Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 13:34

îNAPOI ÎN VREMEA COMUNISMULUI:

Fişele de pontaj au devenit obligatorii, începând cu această lună

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 28 august 2017

Fişele de pontaj au devenit obligatorii, începând cu această lună

O modificare a Codului muncii care a intrat deja în vigoare obligă angajatorii să ţină o fişă de pontaj zilnică pentru toţi salariaţii, în care să se consemneze ora venirii şi ora plecării fiecărui angajat.
Măsura creează deja probleme unor angajatori, care nu ştiu cum să ponteze munca angajaţilor care lucrează pe teren sau de acasă.
„Angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru”, arată articolul 119 din Codul muncii, modificat printr-o ordonanţă de urgenţă publicată, pe 4 august, în Monitorul Oficial şi care a intrat în vigoare pe 7 august.
Astfel, guvernul a reintrodus celebrele fişe de pontaj de dinainte de 1990, în ciuda faptului că o parte dintre angajatori folosesc deja programe software pentru a înregistra intervalul orar la care vin şi la care pleacă angajaţii.
„Sunt probleme foarte mari cu noua legislaţie, pentru că nu ştim ce să facem în cazul în care un angajat lucrează pe teren şi are o întâlnire cu un client la ora 9 dimineaţa, când începe programul şi teoretic ar trebui să completeze fişa de pontaj. Sau ce se întâmplă cu angajaţii care lucrează de acasă sau cei care sunt foarte mobili? În epoca în care totul se face electronic, când scăpasem de condica de prezenţă, ce facem? Revenim la ce se întâmpla în trecut?”, se întreabă Cristina Săvuică (foto), directorul general al firmei de recrutare şi muncă temporară Lugera & Makler. Ea spune că noua prevedere din legislaţie este foarte dificil de implementat, iar amenda dată de inspectorii de muncă angajatorilor care nu respectă această metodă de a ţine evidenţa orelor de lucru este foarte mare.
De altfel, aceeaşi ordonanţă de urgenţă de modificare a codului muncii arată că, în cazul contractelor part-time, primirea la muncă a angajatului în afara programului de muncă stabilit se amendează cu câte 10.000 de lei per angajat.
„Probabil că autorităţile au găsit angajaţi care lucrau cu contracte part- time sau care lucrau mai multe ore decât aveau stabilite în contract şi de aceea probabil s-a dat legea. Este de înţeles pe de-o parte, dar ce faci, ca angajator, dacă ai nevoie astăzi de un angajat part-time dimineaţa şi mâine ai nevoie de el după-amiază, în condiţiile în care trebuie să stabileşti programul cu o săptămână înainte?”, se întreabă Cristina Săvuică. Consultanţii fiscali spun că obligaţia de a ţine o evidenţă a timpului lucrat exista şi până la modificarea Codului muncii, însă elementele de noutate din lege (obligaţia angajatorilor de a ţine evidenţa timpului de lucru la sediu şi ora de începere şi de sfârşit a programului) îngreunează viaţa angajatorilor.
„Aceste prevederi nou introduse (deşi au ca scop combaterea muncii nedeclarate), din păcate, nu ţin cont de realităţile mediului de afaceri şi de flexibilitatea raporturilor de muncă într-un context economic din ce în ce mai complex. Reamintim că la nivelul Uniunii Europene se promovează activ conceptul de flexicuritate, ce presupune la nivel principial că noţiunea de flexibilitate a muncii şi aceea de securitate socială nu trebuie văzute ca două noţiuni contradictorii, ci complementare. (...) Astfel, din păcate, modificarea legislativă adusă Codului muncii îngreunează viaţa angajatorilor, crescând şi mai mult aspectele birocratice/formaliste în loc să încurajeze flexibilitatea raporturilor de muncă în contextul unei realităţi ce cere acest lucru”, a spus Mădălina Racoviţan, tax partner în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG.
Ea a mai spus că angajatorii vor trebui să investească în sisteme informatice  (e.g. sisteme check in/check out, pontare electronică etc.) pentru captarea timpului de lucru zilnic (inclusiv a orei de începere şi a celei de sfârşit a programului de lucru) ca o alternativă la vechea condică de prezenţă.
Nu este necesară semnarea fizică a acestei evidenţe şi nici nu există un format standard impus prin lege. Astfel, din această perspectivă, angajatorii au libertatea de a stabili modul prin care vor ţine aceste evidenţe, în funcţie de specificul activităţii fiecăruia”, a mai spus Mădălina Racoviţan.
Contabilii au început deja să îşi sfătuiască firmele-cliente să întocmească şi să completeze foi colective de prezenţă şi să se asigure că intervalul orar în care angajaţii sunt la serviciu coincide cu ceea ce e scris în contractul de muncă.
„În cazul unui control, inspectorii vor solicita foaia colectivă de prezenţă. Atenţie: intervalul orar din foaia colectivă de prezenţă trebuie să se respecte întocmai şi trebuie să fie cel specificat în contractul individual de muncă / actul adiţional”, spune un contabil care a transmis clienţilor principalele modificări ale legislaţiei muncii pe care trebuie să le respecte.
Pe de altă parte, unii angajatori susţin că vor face acest pontaj în mod electronic, iar angajaţii vor avea acces la o platformă la care să aibă acces şi angajaţii, iar pontarea se va face automat, indiferent de locul în care se află angajatul, câtă vreme acesta are acces la Internet.

+1 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie