Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 14:45

METROPOLA BRAŞOV, ŢARA FĂGĂRAŞULUI, RUPEA, BUZĂUL ARDELEAN

Harta celor 1.000 de km de piste pentru biciclişti va fi făcută de o firmă din Turcia

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 17 mai 2022

A fost singura companie interesată de contractul de proiectare, care include stanilirea locaţiilor pentru 300 de km de perdele forestiere. Preţ licitat: 3.899.777 lei

Harta celor 1.000 de km de piste pentru biciclişti va fi făcută de o firmă din Turcia

Lansată la începutul anului, licitaţia prin care Consiliul Judeţean (CJ) Braşov a căutat o firmă de specialitate care să realizeze Studiul de fezabilitate privind realizarea unor piste de biciclete şi perdele forestiere de protecţie în judeţul nostru a ajuns la etapa stabilirii câştigătorului. De altfel, la această licitaţie s-a înscris o singură firmă, respectiv Inpro Muhendislik Muşavirlik Anonim Şirketi din Turcia, iar dosarul depus de ofertant a respectat toate condiţiile stabilite prin caietul de sarcini. Conform reprezentanţilor Consiliului Judeţean Braşov, în prezent, contractul, cu o valoare de 3.899.777 lei, este în curs de redactare şi va fi semnat în scurt timp.
Prin acest contract, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, „vrem să amenajăm rute atractive pentru iubitorii ciclismului, dar şi eficiente din punctul de vedere al costurilor proiectare şi execuţie, inclusiv al posibilelor exproprieri. Ne propunem să avem o mie de kilometri de piste de ciclism de-a lungul drumurilor din judeţul Braşov, fie ele naţionale, judeţene, comunale sau forestiere, dar şi pe digurile apelor curgătoare, acolo unde acest lucru este fezabil. Avem în vedere ca de-a lungul traseelor să existe staţii tehnice, parcări conectate cu transportul public judeţean şi cu cel feroviar, toalete publice, precum şi spaţii de odihnă”.
De asemenea, Veştea a menţionat că prin acest proiect se vor planta 300 de kilometri de perdele forestiere şi plantaţii rutiere de protecţie care să fie proiectate pe domeniul public al judeţului Braşov, în zonele de siguranţă ale infrastructurii rutiere şi feroviare, pe trasee agricole şi forestiere.
La rândul său, vicepreşedintele CJ Braşov Şerban Todorică consideră că amenajarea reţelelor de piste pentru biciclişti va contribui şi la facilitarea accesului la localităţile îndepărtate.

Studii separate pentru 4 zone
La finele contractului, firma prestatoare va livra administraţiei judeţene o documentaţie formată din patru studii de fezabilitate, câte unul pentru fiecare zonă a judeţului Braşov, acestea urmând să reprezinte baza pentru dezvoltarea infrastructurii de ciclism, de perdele forestiere şi plantaţii de protecţie pe drumurile din judeţul Braşov.
Prima fază a contractului, cu o durată de 6 luni, include realizarea studiului aferent Zonei Metropolitane Braşov, în baza căruia să fie conectate traseele de biciclete existente sau în implementare în municipiul Braşov, plecând din capătul exterior al acestora, cu localităţile Cristian, Ghimbav, Codlea, Hălchiu, Feldioara, Sânpetru, Bod, Hărman, Prejmer, Budila, Tărlungeni, Săcele, Predeal, Râşnov, Zărneşti şi Vulcan.
Faza a doua a contractului vizează Ţara Făgăraşului, respectiv conectarea pistelor propuse în Zona Metropolitană Braşov cu zonele Făgăraş şi Victoria.
În cea de-a treia fază se va realiza conexiunea pistelor deja proiectate cu zona Rupea, respectiv cu localităţile Rupea, Racoş, Viscri (cel puţin), precum şi proiectarea lor pe lungimea culoarului Oltului care permite dezvoltarea unei astfel de infrastructuri.
Cea de-a patra fază a contractului vizează proiectarea legăturii pistelor propuse în Zona Metropolitană Braşov cu Buzăul Ardelean, respectiv cu localităţile Teliu şi Vama Buzăului.
Proiectantul va propune mai multe soluţii pentru pistele de ciclism, în funcţie de situaţia identificată pe teren, ceea ce înseamnă atât realizarea unor trasee rapide asfaltate şi delimitarea unor piste dedicate pe sectorul rutier, cât şi amenajarea de trasee neasfaltate sau crearea de piste neamenajate pe poteci situate pe terenuri agricole, prin păduri şi pe diguri.
„Pentru implementarea tuturor investiţiilor care vor rezulta din Studiul de Fezabilitate, intenţia noastră este să accesăm fonduri europene nerambursabile pe axele care vor fi disponibile”, a mai spus Adrian Veştea.  

Doi subcontractanţi din România
Compania din Turcia va fi ajutată în pregătirea documentaţiei de doi subontractanţi din România - SC Terra Silva SRL (3% din contract) – care va pregăti documentele pentru proiectarea şi elaborarea studiilor de teren şi a documentaţiei tehnico-economice pentru împădurirea terenurilor agricole, perdele forestiere de protecţie şi plantaţii în vederea combaterii eroziunii solului şi stabilizării nisipurilor mişcătoare. Cel de-al doilea subcontractant este SC Interhub Development SRL (10% din contract) va asigura asistenţă tehnică şi de specialitate, adaptarea standardelor, asistenţă în cooperarea cu autorităţile române şi management de proiect. Termenul de implementare a contractului este de 14 luni.

+3 -3

Comentarii

'Ariciul'

2022-05-17 09:13:18


'Mare pacat ca reusim sa ne ridicam doar la nivelul de subcontractanti. Ideea este foarte buna si ar fi de dorit o materializare cat mai rapida.'

'Cineva'

2022-05-17 08:16:08


'Sunt pasionat de calatoriile cu bicicleta si cred ca daca aceste piste se vor realiza va insemna foarte mult pentru turismul brasovean, dar si cel romanesc. Facem un pas de la un turismul de city break concentrat pe consum la un turism sustenabil, conectat la natura, de descoperire si mai sanatos. Da exista si aici un consum dar, nu concentrat numai intr-un singur loc - respectiv Brasov - ci dispersat in tot judetul cu beneficii la toata lumea. Cu o promovoare buna am putea deveni centrul acestui tip de turism si tot judetul poate beneficia prin pensiuni deschise in toate localitatile de pe traseu, restaurante, reparatii biciclete, etc.\nP.S.Daca este sa ne luam la cati km de pista de bicicleta au facut romanii in ultimii 30 de ani este clar ca nu ne pricepem, dar ma gandesc ca poate o firma dintr-o tara din EU cu cu experienta in asa ceva poate ar fi fost mai potrivita, mai ales ca Turcia nu da pe afara cu ciclismul. In sfarsit, poate iese ceva bine pana la urma si cu ei.'

'Zah Ioan'

2022-05-17 04:53:51


'Romanii nu pot sa-si proiecteze singuri nici rute pentru biciclisti? '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie