Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 20:01

Ger de crapă pietrele în următoarele zile!

Autor: Adina CHIRVASÃ, Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 19 ianuarie 2016

Braşovul a trecut cu bine de primele zile de iarnă adevărată

Ger de crapă pietrele în următoarele zile!

După ninsorile care au căzut în weekend, în România se va aşterne gerul pentru o scurtă perioadă, acesta resimţindu-se cel mai mult în centrul ţării, Braşovul urmând a fi atins de temperaturi extrem de scăzute în zilele următoare. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), anunţă că până în 21 ianuarie, ora 10.00, vor fi înregistrate temperaturi extrem de coborâte. Gerul se va manifesta cu precădere noaptea şi dimineaţa, dar pe timpul zilelor vântul va înregistra intensificări, care vor face ca temperaturile resimţite să fie mult mai mici. Potrivit ANM, în centrul ţării vor fi temperaturi maxime preponderent negative, iar dimineaţa şi noaptea va fi ger, cu minime de -15….-10 grade, iar izolat în sud-estul Transilvaniei se vor înregistra valori termice în jurul a -20 grade C. Vremea se va menţine deosebit de rece, local geroasă noaptea şi dimineaţa până în jurul datei de 26 ianuarie, potrivit aceleiaşi surse.

Fără mari probleme la Braşov
Prima ninsoare adevărată din această iarnă a venit şi cu primele probleme în întreaga ţară. Drumuri blocate, localităţi izolate şi persoane care au avut de suferit pentru că ambulanţa nu a ajuns la ei sau pentru că au rămas înzăpezite cine ştie pe unde. Din fericire, la Braşov autorităţile s-au descurcat binişor. Chiar dacă pe străzile din cartiere plugurile au ajuns mai greu sau deloc, arterele principale au fost deszăpezite periodic. „Nu am întâmpinat situaţii deosebite din cauza zăpezii la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov. În judeţul Braşov nu au fost drumuri blocate sau localităţi izolate”, a precizat căpitanul Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov.
Foarte multe probleme s-au înregistrat în ţară în ce priveşte circulaţia trenurilor. Nu la fel au stat lucrurile la Braşov, unde transportatorii feroviari şi-au făcut foarte bine treaba şi trenurile nu au suferit întârzieri din cauza celor din oraşul nostru. Mai mult chiar, poate pentru prima dată au fost garnituri care au ajuns în staţia CFR Braşov chiar cu puţin înainte de ora programată! Călătorii au fost foarte mulţumiţi atât de faptul că au ajuns la timp, cât şi de condiţiile din trenuri, unde s-au simţit foarte bine. „A fost cald, chiar nu ne gândeam că vor fi condiţii atât de bune. Cu siguranţă vom merge şi altă dată cu trenul”, spune unul dintre călătorii sosiţi luni la Braşov.

Zăpada a încetinit Ambulanţele
Prima zăpadă căzută în acest an a dat însă ceva de furcă ambulanţierilor. Nu au fost blocaje, dar şoferii au fost nevoiţi să circule mai încet. „Duminică, prin Şchei, am avut două incidente minore, când ambulanţele noastre, în coborâre, au alunecat şi au acroşat uşor autoturisme parcate pe o parte şi pe alta. Acolo însă, sunt şi înguste străduţele”, ne-a declarat dr. Liviu Stelea, managerul interimar al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Braşov. Acesta a mai precizat că pacienţii cu afecţiuni cronice care trebuiau transferaţi spre Bucureşti în această perioadă au fost amânaţi. „Era vorba despre trei pacienţi, dintre care un copil ce trebuia să ajungă la Institutul Fundeni, dar l-am transferat de sâmbătă dimineaţă. Mâine (azi - n.r.) mergem să-l aducem şi probabil îi vom duce şi pe ceilalţi”, a mai spus acesta. În altă ordine de idei, potrivit managerului de la Ambulanţă, zăpada „bogată” i-a ţinut în casă pe mulţi dintre braşoveni, astfel că numărul solicitărilor în primele zile de iarnă autentică nu a crescut semnificativ. Nici solicitări de transport pentru persoanele fără adăpost nu au fost, dar dr. Stelea se aşteaptă să fie asemenea cazuri în următoarele trei zile, când se anunţă ger.

Aveţi grijă la gheţuş!
Până acum, zăpada pufoasă nu a trimis pacienţi la secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă (SCJU). Însă, o dată cu gerul, medicii se aşteaptă ca numărul pacienţilor cu fracturi să crească. Potrivit dr. Ioana Chiţea, purtător de cuvânt al UPU de la Judeţean, în ultimele două zile, la UPU „nouă accidentaţi de pe pârtii şi alţi patru politraumatizaţi”. „Vine gerul, îngheaţă totul, se face alunecuş şi există risc mare de fracturi”, avertizează însă dr. Radu Necula, şeful secţiei de Ortopedie a SCJU Braşov.
Aşa încât, în zonele unde zăpada şi gheaţa nu sunt curăţate, aveţi mare grijă cum mergeţi. În plus, medicii recomandă persoanelor în vârstă să evite pe cât posibil deplasările.

Deszăpezirea a ajuns de ieri şi pe străzile din interiorul cartierelor
Începând de ieri, cele două societăţi care execută serviciul de deszăpezire în municipiul Braşov au intrat cu utilajele şi pe străzile principale din cartiere. După ninsorile care au început de sâmbătă, în total au fost la datorie au fost 34 de utilaje care au degajat mai întâi străzile principale, cele pe care circulă mijloacele de transport în comun, zonele mai înalte, dar şi podurile şi pasajele . Astfel, Eurostrada care răspunde de cartierele Stupini, Bartolomeu, Tractorul, Craiter şi Triaj, a acţionat cu 10 utilaje şi a utilizat 120 de tone de material antiderapant, având în stoc alte 270 de tone. Vectra, care se ocupă de deszăpezirea în celelalte cartiere, dar şi în Poiana Braşov, a utilizat în ultimele trei zile 220 de tone de material antiderapant şi mai are în depozite 1.700 de tone. Ambele societăţi urmează să îşi refacă stocurile, astfel ca să nu apară surprize neplăcute.
Totodată, în cazul în care sunt probleme legate de activitatea de deszăpezire, braşovenii pot anunţa dispeceratele celor două societăţi la numerele de telefon 0268.708.062 (Vectra) şi 0268.311.310 (Eurostrada) sau dispeceratul Primăriei la numărul 0268.984.

Aglomeraţie la Centrul pentru Persoane fără Adăpost
Centrul pentru Persoane fără Adăpost (CPFA) a devenit una din ultimele speranţe ale oamenilor străzii pentru a putea supravieţui iernii ce abia a început. Centrul, din subordinea Direcţiei de Servicii Sociale (DSS) Braşov, oferă găzduire unui număr de aproximativ 40 de persoane, care vin constant noaptea, potrivit coordonatorului CPFA, Ioan Mircea Baciu. Însă, de când vremea s-a înăsprit, numărul celor care şi-au căutat sau a fost aduşi la adăpost de ambulanţe sau de poliţiştii locali este de circa 60-70 pe noapte. Cei care înnoptează mereu, având contract cu CPFA, ar trebui ca dimineaţa, după ce primesc un pachet cu hrană rece, să părăsească instituţia. Dat fiind gerul care se instalează deja, oamenii pot rămâne în centrul de zi sau măcar într-o cameră „de aşteptare”, la fel ca şi aceia care beneficiază de adăpostul de urgenţă. Toţi primesc ceaiuri. O masă caldă (prânz şi un pachet pentru cină) o pot primi la Cantina „Mulţumesc”, a Fundaţiei Bucuria Darului, de pe str. Gospodarilor (Bartolomeu). Potrivit lui Ioan Mircea Baciu, cei care vin la adăpostul de urgenţă, pot rămâne şapte zile. În acest timp, ei sunt ajutaţi chiar şi cu actele, dacă e nevoie, iar în funcţie de condiţiile atmosferice, li se poate prelungi şederea. Nici cei de la adăpostul de noapte nu sunt obligaţi să plece când este ger, potrivit aceleiaşi surse. „Doar că mulţi pleacă de bunăvoie, mai ales când încercăm să-i implicăm în activităţi de curăţenie”, a explicat Baciu. CPFA are o capacitate de circa 90 de locuri, care poate fi suplimentată cu paturi, în caz de urgenţă.
 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie