leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6908 - 20 feb 13:08

PENTRU CĂ UN AMERICAN BĂTRÂN ŞI BOGAT O CURTEAZĂ,

Francezii de la Airbus vor să ia IAR-ul „de nevastă” cu un contract de exclusivitate

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 29 martie 2017

Acţionarii companiei braşovene sunt chemaţi să îşi dea acordul cu privire la încheierea documentului care ar pune, astfel, capăt „flirtului” dintre americani şi „românca mofturoasă”

Francezii de la Airbus vor să ia IAR-ul „de nevastă” cu un contract de exclusivitate

Compania IAR Ghimbav este interesată „să intre într-un program de cooperare de lungă durată cu Airbus Helicopters (potenţial furnizor de elicoptere)”, se arată într-un raport al Consiliului de Administraţie al companiei care va fi supus aprobării acţionarilor la finele lunii viitoare. Programul ar trebui, potrivit documentului citat, „să-i asigure (companiei IAR – n. red.) înnoirea portofoliului de produse din cadrul obiectului de activitate - lucrări de personalizare a elicopterelor H215M, fabricaţia de subansamble şi executarea lucrărilor de MRO pentru acest tip de elicopter, precum şi fabricaţia altor părţi componente pentru lanţul de fabricaţie şi distribuţie al Airbus Helicopters, dezvoltarea unei baze industriale competitive pentru elicoptere, care să permită pe termen lung ocuparea forţei de muncă cu înaltă calificare, fie în mod direct, fie în mod indirect, prin subcontractanţii societăţii, transferul de know-how, posibilitatea reabilitării/ modernizării facilităţilor industriale ale societăţii în vederea atingerii standardelor de calitate care se impun, obţinerea unor noi competenţe care urmează să fie recunoscute prin certificări şi autorizări, precum şi consolidarea relaţiei comerciale cu Airbus Helicopters, care să-i permită asigurarea necesarului de importuri de completare necesare îndeplinirii sarcinilor contractuale asumate de societate: reparaţia capitală a elicopterelor PUMA SOCAT, revitalizarea şi modernizarea elicopterelor 330 L PUMA pentru misiuni căutare-salvare, menţinerea în stare de operabilitate a întregii flote de elicoptere deţinute de instituţiile din cadrul Forţelor Sistemului Naţional de Apărare”.

Contract general cu clauze de exclusivitate
Airbus Helicopters şi IAR SA doresc ca detaliile complete ale cooperării lor să fie definite într-un contract de cooperare definitiv, care urmează să fie definit şi semnat de către părţi înainte de încheierea vreunui contract cu Ministerul Apărării Naţionale. În aceste condiţii, cele două companii intenţionează să semneze un „Contract general pentru cooperare industrială şi comercială”, care să le permită începerea discuţiilor cu reprezentanţii MApN pentru identificarea necesităţilor acestei instituţii în ceea ce priveşte dotarea cu elicoptere multi-rol. De asemenea, acest contract general ar permite părţilor să identifice partajul industrial şi să pregătească împreună oferta tehnică şi comercială pentru acest beneficiar, cu IAR SA în calitate de prim-contractor.
Airbus Helicopters condiţionează încheierea acestui contract de o colaborare exclusivă din partea IAR SA, propunând în acest sens, articolul 3 din proiectul de contract general ce conţine o serie de clauze vizând acest aspect.
Acţionarii sunt chemaţi să îşi dea acordul cu privire la acest contract deoarece prevederile articolului amintit „îngrădesc începerea/intrarea IAR SA în orice discuţie privitoare la dezvoltarea unui alt model de elicopter realizat de către oricare alt producător mondial de elicoptere aflat în concurenţă cu Airbus Helicopters, afectează semnificativ pe termen mediu şi lung activitatea societăţii şi politica ei economică şi pot constitui motive de contestare a acestui acord industrial, de către oricare alt competitor al Airbus Helicopters, în baza prevederilor art. 101 TFUE”.
În plus, aceste prevederi pot avea repecursiuni asupra programului de înzestrare cu elicoptere a MApN, precum şi al altor instituţii din cadrul Sistemului Forţelor Naţionale de Apărare.
În raport se mai arată că atât încheierea, cât şi neîncheierea acestui contract general între Airbus Helicopters şi IAR SA va avea consecinţe asupra societăţii pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte cifra de afaceri şi pe cale de consecinţă influenţează nivelul profitului şi a dividendelor, poziţia pe piaţa internă şi internaţională, nivelul tehnic al societăţii, calitatea, forţa de muncă şi relaţiile cu clienţii.

Un Viper - 31 milioane de dolari, un H215 - 13 milioane de euro
Raportul nu arată, dar dă de înţeles că francezii de la Airbus au forţat mâna părţii române să agreeze încheierea unui contract general după ce americanii de la Bell Helicopters s-au arătat interesaţi în noiembrie anul trecut de începerea unei colaborări cu compania braşoveană IAR Ghimbav.
Concernul american Bell Helicopter a anunţat, în noiembrie, că a încheiat un memorandum cu IAR Ghimbav în vederea unei colaborări. Astfel, americanii ar putea produce componente sau asambla la fabrica din Braşov elicopterul de atac Viper, dacă Guvernul va decide să cumpere acest aparat. Elicopterele Viper ar putea înlocui aeronavele IAR 330 Puma deţinute de Forţele Aeriene Române.
Aparatele de atac Viper sunt momentan folosite doar de americani şi armata pakistaneză şi costă aproximativ 31 de milioane de dolari. Viper este unul dintre cel mai bine înarmate elicoptere de luptă din lume.
Pe de altă parte, francezii vin şi cu argumentul preţului în încercarea de a convinge MApN să cumpere elicoptere, un aparat de zbor H215, care va fi produs în totalitate la Ghimbav, costând doar 13 milioane de euro.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional