faptul că m-am trezit singură, în ciuda faptului că am o fetiţă de 15 ani şi cred că nu merita ceea ce s-a întâmplat, faptul că doi ani am trăit într-o relaţie toxică şi fără să-mi dau seama şi mi-am pierdut toată încrederea în mine şi m-am desconsiderat, faptul că am avut de-a face cu violenţe psihologice, în principal, cu abuz, cu alcool şi eu întodeuana am crezut că familia în care am crescut merita mai mult”, a mărturisit aceasta. 

Şi bărbaţii pot fi prinşi în relaţii toxice
Crâmpeie din viaţa sa le-a dezvăluit celor prezenţi şi o scriitoare. Trauma ei cea mare a fost plecarea din casa bunicilor care o crescuseră până la vârsta de 7 ani când a fost dusă la şcoală la oraş. Frica de lipsa unui adăpost a urmărit-o toată viaţa. Ştie cât înseamnă un sfat specializat şi îi sfătuieşte pe toţi cei care au probleme, fie femei fie bărbaţi, să nu se abandoneze. „Cred că problema abuzului nu este doar o problemă a femeilor, este şi o problemă a bărbaţilor. Nu doar femeile sunt în relaţii toxice şi bărbaţii sunt în relaţii toxice, şi bărbaţii au traume din copilărie, din familie, cu traumă, cu lipsă de încredere în ei”, a explicat aceasta.

Prea multe aleg tăcerea...
La centrul de zi şi la adăpostul de criză Ester au ajuns de-a lungul anilor zeci de femei. Aici primesc găzduire temporară şi sunt îndrumate şi consiliate de specialişti pentru a se repune pe picioare. Anual se întâlnesc pentru a-şi spune poveştile, exemple pentru cele care încă nu au avut puterea să se rupă de aceste abuzuri. „De 14 ani noi organizăm campanii anuale, în schimb acesta este al treilea an în care femeile doresc să povestească impasul existenţial în care au fost şi care au fost resursele cu care au ajuns să iasă din acel impas Datorită faprtului că avem programul de prevenire a violenţei în familie unde se conferă consiliere juridică psihologică şi medicală în caz de nevoie mai avem şi un adăpost pentru victimele violentei în familie”, a explicat Katalin Zoltani (foto), asistent social, coordonator proiecte Biserica Reformată.


Legislaţie în ceea ce priveşte violenţa domestică există, dar prea puţine victime ale violenţei domestice apelează la instanţă. „Din păcate, foarte multe femei încă nu accesează şi nu beneficiază suficient de această legislaţie. Ordinul de protecţie se emite foarte repede, dacă părţile doresc au şi avocat din oficiu, este totul gratis, din punctul meu de vedere este foarte bună legislaţia”, a precizat  Tako  Margit (foto), avocat.


Specialiştii îi îndeamnă pe toţi cei care se confruntă cu fenomenul violenţei în familie să apeleze cu încredere la autorităţi. Un ordin de restricţie se poate emite în doar câteva ore, iar victima poate rămâne provizoriu în locuinţa proprietate a abuzatorului.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional