leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6540 RON

1 USD = 4.1197 RON

1 GBP = 5.1867 RON

1 XAU = 164.1137 RON

1 AED = 1.1216 RON

1 AUD = 2.9530 RON

1 BGN = 2.3796 RON

1 BRL = 1.0587 RON

1 CAD = 3.0770 RON

1 CHF = 4.1341 RON

1 CNY = 0.5971 RON

1 CZK = 0.1804 RON

1 DKK = 0.6234 RON

1 EGP = 0.2294 RON

1 HUF = 1.4376 RON

1 INR = 0.0573 RON

1 JPY = 3.6288 RON

1 KRW = 0.3632 RON

1 MDL = 0.2369 RON

1 MXN = 0.2017 RON

1 NOK = 0.4780 RON

1 NZD = 2.7976 RON

1 PLN = 1.0825 RON

1 RSD = 0.0393 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4527 RON

1 TRY = 0.7601 RON

1 UAH = 0.1481 RON

1 XDR = 5.6847 RON

1 ZAR = 0.2861 RON

Editia 6869 - 14 dec 04:30

G 4 - Statele Unite Economic ale Balcanilor

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 16 noiembrie 2018

Facilităţi reciproce pentru seniorii români şi bulgari. Renovarea bisericii româneşti din Sofia de către guvernul bulgar, precum şi construcţia bisericii bulgare în România. Relaţii de dezvoltare durabilă pentru Braşov şi Bucureşti

G 4 - Statele Unite Economic ale Balcanilor

Delegaţiile reunite ale Bucureştiului şi Braşovului primite de către Patriarhul Neofit.

În perioada 7 - 11 noiembrie, în Bulgaria, la Sofia şi Ruse, a avut loc cel de-al treilea forum economic B2B România - Bulgaria, în organizarea Casei de Comerţ Balcanice, cu sediul central la Braşov, a Ministerului Economiei Bulgare, a Agenţiei pentru Întreprinderi mici şi Mijlocii şi cu susţinerea primului secretar Ivailo Marinov, al Biroului Economic din cadrul Ambasadei Bulgare la Bucureşti, şi a ministrului consilier Radu Moldovan, coordonatorul Biroului Economic din cadrul Ambasadei României la Sofia.
Atât forumul economic, cât şi celelalte întâlniri la nivel înalt, susţinute în această perioadă, se înscriu în proiectele strategice ale Statului Român privind Balcanii, cât şi ca urmare a întâlnirilor la nivel de preşedinţi de stat, precum şi prim-miniştrii, ai ţărilor din Balcani, ultima fiind la Varna în această toamnă, de creare a unui spaţiu de complementaritate economică în Balcani, la care participă activ România, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Grecia şi, nu în ultimul rând, extrem de interesate, Turcia şi Israelul.
 
O reţea economică a Balcanilor
La discuţiile din prima zi a acestui forum, au participat reprezentanţi guvernamentali din cadrul Ministerului Economiei, personal diplomatic, o puternică echipă a municipiului Bucureşti, Sector 6, condusă de primarul Gabriel Mutu, împreună cu secretarul Primăriei, Demirel Spiridon, precum şi din partea Consiliului Judeţean Braşov, împuternicit special al preşedintelui Adrian Veştea, consilierul judeţean Andrei Marius Kadas. Din discuţiile purtate şi negocierile economice efectuate, s-a hotărât dezvoltarea unei pieţe de en-gros în sectorul 6 din Bucureşti pentru agenţii economici bulgari, dar şi producătorii direcţi din Regiunea Transilvaniei, în special al Braşovului, acest proiect urmând să se realizeze printr-un parteneriat public-privat pe o suprafaţă de 28.000 de mp, la intrarea în sectorul 6 cu racorduri directe din centura Capitalei, precum şi construcţia unui centru expoziţional la Bucureşti, dar şi racordarea viitorului Centru Expoziţional Braşov la reţeaua Inter Expo Center, care va fi creată în Balcani. De altfel, la ultima întâlnire a ţărilor care formează grupul INTERMARIUM, s-a hotărât crearea unei astfel de reţele strategice pentru zona Sud –Est, din cadrul acesteia urmând să facă parte Braşovul şi Bucureştiul, Burgasul şi Sofia, Tesalonicul, Belgradul, dar şi Skopje. Rostul acestor centre expoziţionale va fi acela de dinamizare a schimburilor economice între ţările din această regiune.

Legături directe între Braşov şi Burgas
O altă discuţie care s-a purtat în cadrul forumului este aceea de fructificare a relaţiilor dintre Burgas şi Braşov, fiind purtate discuţii în acest sens cu cel mai mare operator de depozite tip cargo pentru a putea crea o legătură directă între Burgas şi viitorul aeroport internaţional de la Braşov, partea bulgară fiind interesată de această zonă, precum şi de un parc industrial de tip greenfield, adicacent aeroportului. Preşedintele Patronatului „United Business”, domnul Vecelin, împreună cu alte autorităţi locale şi centrale, urmează să efectueze o vizită la Braşov şi Bucureşti în acest sens. A doua zi a vizitei la Sofia a constat în primirea delegaţiei din Bucureşti şi Braşov la Primăria Triaditsa Sofia, unde părţile au hotărât să demareze procedurile de înfrăţire între Sectorul 6 din Bucureşti şi  Sofia şi practic putem spune că s-a făcut deja o înfrăţire simbolică a capitalei bulgare Sofia, cu cea a României.
 
Excursii la preţ redus pentru pensionari
O altă discuţie importantă a avut loc în cadrul întâlnirii dintre preşedinţii asociaţiilor celor mai reprezentative asociaţii de seniori din Braşov, Florentin Giurgea, Georgică Boltinescu, Valer Vlădăreanu, Viorel Ghiorghiu, împreună cu preşedintele Casei de Comerţ Balcanice, prof. dr. Liviu Pandele şi consilierul judeţean Andrei Kadas, la Ministerul Apărării Bulgar, dar şi la sediul celor mai importante structuri asociative ale cadrelor militare în rezervă şi retragere din Bulgaria. Cu această ocazie s-au purtat discuţii privind încheierea unor protocoale pe termen lung între structurile cadrelor militare în rezervă şi retragere, dar şi civile, din Transilvania şi Bucureşti, privind dezvoltarea unor programe culturale, schimburi de vizite şi, cel mai important, tarife scăzute preferenţiale, atât pentru partea bulgară, pe timp de iarnă,  în zona Braşov - Bran,  pentru care se negociază tarife scăzute cu hotelierii din Braşov şi Bran, iar pentru vară, pentru litoralul bulgar, în special în regiunea Burgasului. O notă aparte, în cadrul acestor discuţii, a avut-o susţinerea totală a Bisericii Ortodoxe Bulgare, care va acorda acces la tarif redus pentru pensionarii români în unele din mănăstiri din Bulgaria, în special din regiunile Ruse şi Burgas, dar şi acces spre reciprocitate pentru preoţii ortodocşi şi familiile acestora, în cele două regiuni.
 
O unire a celor două naţiuni
În partea a treia a programului a manifestărilor de la Sofia, a avut loc primirea delegaţiilor Casei de Comerţ Balcanice, a Primăriei Sectorului 6 şi a Braşovului, de către patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Preafericitul Părinte Neofit, precum şi de o parte a Sfântului Sinod, precum şi a ministrului Cultelor din Bulgaria. Întâlnirea a avut loc ca urmare a demersurilor fireşti, după primirea delegaţiei bulgare, condusă de Mitropolitul de Ruse, ÎPS Naum, la ITO (Întâlnirea Internaţional a Tinerilor Ortodocşi) la Sibiu de către Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi a Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurenţiu. În cadrul discuţiilor avute la Patriarhia Bulgară, s-au stabilit două lucruri foarte importante pentru comunitatea ortodoxă bulgară şi română, respectiv ca în Sectorul 6 din Bucureşti, să se pună la dispoziţie un teren pentru construcţia viitoarei Biserici Bulgare din România, dar şi a renovării în integralitate, de către Guvernul Bulgar, a Biserici Ortodoxe Române din Sofia. De altfel, primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, în discuţiile avute cu Preafericitul Neofit a subliniat faptul că: „Pentru mine, personal, să unim cele două naţiuni prin Ortodoxie este un lucru deosebit, care mă onorează, dar, în acelaşi timp, mă obligă. Faptul că am obţinut din partea ministrului Cultelor asigurările privind renovarea Bisericii Ortodoxe Române din Sofia, mă obligă în egală măsură, să fac aceleaşi gesturi de reciprocitate faţă de poporul bulgar”. În cadrul aceloraşi întâlniri de la Patriarhia Bulgară, au mai fost stabilite o serie de puncte de cooperare culturală, pe termen lung şi foarte lung, între cele două naţiuni. Vizita delegaţiei s-a încheiat cu primirea oficială avută la sediul reşedinţei mitropolitane din Ruse de către Mitropolitul Naum, unde prin grija autorităţilor locale, atât a prefectului, cât şi a primarului de Ruse, s-au creat pentru pensionarii braşoveni şi bucureşteni facilităţi excepţionale privind petrecerea timpului liber, dar şi pentru cumpărături. Aceste lucruri urmează să se desfăşoare însă numai prin intermediul asociaţiilor de seniori şi în cadru organizat.


 Patriarhul Neofit, preşedintele Casei de Comerţ Balcanice, prof. dr. Liviu Pandele, şi primarul Gabriel Mutu i-au dăruit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Bulgare o icoană a Maicii Domnului.

+3 -2

Comentarii

Oltesn Ioan

2018-11-18 01:02:44


Orice unire făcută corect este binevenită. Și poate asta să ducă în viitor la o unire a teritoriilor ce au construit odată Tracia.Doamne ajuta !

rammstein

2018-11-16 16:40:56


ce am devenit stat fundamentalist ortodox??....ba sunteti niste paduchi..ai sictir..

Willy

2018-11-16 15:20:52


Ha,ha! Bine zis, Costea.

Eulescu

2018-11-16 11:19:38


Singurele state unite din Europa sunt cele din UE. Civilizația vine de la Vest. Poate că popii aceștia nu au auzit, sau au nostalgia bisericii unite cu prietenii de la Răsărit.

Pandelimon Moldoveanu'

2018-11-16 11:00:28


Era mai bine daca uniunea economica se facea in directia vest, nord-vest, asa cum era in vremurile bune. Orientarea estica, sud-estica nu a fost tipica Transilvaniei, nici Brasovului. Pacat.

Costea Ion

2018-11-16 07:52:25


Se unesc păduchii?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Medicii de la Braşov vor diagnostica mai uşor cancerul pulmonar

  Medicii de la Braşov vor diagnostica mai uşor cancerul pulmonar

  Un aparat de ultimă generaţie a intrat în dotarea Spitalului de Pneumoftiziologie. Se vor face examinări şi la cerere, dar la tarifele cele mai mici din Braşov

  2018-12-14 citeste mai mult
 • Concediem, dar nu oameni

  Din ANAF nu vor fi concediaţi oameni, urmând să dispară doar posturile blocate, a declarat joi ministerul Finanţelor Eugen Teodorovici. Un proiect de act normativ pus în dezbatere publică[...]

  2018-11-16 citeste mai mult
 • A încurcat-o

  Premierul Viorica Dăncilă a făcut o nouă gafă joi, în timpul declaraţiilor pe care le-a susţinut la începutul şedinţei de Guvern. În timp ce vorbea despre situaţia economică[...]

  2018-11-16 citeste mai mult
 • E drăguţ

  Preşedintele Klaus Iohannis a tratat în mod ironic discursul susţinut de premierul Viorica Dăncilă miercuri în plenul Parlamentului în momentul prezentării priorităţilor României[...]

  2018-12-14 citeste mai mult
 • Ziua premierului

  Premierul Viorica Dăncilă şi-a serbat ziua de naştere în avans. Şefa Executivului şi-a invitat colegii la o petrecere ce se va ţine la Vila Lac 1, joi, cu trei zile înainte de a împlini[...]

  2018-12-14 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotional