Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 13:49

„Hotelul” de tip respiro şi-a deschis porţile

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 12 noiembrie 2014

Centrul de îngrijire temporară se adresează bătrânilor cu dizabilităţi sau netransportabili care sunt îngrijiţi de familie, dar şi bolnavilor cronici, după externarea din spital, şi persoanelor adulte cu dizabilităţi oferind posibilitatea cazării şi îngrijirii acestora pe o perioadă determinată de timp, cât nu are cine să se ocupe de ei

„Hotelul” de tip respiro şi-a deschis porţile
Centrul de îngrijire temporară de tip respiro, din cadrul Căminului de Bătrâni din Noua, şi-a deschis începând de ieri porţile. Aici se vor putea caza atât bătrânii, dar şi persoanele cu dizabilităţi şi bolnavii cronici care necesită îngrijire şi supraveghere permanentă, pe perioada în care familia este plecată şi nu are cine să îi îngrijească. În primele 25 de zile lucrătoare de îngrijire cei care vor fi găzduiţi în noul „hotel” nu vor plăti nici măcar un leu. Persoanele care vor apela la serviciile centrului vor beneficia de îngrijire personală (asigurarea igienei corporale, îmbrăcare şi dezbrăcare, hrănire şi hidratare, asigurarea igienei eliminărilor, transfer şi mobilizare, deplasare în interior, comunicare), îngrijire medicală, consiliere socială, juridică şi/sau de informare, consiliere psihologică, dar integrare/reintegrare socială. 
 
 
50 de lei pe zi, tariful după prima lună de găzduire
Persoanele care vor apela la serviciile centrului trebuie să ştie faptul că o persoană vârstnică va putea fi îngrijită aici maximum trei luni, într-un an calendaristic, iar după prima lună în care nu plătesc nimici, costul cazării, dar şi al celorlalte servicii va fi de 50 de lei pe zi. „Este un proiect foarte important pentru comunitatea braşoveană, mai ales pentru că vizează două categorii speciale, cea a persoanelor cu dizabilităţi majore şi cea a personalului  care le îngrijeşte. Acest centru va asigura cele mai bune condiţii de găzduire pentru cei care au nevoie de îngrijire permanentă şi, în acelaşi timp, acest lucru le va permite celor care au grijă de aceste persoane să poată beneficia de câteva zile de concediu. Asta în condiţiile în care toate costurile de îngrijire permanentă, timp de 25 de zile lucrătoare, vor fi acoperite din bugetul local. La aceasta se adaugă şi faptul că, prin acest proiect, am creat şi 17 noi locuri de muncă”, a precizat primarul Braşovului George Scripcaru. 
 
 
Dotat cu sprijinul elveţienilor
Dotarea Centrului a fost făcută, în principal, din donaţii de la Serviciul de Ajutor Maltez în România, prin implicarea directă a Excelenţei sale, Contele Mikes Zsigmond . Donaţiile au avut o valoarea de aproximativ 400.000 de lei şi au constat în 84 de paturi, dintre care 44 pentru Centrul Respiro şi 40 pentru Căminul pentru persoane vârstnice, dar şi noptiere, dulapuri şi alte piese de mobilier). „Mă bucur că municipalitatea braşoveană a reuşit să organizeze acest centru în regie proprie. A fost o întâmplare că am făcut cunoştinţă cu doamna Topoliceanu (şefa Direcţiei de Servicii Sociale Braşov), de la care am aflat că Braşovul are nevoie de paturi pentru bătrâni şi persoane cu dizabilităţi. Am primit o ofertă de donaţie din Elveţia de astfel de paturi, tot din Elveţia a fost plătit şi transportul lor către Braşov şi cred că este foarte bine că am putut face acest gest. După părerea mea însă, este nevoie de mai mulţi angajaţi, pentru a asigura servicii pentru toate cele 44 de persoane”, a spus contele Mikes Zsigmond, care a fost prezent la deschiderea Centrului Respiro.
 
 
20 de beneficiari, în primă fază
Din bugetul local al Braşovului au fost achiziţionate celelalte obiecte de mobilier necesare, dar şi lenjerii şi accesorii de pat, în valoare de 97.000 de lei. Capacitatea Centrului este de 44 de locuri, iar până la sfârşitul lunii noiembrie 2014 se estimează că va fi un număr de 20 de beneficiari, în prima zi fiind găzduite patru persoane. Camerele sunt dotate cu paturi hidraulice, noptiere, dulapuri, alte piese de mobilier şi dispun de baie proprie. ,,Mulţumesc domnului conte Mikes Zsigmond pentru ajutorul substanţial pe care ni l-a acordat în dotarea acestui aşezământ. Datorită acestui gest nobil avem astăzi posibilitatea să punem la dispoziţia viitorilor beneficiari un centru cu 44 de locuri, de care vor beneficia nu numai persoanele care au nevoie de ajutor, ci şi asistenţii sociali care le îngrijesc şi care au nevoie de o perioadă de respiro”, a declarat viceprimarul Adina Durbacă.
Deschiderea centrului a fost blocată mai mult timp, din cauza faptului că nu se găsise personalul necesar pentru ca acesta să poată funcţiona. „Beneficiarii vor fi cazaţi într-o unitate modernă şi ne bucurăm că astfel venim atât în întâmpinarea persoanelor vârstnice sau cu diferite dizabilităţi, cât şi a persoanelor acestora. Am reuşit să facem angajările, au venit persoane care au lucrat până acum prin străinătate sau persoane care au fost angajate ale unor asociaţii de profil”, a explicat Mariana Topoliceanu, directorul DSS Braşov.
 
Care sunt condiţiile pentru a beneficia de serviciile de la „Respiro”
De serviciile centrului de îngrijire de tip respiro pot beneficia persoanele care au domiciliul sau reşedinţa pe raza municipiului Braşov şi se află în una dintre următoarele situaţii: necesită îngrijire şi supraveghere permanentă şi sunt îngrijite în propriul mediu de viaţă, iar persoanele care se ocupă de îngrijire au nevoie de o perioadă de repaus. Pe lista beneficiarilor sunt înscrise persoanele vârstnice (care au împlinit vârsta de 65 ani); persoane adulte cu dizabilităţi, dar şi bolnavii cronici care urmează a fi externaţi dintr-o unitate spitalicească şi nu pot beneficia de îngrijire permanentă la domiciliu, până la refacerea capacităţilor, astfel încât să poată fi îngrijiţi în propriul mediu de viaţă. În vederea selecţiei beneficiarilor se vor face anchete sociale şi evaluări ale solicitanţilor de către angajaţii Direcţiei de Servicii Sociale Braşov. 
 
 
+1 -0

Comentarii

Ileana sofronescu

2016-08-03 11:54:40


Suntem in 2016.Ma interesează dacă aceste servicii pentru persoane cu handicap grav,nedepladabili,care au nevoie de îngrijire totală,mai există. As avea nevoie de aceste servicii pentru trei luni......Ar fi extraordinar.Fiind nedeplasabil,as fi interesată să știu cum al pot duce la acest "hotel" Cu stima,astept răspunsul dvs.! Ileana Sofronescu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie