Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 18:08

Festivalul de Dramaturgie se va ţine, chiar dacă conducerea Teatrului a ales să demisioneze

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 09 noiembrie 2015

Primăria a anunţat că va numi zilele viitoare o nouă conducere interimară

Festivalul de Dramaturgie se va ţine, chiar dacă conducerea Teatrului a ales să demisioneze

Conducerea Teatrului Sică Alexandrescu şi-a anunţat vinerea trecută demisia în bloc, motivând că a luat această decizie în semn de protest faţă de anumite decizii luat de municipalitate, care au fost în defavoarea instituţiei pe care au reprezentat-o. „Conducerea teatrului şi, implicit al Festivalului de Dramaturgie Contemporană (Claudiu Goga – director, Mariana Hudişteanu – contabil şef, Oana Borş – secretar literar), a hotărât să îşi dea demisia”, se precizează în comunicatul de presă al fostei conduceri a teatrului. În semna de solidaritate, şi alţi patru angajaţi ai instituţiei de cultură au ales ulterior să demisioneze, respectiv şeful Departamentului de Contabilitate şi două persoane din acest serviciu, precum ş i şeful Serviciului de Situaţii de Urgenţă din Teatru.
Una dintre principalele nemulţumiri ale conducerii Teatrului o constituie faptul că odată cu terminarea lucrărilor de renovare a Sălii Mari, anul trecut, reprezentanţii municipalităţii au decis ca spaţiul să fie închiriat de către Primărie, banii obţinuţi urmând să intre direct în bugetul Braşovului. „A fost astfel limitată posibilitatea Teatrului de a realiza venituri proprii, conform prevederilor legale. La început, aceste închirieri se făceau fără a se ţine cont de programul de repetiţii şi de spectacole al teatrului”, se precizează în comunicatul de presă.

Preţuri mai mici pentru bilete
De asemenea, reprezentanţii conducerii instituţiei de cultură şi-au mai manifestat nemulţumirea şi faţă de faptul că şefa Direcţiei de Relaţii Externe, Cultură şi Evenimente din Primărie, Cecilia Doiciu, care este şi membru în Consiliul de Administraţie al Teatrului, nu a fost de acord cu preţurile propuse pentru biletele de intrare la Festivalul de Dramaturgie Contemporană, solicitând ca preţul acestora să fie egal cu preţul biletelor spectacolelor din repertoriu Teatrului Sică Alexandrescu. „Acest lucru este fără precedent, domnia sa fiind de acord ani de zile ca preţul biletelor din festival să fie mai mare ca preţul biletelor din repertoriu. Cu atât mai mult cu cât, subvenţia  de anul acesta a Festivalului a fost diminuată, cu doar o lună înainte de începerea evenimentului, cu un procent de peste 25 %, invocându-se faptul că restul de cheltuieli trebuiesc acoperite din venituri proprii”, au mai explicat reprezentanţii conducerii demisionare a teatrului.

Urmează concursul pentru funcţia de manager
Reprezentanţii Primăriei Braşov nu au dorit să comenteze aceste acuze însă îi asigură pe braşoveni că zilele viitoare va fi numită o nouă conducere, iar activitatea instituţiei va fi reluată, astfel că organizarea Festivalului de Dramaturgie Contemporană nu va fi pusă în pericol. „Demisia este un act unilateral de voinţă, nu o putem comenta. Îi mulţumim domnului Claudiu Goga pentru activitatea pe care a derulat-o până acum, iar zilele viitoare va fi numit un nou director interimar, ţinând cont că şi domnul Goga era tot interimar pe acest post. În conformitate cu programarea efectuată, vom organiza în perioada următoare concursurile la toate cele trei instituţii pentru care la procedura din vară candidaţii înscrişi nu au obţinut notă de trecere. Îi asigurăm pe braşoveni că Festivalul de Dramaturgie Contemporană se va desfăşura în conformitate cu programul stabilit”, a subliniat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov. În conformitate cu studiul de consum cultural un punct slab al Braşovului este tocmai cel al managementului instituţiilor de cultură din Braşov şi al ofertei culturale. Cei care vor candida la posturile de manager ale instituţiilor de cultură vor trebui să ţină cont în proiectul de management pe care îl vor prezenta la concurs de rezultate din acest studiu de consum cultural. Procedura de selecţie ar urma să aibă loc după 1 ianuarie, astfel ca potenţialii candidaţi să aibă la dispoziţie şi execuţia bugetară pe acest an pentru a-şi putea contura bugetul.

Protest simbolic al actorilor
Actori ai Teatrului „Sică Alexandrescu” se declară solidari „cu cei şapte demisionari din conducerea şi administrativul teatrului şi au hotărât să poarte, în semn de protest, o bulină roşie care poartă mesajul revoltei: #stopabuzurilor”, se arată într-un comunicat al instituţiei. Un mesaj de protest, prin care se cere şi demisia Ceciliei Doiciu, va fi citit înaintea fiecărui spectacol, mai notează sursa citată.  Vineri seară, la avanpremiera spectacolului „Dansând în noapte”, mesajul actorilor a fost citit în faţa spectatorilor de actriţia Ada Galeş (foto) , iar la spectacolul de sâmbătă, de actorul Marius Cordoş.


 

Biletele pentru Festivalul de Dramaturgie se pun de astăzi, la ora 13.00, în vânzare
Iată care sunt spectacolele programate

Luni, 16 noiembrie
19.30 / Sala Mare
DESCHIDEREA FESTIVALULUI
„La Pulce”, după „Puricele în ureche” de Georges Feydeau, regia Horaţiu Mălăele
Teatrul de Comedie, Bucureşti

Marţi, 17 noiembrie
19.30 / Sala Mare
„Family Affairs” de Rosa Liksom, un spectacol de Radu Afrim
Teatrul Odeon, Bucureşti / spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani

Miercuri, 18 noiembrie
19.30 / Sala Mare
„Portugalia” de Zoltán Egressy, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză
Teatrul „Nottara”, Bucureşti / spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani
durata: 2h 15’ (cu pauză)

Joi, 19 noiembrie
17.30 şi 20.30 / Sala Mare
„Variaţiuni pe modelul lui Kraepelin” de Davide Carnevali, regia Alexandru Dabija
Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Iaşi

Vineri, 20 noiembrie
18.00 / Sala Studio
„Copilul problemă” de George F. Walker, regia Adrian Iclenzan
Teatrul „Sică Alexandrescu”, Braşov

20.00 / Sala Mare
„Central Park West” de Woody Allen, regia Liviu Lucaci
Teatrul „Toma Caragiu”, Ploieşti

Sâmbătă, 21 noiembrie
19.30 / Sala Mare
„Dansând în noapte” de Patrick Ellsworth, regia Vlad Massaci
Teatrul „Sică Alexandrescu”, Braşov

Duminică, 22 noiembrie
17.00 / Sala Studio
„Priveşte înapoi cu mânie” de John Osborne, regia Vladimir Anton
Teatrul „Sică Alexandrescu”, Braşov

19.30 / Sala Mare
„Top Dogs” de Urs Widmer, regia Theodor Cristian Popescu
Teatrul Mic, Bucureşti

Luni, 23 noiembrie
19.30 / Sala Mare
FESTIVITATEA DE PREMIERE
„Apolodor” după Gellu Naum, spectacol-concert de Ada Milea
Teatrul Naţional „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca






 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie