Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 22:05

„Festinul” celor 150 de bucătari de la Braşov

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 20 sepembrie 2018

Prima conferinţă naţională a bucătarilor a venit cu propunerea alcătuirii unui lot naţional, care să reprezinte ţara la concursurile de specialitate

„Festinul” celor 150 de bucătari de la Braşov

Chef-i şi bucătari din toată ţara şi-au dat întâlnire la Braşov pentru a discuta cele mai importante probleme cu care se confruntă această breaslă şi pentru un schimb de idei care să vină în sprijinul fiecărei unităţi în care există bucătari.

Aspectul sau gustul?
Primul punct dezbătut de cei care ne pregătesc cele mai apetisante mâncăruri a fost legat de ce este mai important la o farfurie: aspectul sau gustul. „A ieşit până la urmă că mâncarea, oricât de bine ar arăta în farfurie, trebuie, în primul rând, să aibă gust”, a dezvăluit Adrian Neag, unul din celebrii chef-i din Ţara Făgăraşului.



„Categoric, amandina şi savarina nu pot lipsi dintr-o cofetărie din România care se respectă”
O altă temă interesantă atât pentru bucătari, cât şi pentru publicul larg, a fost cea a prăjiturilor. Nicio masă nu este completă fără delicatesele de final, cele care ne lasă şi ultima şi cea mai importantă impresie despre masa servită. Un cofetar care s-a format şi specializat în Franţa s-a întors acasă şi a deschis o cofetărie în care avea dulciuri extrem de apreciate în Hexagon. Foarte mulţi dintre cei care au venit la inaugurarea stabilimentului l-au întrebat unde sunt prăjiturile, aşteptându-le pe cele tradiţionale în cofetăriile din România. „Categoric, amandina şi savarina nu pot lipsi dintr-o cofetărie din România care se respectă. Dar important este să conştientizăm că fiecare are rolul lui în bucătărie. Bucătarul este bucătar, cofetarul este cofetar, patiserul este patiser, iar sosierul este sosier. Nu trebuie să uităm că bucătăria modernă sau cel puţin conceptele moderne au împământenit acele partiţii în bucătărie”, a mai explicat Neag, care a spus că deja se află la votul final în Camera Deputaţilor o iniţiativă prin care prima duminică din luna octombrie să fie Ziua Naţională a Gastronomiei şi Vinului Românesc.



Bucătarul 3 în 1
Specialiştii prezenţi la întâlnire au aflat că au posibilitatea să se înscrie la concursuri naţionale şi internaţionale şi se poate alcătui un lot naţional al bucătarilor, aşa cum se întâmplă în multe alte ţări. Toţi sunt de acord că, în ziua de azi, un bucătar care se pricepe la toate nu mai poate face faţă în restaurantul unui hotel sau într-un restaurant mare. „Bucătarul 3 în 1 merge atâta timp cât ai o afacere mică, un business la care patronul găteşte, patronul serveşte, de genul unei pensiuni. În bucătăriile de hotel, aşa cum lucrez şi eu, nu-ţi permiţi ca bucătarul să fie 3 în 1, adică să facă de toate”, a explicat Dan Hărodean, chef la un hotel din Sibiu.



Prima ediţie
„Chiar sunt foarte mulţumit de ce am reuşit să realizăm. E prima ediţie a Conferinţei Naţionale a Bucătarilor şi am reuşit să strângem aici peste 150 de bucătari din toată ţara, plus invitaţii care au venit din străinătate, din Spania, Moldova, Albania, Italia şi de la Asociaţia Mondială a Bucătarilor World Chefs. Avem mai multe subiecte de discuţie, începând de la bucătăria tradiţională românească şi influenţele bucătăriei internaţionale, până la concursurile la care pot participa specialiştii din România. Pentru aceasta avem nevoie de tineri, cărora să le putem împărtăşi experienţa noastră”, ne-a precizat, joi, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor din România.



Onorurile de gazdă le-a făcut de singura Lady Chef din România
Gazdă a fost hotelul Aro Palace, unde bucătăria este condusă de singura Lady Chef din România, Cornelia Ghişoi, celebră nu numai în ţară, dar şi peste hotare. „Sigur că atât bucătăria, cât şi cofetăria tradiţionale trebuie să se regăsească în continuare în preparatele noastre! Încet, încet readucem preparatele de altădată, doar că ele sunt prezentate într-o formă mai modernă iar în bucătăria pe care o conduc se pregătesc preparate care se găteau odată, doar că ele sunt prezentate sub o altă formă iar tehnologia pe care o folosim acum face posibil ca aceste preparate să fie gătite mai repede şi să arate într-un alt mod”, a spus Cornelia Ghişoi.
În pauza discuţiilor, bucătarii din toată ţara au putut aprecia gustul şi aspectelor preparatelor Corneliei Ghişoi şi au apreciat calităţile doamnei bucătăriei braşovene.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie