leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6288 RON

1 USD = 3.9524 RON

1 GBP = 5.2780 RON

1 XAU = 165.7899 RON

1 AED = 1.0760 RON

1 AUD = 2.9996 RON

1 BGN = 2.3667 RON

1 BRL = 1.0830 RON

1 CAD = 3.0615 RON

1 CHF = 3.9799 RON

1 CNY = 0.6187 RON

1 CZK = 0.1793 RON

1 DKK = 0.6214 RON

1 EGP = 0.2206 RON

1 HUF = 1.4479 RON

1 INR = 0.0583 RON

1 JPY = 3.6100 RON

1 KRW = 0.3668 RON

1 MDL = 0.2348 RON

1 MXN = 0.2020 RON

1 NOK = 0.4876 RON

1 NZD = 2.7406 RON

1 PLN = 1.0752 RON

1 RSD = 0.0392 RON

1 RUB = 0.0641 RON

1 SEK = 0.4537 RON

1 TRY = 0.8331 RON

1 UAH = 0.1511 RON

1 XDR = 5.6050 RON

1 ZAR = 0.3170 RON

Editia 6728 - 25 mai 10:18

Fost angajat SRI, despre România „acoperită”

Autor:

Publicat la 13 sepembrie 2017

Fost angajat SRI, despre România „acoperită”

Fostul angajat al Serviciului Român de Informaţii, Daniel Dragomir, dă detalii despre un subiect discutat şi controversat- acoperiţii serviciilor din presă. Potrivit acestuia, de multe ori ordinul era clar, să transforme un om „în cel mai mare infractor", iar pentru asta unii primesc bani. Potrivit acestuia, oameni politici, de afaceri şi jurnalişti au fost interceptaţi timp de 5 ani continuu, invocându-se chestiuni conexe activităţilor teroriste, chiar pe mandate semnate de şefa DNA.

Acoperiţii din presă: Unii primeau mailuri cu rechizitorii şi un ordin clar
„Sunt trei zone ale căror abordare a condus la chestiunea abuzurilor. În primul rând acoperiţii în media şi interesele tot mai mari ale conducerii Serviciului pe zona de media. În zona acoperiţilor din media, orice serviciu are astfel de tehnici. Era interesant că un jurnalist mergea şi îi lua un interviu lui Osama bin Laden şi aducea o cunoaştere foarte mare despre o situaţie, însă în cazul nostru... un ofiţer acoperit din media care desfăşoară activitatea pe securitate naţională, este cu totul diferit faţă de un ofiţer acoperit din media care primeşte pe mailuri rechizitorii sau documente nepublice şi are un singur ordin: să îl facă pe acel om ca pe cel mai mare infractor", a declarat Daniel Dragomir, la România TV. Fostul colonel a declarat că pe unii dintre acoperiţi i-a cunoscut în biroul lui Florian Coldea, fostul adjunct SRI. Întrebat dacă unii jurnalişti au fost plătiţi pentru serviciile lor, Dragomir a răspuns „Este posibil".

Acoperiţii din justiţie: Ofiţerii SRI făceau rechizitoriile, bravii procurori le  contrasemnau
Dragomir acuză că şi printre magistraţi se află şi acoperiţi. „Ofiţerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau şi le trimiteau în instanţă, în speranţa că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare pentru a asigura culoarele necesare pentru asigurarea condamnării", a declarat acesta.
Fostul angajat SRI a confirmat că Serviciul se ocupa şi de completele de judecată. „Se trimiteau bileţele, prin mesageri anume desemnaţi către judecători anume desemnaţi. Erau relaţii personale între judecători şi ofiţeri care erau implicaţi în câmpul tactic, relaţii dezvoltate în timp, spre exemplu generalul Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziţii. Al doilea caz, pe bază de şantaj, cum ar fi fost arhiva SIPA şi în al treilea rând al ofiţerilor acoperiţi în Justiţie. Când vorbim de ofiţeri acoperiţi între procurori şi judecători se încalcă grav Constituţia", a mai spus Dragomir.

Acoperiţii din economie: Un sistem pervertit pentru o clică
Dragomir spune că exista tendinţa Serviciului de a avea o implicare abuzivă în toate domeniile de activitate, precum ar fi zona de afaceri. El susţine că firmele acoperite sunt necesare pentru SRI, însă necesitate lor a fost pervertită, arătând cu degetul spre fostul adjunct al Serviciului, Florian Coldea. Dragomir a vorbit şi de şansa altor firme în faţa celor acoperite.
„Sunt firme, oameni de afaceri care au fost alergaţi, falimentaţi, împinşi în situaţii în care sute şi mii de oameni au fost daţi afară pentru interesul unei clici. Urmăreau să stăpânească România şi să se îmbogăţească, stăpânire şi îmbogăţire. (...) Orice serviciu în această lume utilizează instrumentele ofiţerilor acoperiţi. Existenţa firmelor acoperite, legală, vine să suplinească cerinţa informativă pe anumite zone. În timp, această necesitate a fost pervertită către o necesitate financiară. Aşa s-au întâmplat lucrurile sub conducerea domnului Coldea. Modelul există şi e necesar pentru necesităţile informative ale serviciului", a precizat Daniel Dragomir, referitor la firmele acoperite.
Întrebat ce şanse are o firmă la o licitaţie în faţa unei societăţi ce are în spate un serviciu secret, Dragomir a răspuns sec: „Nu aveţi nicio şansă, pentru că veţi ataca acea licitaţie şi ajungeţi în instanţă, iar în instanţă veţi ajunge pe «culoar». Toate lucrurile în sistemul abuziv au fost îngemănate”. „Culoarul", în opinia lui Dragomir, este sistemul pus la punct prin care SRI se ocupa de rechizitorii, de alegerea completului de judecată şi mai apoi asigura, în instanţă, un traseu care să ducă la sentinţa dorită.
Plecat din SRI din 20013, Daniel Dragomir este cercetat în dosarul Black Cube, în care mai multe persoane au fost acuzate de încercări de intimidare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Chestionat cu privire la domeniile în care funcţionează aceste firme sub acoperire, Dragomir a afirmat că pot fi luate în calcul toate domeniile. „Se poate face şi turism... Serviciul este un sistem militar, în momentul în care cel care conducea activitatea operativă ordona salt înainte, aduceţi bani, faceţi firme acoperite, ordinele se executau. Aici e chestiunea de evaluare, nu putem ca un sistem să stea în caracterul sau lipsa de caracter a unei persoane", a mai spus Dragomir.
De altfel, acesta a cerut constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să clarifice situaţia. Fostul colonel SRI s-a arătat dispus să depună mărturie şi să vorbească despre acoperiţii din politică sau Justiţie.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotional