Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 02:22

„Honteriştii” şi elevii din Hărman, peste un an cu activităţi în „Reţeaua dunăreană”

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 04 iunie 2021

„Honteriştii” şi elevii din Hărman, peste un an cu activităţi în „Reţeaua dunăreană”

Timp de mai bine de mai bine de un an, elevi din Colegiul Naţional „Johannes Honterus” Braşov şi Şcoala Gimnazială Hărman au fost implicaţi într-un proiect interdisciplinar comun, cu tema „Reţeaua dunăreană: Dunărea şi prietenii săi, râul Olt – apa de lângă noi”. Proiectul, iniţiat de Clubul Soroptimist, a însemnat mai multe activităţi educative, cu accent pe importanţa apei şi protejarea mediului înconjurător. „În şcoala noastră s-a derulat un proiect excelent, inter şi intra disciplinar, într-o perioadă cu puţine proiecte educative în toate şcolile, din cauza pandemiei. S-au implicat foarte bine elevi din clase diferite, alături de profesori inimoşi, într-un proiect educativ deosebit de interesant, care se referă la Olt şi la reţeaua dunăreană europeană, din care şi noi facem parte, România fiind ţara cu cea mai mare ieşire la Dunăre”, a declarat directorul Colegiului Naţional „Johannes Honterus”, prof. Radu Chivărean.
„Scriitori români şi imaginea Oltului în literatura română”, „Dunărea de la izvor la vărsare” şi „Posibilităţi de economisire a apei potabile” sunt doar câteva dintre temele la care elevii au fost provocaţi să-şi demonstreze creativitatea.
Plantarea de puieţi în Parcul Dendrologic Braşov şi crearea de mesaje educative dedicate protecţiei mediului sunt alte activităţi desfăşurate. „Este un proiect de succes, multidisciplinar, cu activităţi extracurriculare care au ajutat foarte mult elevii să se implice împreună cu profesorii coordonatori. Ideea a plecat de la organizaţia Soroptimist Internaţinal Danube din Ulm - Germania, a cărui membru fondator este şi Clubul Soroptimist Internaţional din Braşov, alături de alte cluburi din ţările riverane Dunării. Acest proiect, realizat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, a fost foarte bine primit de elevii şi profesorii din cele două unităţi şcolare. Avem în perspectivă şi alte proiecte interesante, unele naţionale, altele internaţionale, iar unele doar locale, pentru comunitatea din Braşov”, a precizat coordonatorul proiectului din partea Clubului Soroptimist Internaţional Braşov, Rodica Măciucă.
Ceremonia de încheiere a proiectului, la Şcoala Gimnazială Hărman, a avut loc în 1 iunie, de Ziua Internaţională a Copilului. Atunci au fost premiaţi copiii şi profesorii implicaţi în acţiunile proiectului. Printre aceste activităţi s-au numărat: analiza chimică a apei potabile, în colaborare cu Centrul Educaţional Schubz Râşnov, excursie de documentare în localitatea Podul Oltului, vizită la ferma piscicolă, unde copiii au învăţat tehnica de prepare a peştelui, şi o plantare de copaci care s-a făcut în curtea şcolii de această dată, puieţii de arbuşti fiind oferiţi de Clubul Soroptimist Internaţional Braşov.
La „Honterus”, ceremonia a fost în 2 iunie. „Am participat la o activitate care ne-a pus la încercare, care ne-a apropiat, pe de o parte, pe noi, colegii de şcoală, iar în acelaşi timp ne-a arătat că ne putem autodepăşi şi că putem îmbina, într-o activitate geografică aparent, cunoştinele din mai multe arii – geografie, biologie, chiar literatură. A fost un proiect foarte frumos care a durat mai mult decât mă aşteptam”, a spus Flavia Niţu, elevă în clasa a XII-a.
„Pentru mine a însemnat o redescoperire a muncii în echipă, având în vedere că ne-am unit din mai multe clase din generaţii diferite. A fost extraordinar, pentru că, de obicei, există această prejudecată că cei mici, precum cei de clasa a VIII-a, nu pot lucra împreună cu cei mari, aşa cum suntem noi, într-a XII-a. Dar s-a dovedit că putem fi ca o familie şi putem lucra foarte bine împreună. Până la urmă, subiecte precum cel din acest proiect - apa, Dunărea, Oltul - pot avea multe ramificaţii şi semnificaţii, din trecut şi pentru viitor, pentru un ecosistem benefic pentru noi, ca ţară, ca economie. Orice pasiunea ai avea, o poţi implica într-un astfel de proiect. Mă bucur că ni s-a oferit şansa de a face acest lucru, fiind un proiect intercultural şi axat pe subiecte studiate la şcoală”, a mărturisit Briana Antohe, altă elevă de clasa a XII-a.
Proiectul „Reţeaua dunăreană: Dunărea şi prietenii săi, râul Olt – apa de lângă noi” a fost realizat în colaborare cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt, Librăria Libris şi Biblioteca Judeţeană George Bariţiu Braşov.

 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie