leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6603 RON

1 USD = 3.9613 RON

1 GBP = 5.2120 RON

1 XAU = 152.8355 RON

1 AED = 1.0785 RON

1 AUD = 2.8692 RON

1 BGN = 2.3828 RON

1 BRL = 0.9679 RON

1 CAD = 3.0570 RON

1 CHF = 4.0997 RON

1 CNY = 0.5762 RON

1 CZK = 0.1819 RON

1 DKK = 0.6248 RON

1 EGP = 0.2210 RON

1 HUF = 1.4399 RON

1 INR = 0.0545 RON

1 JPY = 3.5102 RON

1 KRW = 0.3543 RON

1 MDL = 0.2353 RON

1 MXN = 0.2088 RON

1 NOK = 0.4868 RON

1 NZD = 2.6322 RON

1 PLN = 1.0865 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0602 RON

1 SEK = 0.4506 RON

1 TRY = 0.6447 RON

1 UAH = 0.1414 RON

1 XDR = 5.5615 RON

1 ZAR = 0.2754 RON

Editia 6811 - 25 sep 22:32

Funcţionarii se răscoală împotriva patronului de la Primărie

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 13 aprilie 2017

Sindicaliştii braşoveni avertizează că vor declanşa greva dacă legea salarizării va fi aprobată. Nemulţumirea e una naţională, iar funcţionarii arată cum noua lege îi transformă în angajaţi la Primăria SRL

Funcţionarii se răscoală împotriva patronului de la Primărie

După ce au fost prezentate prevederile proiectului legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a reacţionat dur, susţinând că prin acest act normativ se încearcă „feudalizarea administraţia publice locale”. De altfel, sindicaliştii din administraţia publică au şi primit o adresă prin care li se solicită părerea funcţionarilor din privind acţiunile viitoare, fiind luată în calcul chiar şi declanşarea unei greve generale.   
Potrivit liderului Sindicatului Liber al Salariaţilor din Primăria Braşov, Bianca Calinschi, salariaţii principala nemulţumire a salariaţilor din primărie este că nu este respectat principiul „la muncă egală, salarizare egală”. „Chiar dacă vorbim de acelaşi post, un inspector la Primăria Braşov are un salariu mai mic decât unul de la Consiliul Judeţean, chiar dacă munceşte cel puţin la fel de mult”, a argumentat liderul sindical.  
De asemenea, Bianca Calinschi s-a declarat nemulţumită şi de faptul că punctele de vedere ale sindicaliştilor au fost ascultate doar în campania electorală, dar nicio propunere nu a fost transpusă în actul normativ: „În anul 2016, înaintea alegerilor parlamentare, la Filiala Braşov confederaţiei sindicale Cartel ALFA a fost organizată o întâlnire între reprezentanţii celor două mari partide cu şanse de a câştiga alegerile şi sindicalişti, inclusiv din mediul privat. Atunci, noi am prezentat toate problemele legate de proiectul legii salarizării, ni s-a dat dreptate, dar atât, pentru că în elaborarea acestui act normativ nu s-au luat în considerare punctele de vedere şi propunerile sindicatelor”.

Funcţionarii din primării, lasaţi să decidă dacă aplică sau nu o decizie a CCR
O altă nemulţumire a sindicaliştilor din Primăria Braşov este că nu a fost aplicată  o hotărâre a Curţii Constituţionale a României (CCR) din luna decembrie a anului trecut, care prevedea ca în salariul de încadrare să fie incluse toate sporurile. „Decizia privind aplicarea acestei decizii a fost lăsată la latitudinea ordonatorilor principali de credite. Unele primării au pus în aplicare decizia Curţii Constituţionale, altele nu. La noi, primarul a solicitat o analiză în acest sens, dar persoanele care trebuiau să se ocupe de această situaţie au spus că aşteaptă o hotărâre a instanţei, pentru a pune în aplicare decizia CCR”, a mai spus liderul sindicat din Primăria Braşov.

Termenul „unitară” a dispărut din lege
Nemulţumirile salariaţilor din primării şi consilii judeţene au fost prezentate pe larg într-un comunicat de presă transmis de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), prin filiala de la Braşov. „În urma analizei proiectului legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (termenul «unitară» a dispărut din denumire), îşi exprimă pe această cale revolta faţă de încercarea clasei politice de a feudaliza administraţia publică locală din România, prin crearea unei categorii de vasali ai aleşilor locali, care din momentul intrării în vigoare a actului normativ, în forma actuală, vor putea stabili după bunul plac salarizarea angajaţilor din primării şi consilii judeţene, fără avizul organizaţiilor sindicale, având un prag minim (salariul minim pe economie) şi un prag maxim (salariul viceprimarului)”, au transmis reprezentanţii federaţiei.  

„Baronizarea” administraţiei
Totodată, reprezentanţii FNSA spun că proiectul acestei legi a fost „secret de partid”, iar documentul le-a fost pus la dispoziţe doar pentru a elimina presiunea creată de anumite organizaţii sindicale şi mass-media.
„Pe ascuns, se încearcă politizarea administraţiei publice locale, transformarea unităţilor administrativ-teritoriale în adevărate societăţi comerciale, în care primarul/preşedintele consiliului judeţean = patron, iar consiliul local/consiliul judeţean = consiliu de administraţie, în paralel cu «baronizarea» administraţiei”, se mai arată în comunicat.
În comunicatul FNSA se mai arată că „prevederile referitoate la administraţia publică locală din România din acest proiect au un caracter discriminatoriu (vă reamintim că Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii pentru toate instituţiile, inclusiv  pentru Parlamentul României, iar salariaţilor din sectorul nostru de activitate li se refuză recunoaşterea drepturilor stabilite de către Decizia Curţii Constituţionale nr. 794/2016), se încalcă principiul «muncă egală – salarizare egală», încalcă principiul stabilităţii funcţiei publice specifice angajaţilor din primării şi consilii judeţene. În plus, singura categorie de salariaţi căreia acest proiect de lege nu-i recunoaşte un drept câştigat este cea a angajaţilor din administraţia publică locală (salariile acestora urmând a scădea). Aproape toate principiile enunţate în preambului acestui proiect de lege sunt nesocotite  în cazul administraţiei publice locale”.

Planul sindicaliştilor  
Conducerea Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie a anunţat că va sesiza toate forurile/instituţiile interne şi internaţionale cu atribuţii în materie constituţională şi convenţională a drepturilor omului „pentru a stopa abuzurile la adresa salariaţilor din administraţia publică locală, legiferate în acest Proiect de lege de salarizare”.  
Totodată, FNSA a avertizat că nu va accepta „«blatul» tuturor partidelor parlamentare de subjugare a administraţiei publice locale!”.
De asemenea, prin acest comunicat, FNSA a solicitat „organizarea de către Guvernul României a unor întâlniri cu reprezentanţii organizaţiei noastre pentru corectarea propunerilor din acest proiect de lege care vin în contradicţie cu aşteptările noastre”.

+4 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional