Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 15:23

Festivalul de Dramaturgie Contemporană se anunţă unul „sold-out”

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 29 noiembrie 2016

Este primul an în care teatrul braşovean nu participă la competiţie, ci va prezenta un spectacol în afara Festivalului

Festivalul de Dramaturgie Contemporană se anunţă unul „sold-out”

Foto: Andrei Paul

Din 3 decembrie sunteţi aşteptaţi la teatru. Începe cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului de Dramaturgie  Contemporană, eveniment ce coincide cu aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea teatrului de stat din Braşov. Conform tradiţiei, festivalul are caracter competiţional, premiile acordate fiind: Marele Premiu - premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cel mai bun regizor, Premiul pentru cea mai bună scenografie, Premiul pentru cea mai bună actriţă, Premiul pentru cel mai bun actor şi Premiul special al juriului. În premieră, juriul de anul acesta al Festivalului este compus din trei actori, trei personalităţi ale teatrului braşovean: Virginia Itta Marcu, Costache Babii şi Mircea Andreescu. „Este un mod de a-i omagia pe actorii din vechea generaţie. Sperăm ca la ultimul spectacol din cadrul festivalului să-i avem alături pe toţi”, a explicat actriţa Viorica Geantă Chelbea, managerul interimar al Teatrului „Sică Alexandrescu”.

Organizat în două săptămâni
Opt trupe din ţară îşi vor prezenta spectacolele la Braşov, unele dintre ele fiind chiar premiere. Pentru prima dată, teatrul-gazdă - Teatrul „Sică Alexandrescu” nu mai are spectacole în competiţie, ci a programat un singur spectacol, în afara concursului.
„Anul trecut au fost 10 trupe. Ştiţi că au fost probleme, despre care nu mai vreau să discut, au trecut, s-au rezolvat, şi am pornit foarte târziu pregătirile pentru festival. Timpul fiind scurt şi regulamentul strict, nu am putut aduce mai multe trupe. Prima noastră temere fusese că nu vom găsi teatre disponibile să vină aşa din scurt. După ce stabiliserăm deja programul, afişul era făcut, am primit solicitări din partea altor teatre, pe care a trebuit să le refuzăm. Şi eu, şi directorul festivalului, Dan Cogălniceanu, suntem la prima experienţă de organizare a unui astfel de eveniment, dar pot să vă asigur că ne-am pregătit, ne-am străduit din răsputeri şi va fi o sărbătoare a teatrului nostru, mai ales că se împlinesc 70 de ani de la primul spectacol pe această scenă”, a declarat actriţa Viorica Geantă Chelbea, managerul interimar al Teatrului „Sică Alexandrescu”.
„Festivalul are un regulament strict - trebuie să fie texte scrise după 1980, de autori contemporani, iar spectacolul să fie realizat anul acesta sau cel puţin la sfârşitul stagiunii trecute”, a explicat şi Dan Cogălniceanu, directorul artistic al Festivalului.

Bani mai mulţi de la Primărie pentru eveniment
Festivalul de Dramaturgie Contemporană este finanţat de Primăria Municipiului Braşov, bugetul fiind de 200.000 de lei. „Festivalul este o emblemă a Braşovului, iar data de 3 decembrie nu a fost aleasă întâmplător, fiind aniversaţi 70 de ani de la primul spectacol în acest teatru. În ciuda evenimentelor neplăcute, am reuşit să venim în faţa iubitorilor de cultură cu un program ce sperăm să placă. Dacă iniţial erau 150 de mii de lei în buget, din cauza unor evenimente, Primăria a tăiat subvenţia pentru spectacolele care nu s-au jucat. Am decis, cu sprijinul Consiliului Local, de a redirecţiona o parte dintre aceşti bani care au rămas la Primăria municipiului Braşov către acest festival. (...) Cred că pentru orice comunitate, dezvoltarea culturală este un lucru important, la fel de important ca dezvoltarea economică sau urbană. Anul viitor voi milita ca toate instituţiile aflate în subordinea Primăriei să primească un buget corect pentru ca dezvoltarea culturală să fie posibilă şi voi încerca să suplimentez banii pentru finanţarea proiectelor culturale pe ghidul de finanţare”, a precizat Mihai Costel, viceprimar al municipiului Braşov.
Biletele pentru spectacole au fost puse în vânzare de săptămâna trecută, la casa de bilete a teatrului. Programul este de marţi până vineri, între orele 11.00 –19.00, şi sâmbătă şi duminică între orele 15.00 -19.00. Spectacolele prezentate în deschiderea şi gala Festivalului (prima şi ultima zi de festival) costă 45 de lei , categoria II (rând 11-16, lojă), respectiv 60 de lei, categoria I (rând 1-10). Pentru celelalte zile, biletele costă 40 (categoria II), respectiv 55 de lei (categoria I). Pentru spectacolele Teatrului „Sică Alexandrescu”, biletele costă 20 de lei.
Potrivit lui Dan Cogălniceanu, deja un spectacol este „sold-out”: „Pentru piesa «Domnul Ibrahim şi florile din Coran», a Teatrului Metropolis Bucureşti, care se va juca duminică seară, nu mai sunt bilete, iar la celelalte spectacole, mai sunt puţine bilete”.

Programul festivalului

Sâmbătă 3 decembrie / DESCHIDEREA FESTIVALULUI
ora 19/ Sala Mare

„Orb de mină” de Csaba Székely , regia: Bogdan Sărătean
TEATRUL NAŢIONAL „Radu Stanca” SIBIU
Distribuţia: Mihai Coman, Emöke Boldizsár/ Codruţa Vasiu, Iulia Popa, Pali Vecsei, Cristian Stanca

Duminică, 4 decembrie
ora 19/ Sala Mare

„Domnul Ibrahim şi florile din Coran” de Eric-Emmanuel Schmitt, regie: Chris Simion
TEATRUL METROPOLIS BUCURESTI
Distribuţia: Marian Râlea, Vlad Logigan, Claudiu Bleonţ, Lia Bugnar, Magda Catone, Amelia Ursu

Luni, 5 decembrie
ora 19/ Sala Mare

„Trei nopţi cu Madox” de Matei Vişniec, regia: Mihai Lungean
TEATRUL NOTTARA BUCURESTI
Distribuţia: Alexandru Jitea, Ion Grosu, Paul Chiribuţă, Victoria Cociaş, Ion Haiduc şi studenţii UNATC Iulian Burciu,Lucian Bârsan,Iulian Cuza,Veliko Velikov

Luni, 5 decembrie
Ora 16/ Sala Studio – spectacol în afara Festivalului

„Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe; regia: Ion Mircioagă
TEATRUL ”SICĂ ALEXANDRESCU” BRAŞOV
Distribuţia: Vlad Pavel, Simona Pop, Bianca Zurovski, Dan Nechifor/Demis Moraru

Marţi, 6 decembrie
Ora 19/ Sala Mare

„Barajul” de Conor McPherson, traducerea Andreea Vulpe; regia: Andreea Vulpe
ARCUB BUCUREŞTI
Distribuţia: Marian Râlea, Alexandru Voicu, Gabi Costin, Romeo Pop, Simona Pop

Miercuri, 7 decembrie
Ora 19/ Sala Mare

„Vania şi Sonia şi Maşa şi Spike”de Christopher Durang, traducerea Ionuţ Grama; regia: Horia Suru
TEATRUL MIC BUCURESTI
Distribuţia:Gheorghe Visu, Liliana Pană, Mihaela Rădescu, Ştefan Lupu, Ana Bianca Popescu, Andreea Grămoşteanu

Joi, 8 decembrie
Ora 19/ Sala Mare

„Trei rupturi” de Remi de Vos; regia Radu Afrim
TEATRUL ANDREI MURESANU SFÂNTU GHEORGHE
Distribuţia: Claudia Ardelean, Alexandrina Ioana Costea, Sebastian Marina, Elena Popa, Bogdan Nechifor, Daniel Rizea, Matei Popa

Vineri, 9 decembrie
Ora 19/ Sala Mare

„Varşovia: Ghid Turistic” de Hillel Mitelpunkt; regia: Eugen Gyemant
TEATRUL EVREIESC DE STAT BUCUREŞTI
Distribuţie: Maia Morgenstern, Claudiu Istodor, Natalie Ester, Rudi Rosenfeld,Viorica Bantaş

Sâmbătă, 10 decembrie / FESTIVITATEA DE PREMIERE
Ora 19/ Sala Mare

„Casa de pe graniţă” de Slawomir Mrozek
regie şi adaptare – Agnieszka Korytkowska-Mazur
TEATRUL NAŢIONAL “Mihai Eminescu” CHIŞINAU
Selecţie muzicală şi mişcare scenică: Maciej Zakliczyński
Distribuţie: Petru Hadârcă, Silvia Luca, Iurie Negoiţă, Ninela Caranfil, Draga Dumitriţa-Drumi, Igor Babiac, Petru Oistric, Valentin Zorilă, Iurie Radu, Iurie Focşa, Ion Mocanu, Anişoara Bunescu, Lilia Bejan, Mihaela Damian-Oistric, Doriana Zubcu-Mărginean, Ana Tkacenco.
 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie