Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 06:59

Împărăteasa României, 6 ani după gratii

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 29 martie 2017

Reacţia Elenei Udrea după ce a aflat că a fost condamnată la închisoare cu executare: „Războiul nu s-a terminat!”. De la fiica risipitoare a PDL-ului,instanţa a dispus şi confiscarea a 8 milioane de lei şi 900.000 de euro

Împărăteasa României, 6 ani după gratii

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului în Guvernul Boc, Elena Udrea a fost condamnată ieri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”. Cunoscută şi ca „fiica risipitoare din  PDL”, Udrea a fost acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete. Prin sentinţa pronunţată ieri, ea a primit cinci ani pentru luare de mită, patru ani pentru aceeaşi infracţiune şi o pedeapsă de şase ani tot pentru luare de mită, precum şi şase ani pentru abuz în serviciu. Pedepsele au fost contopite, urmând ca ea să execute pedeapsa cea mai mare, respectiv şase ani. În decizia instanţei se arată că Udrea trebuie să achite suma de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Naţională pentru Turism, dar şi sumele de 695.367 lei şi 296.076 lei, precum şi să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 600.000 euro către martorul Corin Boian şi a sumei de 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.
Elena Udrea a primit vestea condamnării acasă. „Este o sentinţă abuzivă, nu ţine cont de lipsa probelor din dosar. Este evident că această etapă a luptei, a războiului, a fost câştigată de sistem, dar războiul nu s-a terminat şi nu este pierdut”, a declarat, ieri, aceasta.
Fostul ministru al Turismului a anunţat şi că va face apel, pentru că ideea de a ajunge din nou în închisoare, o îngrijorează. Cât a fost arestată preventiv, timp de 72 de zile, atât în dosarul Gala Bute, cât şi în dosarul Microsoft, a constatat că viaţa după gratii e cumplită.
Apelul va fi depus astăzi la Înalta Curte, şi,  conform spuselor chiar ale Elenei Udrea, va fi „un apel pe viaţă şi pe moarte”.
Lovitura de graţie pe care a primit-o, prin Elena Udrea, oamenii epocii PDL, a ţinut ieri prime-time-ul tuturor televiziunilor naţionale. „Dincolo de acuzaţiile care au fost probate şi pentru care a fost condamnată Elena Udrea, dincolo ceea ce apare în sentinţă, şase ani cred că este puţin faţă bătaia de joc pe care a practicat-o această doamnă la adresa oamenilor cinstiţi (...) Doamna Udrea mai avea puţin şi era, nu preşedinte României, împărăteasa României cu câţiva ani în urmă. Doamna Udrea a condus România, îmbrăţişată din spate de domnul Băsescu, ca la paraşutism”,  a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la Digi24, adăugând că acest dosar este la fel de important ca cel al fostului prim-ministru Adrian Năstase.
Alţii susţin că de abia acum Elena Udrea va începe să vorbească. „Abia acum începe să devină un personaj care are ceva de spus, pentru că o să înţeleagă că faptul că e blondă şi o cheamă Elena Udrea şi era admirată de Traian Băsescu nu-i schimbă condiţia. Ea credea că scapă...”, a spus jurnalistul Cornel Nistorescu, la B1 TV.  Întrebat unde anume vor duce dezvăluirile Elenei Udrea, acesta a răspuns: „la nenumăratele afaceri organizate la Controceni şi dirijate de la Cotroceni, pentru că vreme de aproape zece ani România a fost condusă de un tip de afaceri pus la cale la Cotroceni. Acum începe decontul dosarelor Elenei Udrea, abia acum, probabil, se va sfârşi doar la Traian Băsescu”.
De altfel, Elena Udrea a început să dea „cărţile pe faţă” încă de ieri, când a făcut o serie de afirmaţii grave la adresa fostului adjunct SRI, Florian Coldea. „Dorin Cocoş i-a dus 500.000 de euro lui Coldea. Nu o spun prima dată. Mai mulţi judecători au ajuns la Înalta Curte cu sprijinul lui Florian Coldea. Florian Coldea l-a trimis pe Sebastian Ghiţă în arest la Dorin Cocoş să îi transmită să stea liniştit, să nu spună nimic pentru că totul va fi bine. Am crezut că nu mai sunt judecători care nu mai răspund la comanda sistemului. Cred că una dintre judecătoare nu a mai răspuns la comenzile sistemului. Coldea nu mai e la butoane şi am înţeles că nu mai are nici bodyguard după el. Doamne ajută. Pentru mine bătălia e pe viaţă şi pe moarte. Acuzaţiile astea sunt minciuni sfruntate. În apel nu o să mai merg pe principiul să nu mai deranjăm completul de judecată”, a tunat Udrea la România TV.

Pe cine a „tras” până acum după ea
Procesul Gala Bute a început în 22 aprilie 2015, iar până ieri, când a fost pronunţată sentinţa au fost stabilite 40 de termene de judecată.
Reamintim că, potrivit DNA, Elena Udrea a hotărât organizarea Galei Bute, după discuţii cu Rudel Obreja (fost preşedinte al Federaţiei Române de Box), apoi le-a cerut subordonaţilor din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) să găsească soluţii pentru finanţarea meciului. Totodată,  potrivit procurorilor, la acel moment ea a urmărit „obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”. DNA a mai stabilit că Ştefan Lungu  (fostul consilier al Elenei Udrea), Gheorghe Nastasia (fost secretar de stat în MDRT), Ana-Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) şi Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana ale fostului ministru MDRT) au primit, cu ştiinţa Elenei Udrea, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a unor lucrări finanţate de ministerul turismului.
Pe scurt, potrivit acuzărilor, oamenii de afaceri care primeau contracte din bani publici au dat şpagă la minister. Iar despre asta au vorbit şi principalii colaboratori ai Elenei Udrea, care au depus mărturie împotriva ei. Deşi au fost condamnati, aceştia nu vor ajunge la închisoare. Ana-Maria Topoliceanu, cândva cea mai bună prietenă a Elenei Udrea, a primit trei ani, Gheorghe Nastasia, mâna dreaptă a fostului ministru, patru ani, şi consilierul personal al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, un an şi jumatate. Toţi cu suspendare. În schimb, Tudor Breazu, un alt prieten al fostului ministru a fost condamnat la 3 trei ani cu executare. Ion Artion, fost ministru al Economiei şi acuzat că a strâns bani ilegal pentru Gala Bute, a fost achitat.
Printre cei care i-au stat alături până la capăt este Rudel Obreja. Fostul şef al boxului a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, dar şi obligat să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL, organizatorul Galei Bute) către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, fostului şef al Federaţiei Române de Box i se confiscă suma de 3.000.000 lei.
Sentinţele nu sunt definitive şi vor putea fi atacate la completul de cinci judecători al ICCJ.

Cercetată în alte trei dosare penale: BRD, Microsoft şi Hidroelectrica
În luna octombrie a anului 2015, procurorii DNA au început urmărirea penală a Elenei Udrea, ea fiind acuzată că între anii între 2007 şi 2010 ar fi primit de la Banca Română pentru Dezvoltare (BRD) un credit în condiţii ilegale. Potrivit procurorilor aticorupţie, cu complicitatea lui Sorin Mihai Popa, fostul director al instituţiei financiare, Elena Udrea ar fi contractat un împrumut în valoare de 3.280.000 de euro, în regim Private Banking (client privilegiat). Banii erau necesari pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar pe malul lacului Chitila. Conform procurorilor, Udrea nu ar fi urmat procedura obişnuită a negocierii condiţiilor de finanţare cu persoanele aflate în subordinea directorului şi ar fi pus la dispoziţia băncii un raport supraevaluat al terenurilor pe care trebuia pusă ipoteca.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale a fost luată „în colimator” de DNA şi în cazul Microsoft, în  29 ianuarie 2015, Elena Udrea fiind pusă sub control judiciar, pentru mai multe fapte de trafic de influenţă (în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România şi în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro), precum şi pentru spălare de bani. În acest dosar, Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, este acuzat că ar fi pretins şi primit, de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, suma de 9.000.000 de euro pentru ca, fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane, încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. În documentaţia DNA se mai arată că în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăţi cu obiect de activitate IT, suma de circa 3 milioane euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România. Udrea a mai fost acuzată că a cerut 500.000 de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu „pentru a-i rezolva problemele din justiţie”.
Numele Elenei Udrea mai este legat şi de dosarul „Hidroelectrica”, într-un dosar în care aceasta este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.
Elena Udrea a fost acuzată  de procurorii DNA că a primit suma de 520.000 de lei, reprezentând valoarea unor lucrări de renovare a unei vile din Eforie Sud, care a fost trecută în patrimoniul privat şi scoasă la vânzare la un preţ subevaluat. De asemenea, procurorii anticorupţie au apreciat că, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, având influenţă asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei şi SC Hidroelectrica SA, Udrea a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane de dolari pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA. Ea este acuzată de procurorii DNA că a primit de la acest om de afaceri suma de 3,8 milioane de dolari.

+4 -0

Comentarii

CityZen

2017-03-29 10:39:36


Daca aia e imparateasa, Scripcaru ce e? Dar Basescu? Chiar asa ati decazut? Dar membrii PDL sunt curteni? Bufonul cine ar fi?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie