Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 09:23

Greu de închis

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 14 februarie 2018

Poliţia a descins ieri cu mandat de percheziţie la azilul clandestin de la Moieciu. Din 2016, proprietarul centrului de bătrâni, în fapt o pensiune fără autorizaţie, e în atenţia autorităţilor. Amenzile de zeci de mii de lei nu au avut niciun efect, mai nou inspectorii fiind ţinuţi pe la uşă

Greu de închis

Poliţiştii braşoveni au descins marţi dimineaţa la un cămin de bătrâni din Moieciu de Jos, unde au efectuat percheziţii într-un dosar în care există suspiciuni de evaziune fiscală. Poliţiştii au ridicat mai multe înscrisuri de la cămin, printre care şi contractele  de prestări servicii încheiate de către bătrânii cazaţi la cămin cu unitatea. „Urmează să fie verificate aceste documente, să fie verificate evidentele contabile, să vedem dacă veniturile care sunt trecute în aceste înscrisuri sunt, de fapt, cele încasate de către centru”, a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Braşov, agentul şef adjunct Gabriela Dinu.
Descinderea de marţi dimineaţa a fost dispusă după o sesizare a Poliţiei de către alte organe ale statului, care au reclamat faptul că stabilimentul din Moieciu de Jos este de fapt o pensiune care funcţionează fără autorizaţia necesară derulării activităţii de furnizare de servicii destinate persoanelor vârstnice. „Dosarul a fost instrumentat ca urmare a unei plângeri din partea unei organizaţii care are atribuţii privind acreditarea unor astfel de centre, privind legalitatea desfăşurării activităţii de către acestea”, a mai explicat Dinu.
În fapt este vorba de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), instituţie care a  făcut plângeri la autorităţile statului, după ce proprietarii aşa-zisului cămin au interzis în repetate rânduri accesul inspectorilor la control. „Având în vedere numeroasele nereguli identificate la acest Centru Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice (care funcţionează ilegal, fără să deţină licenţă de funcţionare, cu avize DSP şi ISU pentru activitatea de pensiune şi nu pentru activitatea de serviciu rezidenţial destinat persoanelor vârstnice, care funcţionează cu personal insuficient şi fără personal de specialitate), şi totodată, deoarece echipele de inspectori sociali din cadrul AJPIS Braşov au fost obstrucţionate în mod repetat în efectuarea misiunilor de control prin nepermiterea accesului în centru, a refuzului de a pune la dispoziţie documentele şi informaţiile solicitate, precum şi de atitudinea agresivă a reprezentanţilor legali ai centrului faţă de echipele de control, AJPIS Braşov a solicitat sprijin organelor competente (Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov, Procuratură, Poliţia Economică, Jandarmerie) pentru demararea şi finalizarea procedurilor de închidere a centrului. Menţionăm că AJPIS Braşov a sancţionat deţinătorul centrului cu amendă în cuantum de 10.000 lei deoarece acorda servicii sociale fără să deţină licenţă de funcţionare şi cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru neîndeplinirea măsurilor de remediere a deficienţelor constatate, conform prevederilor legale. Opinăm că acţiunea din cursul zilei de azi (marţi, n.r.), a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov, este ca urmare firească a aspectelor semnalate de către AJPIS Braşov”, a declarat Anamaria Mihaela Covaci, director executiv AJPIS Braşov.  

Un alt dosar în cercetare, pentru o persoană căzută de la etaj
Căminul era deja în vizorul poliţiştilor, după ce aici mai exista în lucru un dosar în care o persoană este cercetată pentru neglijenţă în serviciu. De asemenea, anchetatorii trebuie să clarifice şi modul în care a murit o altă bătrâna internată acolo, după ce a căzut de la etaj. „S-au sesizat colegii în momentul precipitării persoanei respective. Cineva era responsabil cu supravegherea acesteia şi trebuie verificate împrejurările în care s-a produs evenimentul”, a mai precizat Gabriela Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov. Ancheta se derulează sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.

57.000 de lei, prima amendă
Acelaşi cămin a mai fost controlat şi amendat în 2016 cu 57.000 de lei. Comisia care a efectuat verificarea a fost formată din reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean, precum şi specialişti din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Braşov. Echipele de control au găsit atunci mai multe deficienţe.
 
Rău platnici
Capacitatea căminului de bătrâni din Moieciu de Jos este de 70 de persoane, avizele de funcţionare fiind pentru cazarea turiştilor. Deşi, conform site-ului de prezentare, internarea unui bătrân aici costă peste 2.000 de lei pe lună, patronii nu şi-au mai plătit taxele locale de multă vreme. „Această firmă are o datorie la noi de 45 mii de lei în ultimii doi - trei ani, problema cea mai gravă la ora actuală nu a plătit nici anul asta, nici anul trecut, taxa de salubrizare. Din această cauză, firma de salubrizare nu mai ia gunoaiele”, a declarat Mircea Manea Ioniţă, primarul comunei Moeciu, pentru Pro Tv.

Acuzaţii grave şi de la aparţinători
De acest centru sunt legate şi acuzaţii de la clienţi. Doi soţi plecaţi definitiv în Grecia au făcut plângere la Poliţie după ce patroana azilului nu le-a permis să-şi vadă bunica internată acolo. Femeia li se plânsese la telefon că nu e bine îngrijită. „Nu ne lasă să intrăm să o vedem pe bunica noastră, pe motiv că nu avem niciun drept asupra ei. Nu aveţi dreptul să intraţi în azilul meu, cum domnule dacă avem un contract, vrem să vedem dacă e bine bunica, e sedată, e bătută?”, a spus Constantin Tuhuţ, nepotul femeii, la Pro Tv.
Oamenii mai povestesc şi că patroana azilului refuză să le înapoieze 1.500 de euro plătiţi de ei pentru că pensia bunicii a întârziat. „Noi am plătit din buzunarul nostru aceşti bani, 1.500 de euro, avem chitanţe şi acum când am fost să o vizitez şi să văd dacă s-au intrat banii, pur şi simplu a zis că cine sunt eu că nu mă cunoaşte. Este foarte violentă în vorbe, am chemat poliţia”, a spus Ibolia Tokos pentru sursa citată.
Patronul azilului a refuzat să comenteze toate aceste acuzaţii.

 

+2 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie