Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 11:25

Grătare încinse pentru... zacuscă

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 28 august 2017

Nimic nu se compară cu o zacuscă de casă sau o tocăniţă de ardei kapia în miez de iarnă, dar nici fumul din băcătărie nu e prea plăcut, aşa încât grătarele s-au încins pentru pregătirea cămării cu provizii

Grătare încinse pentru... zacuscă

Fiecare zacuscă începe cu... vizita la piaţă. La sfârşit de săptămână, pieţele sunt un adevărat furnicar, gospodine sau soţii lor mergând din tarabă în tarabă cu sacoşele sau cărucioarele după ei. „Sunt bune, ai de unde alege şi sunt frumoase”, ne spune o doamnă de ce cumpără din piaţă. Dacă tot se ivesc clienţii, comercianţii recunosc că spre sfârşit de săptămână, preţurile sunt mai ridicate. În medie, preţul vinetelor variază de la 2,5 la 3,5 lei pe kilogram, iar ardei kapia şi gogoşarii se pot cumpăra cu preţuri între 3 lei şi 5 lei.
O dată cumpărate cele de trebuinţă, nu mai rămâne decât să ajungă la copt. Într-o atmosferă de petrecere, la lacul din Noua, a fost, la sfârşitul săptămânii trecute, activitate intensă la aproape toate grătarele, iar unii s-au trezit de dimineaţă să prindă un loc special amenajat să-şi pună vinetele la grătar. Domnul Costică şi tanti Lenuţa au venit pregătiţi cu tot ce trebuie pentru ca toată operaţiunea să meargă cât mai repede şi mai uşor. Fiecare are sarcini bine trasate: domnul la grătar, doamna la curăţat, că ea are mai multă răbdare şi pricepere.  „Dacă le punem aşa, miroase a fum. Dar aşa, pe tablă, la flacără, se face mai bine. Cu lemne şi se face bine. Am adus vinete, gogoşari, pentru zacuscă”, ne spune domnul Costică.  
La câţiva metri, un alt cuplu de pensionari a adus zeci de kilograme de vinete pentru copt. Fiecare are propriile secrete pentru ca, la final, gustul vinetei să fie desăvăşit. „Întâi trebuie să aibă un strat de jar jos şi apoi flacăra. Folosim flacăra pentru că se coc mai repede decât pe jar. Şi fiind mai sus, putem să băgăm şi lemne şi se coc foarte foarte bine şi repede. După ce le-am copt, le curăţăm şi la punem în punguţe”, ne spune un braşovean.
Tot eforul merită, spun gospodinele. „Am mai multă încredere în ceea ce pun eu, pentru că nu pun conservanţi, le punem aşa cum ne plac şi punem pentru copii”, ne spune o braşoveancă.
Indiferent de orele lucrate, munca de la sfârşitul lui august o vor aprecia abia la iarnă.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie